Besøkstall

5 644 denne måneden

5 516 601 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Orkangerdagene i gang: Barnevogner og Hermetikk-fest

DSC_0013.JPG

Lørdag startet Orkanger-dagene anno 2015 for alvor. På bildet forteller Brigitte "Bibbi" Kvarsnes historier om gründeren og eventyreren Christian Thams, som det fins spor etter over alt på Orkanger. Etterpå var det fest for tiende gang i Hermetikken.
* Se bilder.

Fabrikken som ga Hermetikken navn ble for øvrig etablert få år etter at Thams uten forvarsel la ned Strandheim Brug i 1915 og kastet mange familier ut i nød og arbeidsløshet.

Hermetikken bød på sårt tiltrengte arbeidsplasser, selv om virksomheten aldri kom i nærheten av å erstatte det Christian Thams avviklet.

"Bibbi" Kvarsnes er født i Kongo (som var belgisk koloni), er oppvokst i Belgia og flyttet til Norge i 1977.  Historien om Thams grep henne så sterkt at hun i dag er guide på Bårdshaug Herregård med Christian Thams som emne.

DSC_0005.JPG

Publikum hører Thams-historier. Fremst sitter Jan Brevik, som spilte til dans i Hermetikken for tiende året på rad.

"Bibbi" tegnet et mangefasettert bilde av den mest berømte av Thamsene:

  • En kynisk forretningsmann som brukte god konjakk for å kjøpe skogeiendom, og dermed tømmer, til Strandheim Brug. Gjeldstyngede bønder var lette ofre.
  • En brutal arbeidsgiver som utnyttet arbeidernes økonomiske avhengighet, holdt lønningene nede og hindret dem i å organisere seg.

Men også:

  • En glimrende selger og fantastisk ambassadør for Norge og Orkdal. Thams knyttet bånd til kongelige og andre representanter for makteliten i en rekke land.
  • Resultatet av nyskaping og nettverk var ikke bare personlig rikdom, men også utvikling i Orkdalsføret.
  • En dyktig arkitekt.

Gift med baronesse
Christian Thams vokste opp i Trondheim og ble sendt på kostskole i Sveits bare 12 år gammel. Han kom tilbake til Norge og tok over Strandheim Brug i 1890 etter å ha giftet seg med en nederlandsk baronesse.

Thams slo gjennom internasjonalt som arkitekt etter å ha invitert seg selv til verdensutstillingen i Paris, der han vant to gullmeldaljer. Strandheim Brug på Orkedalsøren gikk fra å lage vinduer og dører til å produsere ferdighus.

Blant dem som bestilte Thams-bygg var Kong Leopold av Belgia og foreldrene til skuespiller Brigitte Bardot.

Selv kjøpte Thams presteboligen på Bårdshaug for 9000 kroner, bygde tårn og gjorde den til herregård.

Kostyme-fester
En kuriositet til slutt: Christian Thams var kjent som en førsteklasses vert både for kongelige og andre notabiliteter. Han la stor flid i meny og valg av viner, og stilte bare ett krav til de heldige som ble invitert:

De måtte kle seg ut.

DSC_0002.JPG

Oppholdsvær, og folk begynner å komme i Hermetikken ved 20-tida lørdag. OIF Fotball arrangerer etter å ha tatt over for Orkanger Vel.

DSC_0007.JPG

Førsteklassinger ved musikklinja på Follo sang i Hermetikken. Til venstre solistene Kristine Konstad og Inger Lyngvær.

Orkangerdagene var tenkt som en lokal markering da vi gikk inn i året 2000. Med Knut Even Wormdal i spissen har folk gjort arrangementet til en sterk og viktig tradisjon. Årets utgave er altså nummer 16 i rekken.

Det fleste husker sikkert at treffstedet opprinnelig var i Jenssen-gården. Nå har Nedre Rømme fungert som nav i mange år.

Lørdag var det blant annet konsert i regi av Orkdal Janitsjar på torget, og Barnevogna Grand prix på Nerøra - en historisk vandring som gjør særlig stas på dem som har med småunger. Dermed får også dagens unge foreldregenerasjon kunnskap om stedet historie.

Knut Even Wormdal var selv guide i sporene etter Thams, innimellom alle andre gjøremål.

BarnevognGrandPrix1.JPG
Barnevognfolket passerer Kåresgata og får høre om blant annet Kaffestova.

BarnevognGP2.JPG

Fra Nygata, ikke alle synes gamle historier er like spennende. Mye av bebyggelsen her ble reist som følge av oppsvinget med Christian Thams´satsing på Strandheim Brug.

 

Publisert 13.06.2015


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse