Besøkstall

7 491 denne måneden

5 926 339 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Thams-kirka: Nå skal det samles inn 1 million fra folk flest

Pav1.jpg

Torsdag starter ildsjelene i prosjekt Heimatt salget av andelsbevis i Thams-kirka til 1000 kr. stykket. Salgsstart markerer de ved å kjøre hest og vogn i beste Thams-stil fra trykkeriet til bankene, der dokumentene legges ut.

Andelsbevisene er en reproduksjon av første side i et jubileumshefte om paviljongen fra Strandheim på Orkanger. Heftet ble trykt opp i Little Norway i USA i 1993 da kopien av ei norsk stavkirke fylte 100 år.

Folkemillion
De 1000 andelsbevisene selges for 1000 kroner hver - noe som skal skaffe den såkalte folkemillionen.

Bevisene fraktes fra Orkla Grafiske til Orkdal sparebank og Sparebank 1 SMN på Amfi torsdag morgen. Det skjer i en ekvipasje slik Christian Thams ville ha beveget seg omkring ved forrige århundreskifte:

Hest og en vogn av typen Hansom Cab, der kusken sitter helt bak og ser over taket. Doningen er omtalt som Thams´London-taxi fra 1880- og 1890-tallet.

Nasjonalromantisk
Thams-paviljongen ble bygd på Strandheim i 1892 som rikt utsmykket byggesett - kopi av en gammel stavkirke i miniatyr. Den ble skipet  over Atlanteren og satt opp for å representere Norge på verdensutstillingen i Chicago i 1893.

Nå er planen at den skal skipes tilbake i høst for å gjenoppstå til Orkanger-dagene i juni 2016.

22-12 i kommunestyret
Prosjektgruppa starter innsamling av folkemillionen etter at Orkdal kommunestyre 27. mai vedtok å bevilge 2 millioner kroner. Det skjedde med 22 mot 12 stemmer. Representanter fra Ap, Sp, Orkdalslista og Høyre stemte imot - og med rådmannen.

Rådmannens forslag gikk enkelt sagt ut på å vente til høstens budsjettbehandling.

Kommunestyrets flertall forutsetter at restbeløpet (2-3 mill) finansieres av andre. Plassering er ikke bestemt, men prosjektgruppa mener bare platpet ved Bårdshaug er egnet.

PS: Thams-kirka og prosjektet har fått internasjonal Facebook-side.

HansomCab.jpg

En Hansom Cab; slik reiste arkitekten, eventyreren og industrigründeren Christian Thams da paviljongen så dagens lys på Orkanger.

 

Publisert 10.06.2015


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

Olav Sigurd Kvaale 14.06.2015 08:56
Hjemflytting av Thamspaviljongen er først og fremst en investering for ungdommen og fremtidige generasjoner. Orkdalsrektorene er interessert i å bruke paviljonghistorien i undervisningen. Den samme interessen er registrert i lokale skoler i Wisconsin der den står nå. Her er det mange mulige tema: Thamshistorie, stavkirkehistorie, forbindelsene Norge-USA, språk, internasjonal forståelse, lokal industrihistorie som forklarer dagens gode bedrifter i regionen, historie generelt, slektsforskning, informasjonssøk på nett, begrepet tid, turisme som næring, samfunnsregnskap osv. Dette er en redningsaksjon som skaper flere muligheter for vekst i byen og i regionen. Thamspaviljongen er et klenodium på mange måter, historien sitter i veggene og den kan ikke kopieres.

tore 12.06.2015 16:21
Synes det er unødvendig å bruke så mye penger på dette. Kunne heller bygd en kopi selv i stedet for å bruke penger på flytting etc. Ellers kommer jeg på andre som kunne nytt godt av midlene som brukes til dette. Aldersheim,skole,tilbud til ungdom osv.

Arne Asphjell 11.06.2015 22:26
Et stasbygg som dette fortjener en bedre skjebne enn "å tette hull". Det må ha litt plass rundt seg.

Arne Asphjell 11.06.2015 22:20
Sitat: "..kopi av en gammel stavkirke i miniatyr.." Det må vel sies å være en underdrivelse. Den er omtrent 100 kvadratmeter i grunnflate, og høyden innvendig er 10 meter. Norge har mindre stavkirker enn det.

Hvem kjøper 11.06.2015 07:56
Skal bli spennende å se hvor mange utenfor Orkanger som kjøper andel.

Lokasjon 10.06.2015 22:43
Kjøper hvis den plasseres der Sæthergården står. Tett hullet bind gata sammen med noe pent og unikt. Nok av slik på herregården!

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse