Besøkstall

70 068 denne måneden

35 957 104 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Thams-kirka til Orkanger? Se bilder fra befaring i USA

ThamsUSA4.jpg

Her henger Ingebrigt Ustad, Ansgar Selstø og Oddmund Stenset i en lift over den såkalte Thams-kirka i Little Norway, USA. Sammen med Arne Asphjell er de denne uka på befaring for å finne ut om klenodiet tåler hjemtur over Atlanteren 122 år etter turen bort fra Orkanger.

Så langt er rapportene positive. Trolig er det bare alvorlige råteskader som kan sette en stopper for kulturskattens hjemreise.

Undersøkelsene viser at fagfolkene ved Strandheim Brug på Orkanger gikk systematisk til verks i 1892/93:

Kopien av ei norsk stavkirke er laget som byggesett. Modulene er nummerert. Bygningen består av ca 40 slike moduler, eller hoveddeler. (Merkingen kan også være av nyere dato).

ThamsUSA2.jpg

En del av kirka merket med tallet 35. Mye tyder på at dette er sporene etter Strandheim-arbeidernes systematikk for 122 år. Merkingen gjør arbeidet med demontering og gjenreising enklere.

Merkingen av bygningsdelene kan ha sin logiske forklaring. Den rikt utsmykkede paviljongen ble konstruert  som byggesett på Orkanger og fraktet over Atlanteren i sine enkelte deler.

Orkdalingene monterte den i Chicago. Der representerte den Norge under verdensutstillingen i 1893.

Kirkekopien er altså et historisk spennende bygg av flere årsaker enn det arkitektoniske og håndverksmessige. Bygningen bidro til å markere Norges egenart som nasjon drøyt ti år før unionsoppløsningen.

Torsdag gikk byggteknisk leder Oddmund Stenset og resten av teamet metodisk gjennom paviljongen. De tok mål og beregnet volum. Resultat: To 40-fots containere er trolig nok til å sende Thams-kirka heim til Orkanger.

ThamsUSA3.jpg

Oddmund Stenset, Ingebrigt Ustad (kommunens utsending) og Agnar Selstø i arbeid med tegninger inne i paviljongen i Little Norway, Wisconsin torsdag.

Etter planen skal kommunestyret behandle Heimatt-prosjektet 27. mai. Da handler det mest om finansiering og framdrift.

Senere må kommunen og ildsjelene komme fram til endelig plassering. Håpet er å ta i bruk en gjenreist paviljong ved Orkanger-dagene i juni 2016.

Les tidligere stoff om saken.

Amerikansk TV laget reportasje om orkdalingens befaring denne uka. Tidligere har blant andre New York Times skrevet om saken.

ThamsUSA1.jpg

Norsk nasjonalromantikk i USA - våren har kommet til Little Norway og stavkirka fra Orkanger. Alle foto: ARNE ASPHJELL

 

Publisert 24.04.2015


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse