Besøkstall

5 644 denne måneden

5 516 601 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Thamshavn: Derfor koster dette bygget 1 krone

HusThams2.jpg

Det svære industri- og boligbygget på Thamshavn har nå ligget ute for salg i flere uker med prisantydning på 1 krone. Det vil koste mange millioner å gjøre bygningen ferdig. Det ser ut til at et spøkelseshus fortsatt skal ønske veifarende velkommen til Orkanger.

Eiendommen er lagt ut for tvangssalg etter en kjennelse i tingretten. Eier har ikke greid å gjøre ferdig bygget med utbetalte forsikringspenger.

Prosjektet har en turbulent historie. I korte trekk:

  • Bygget som opprinnelig sto på industritomta inneholdt fire ulovlige leiligheter, ifølge Orkdal kommune.  Kloakk gikk rett på sjøen.
  • Kommunen startet såkalt ulovlighetsopppfølging mot eier. Han ble pålagt å bygge om fra leilighet- til næringsbygg. Kommunen vedtok tvangsbøter for å presse fram ombygging.
  • 8. januar 2010 brant bygningen ned til grunnen. Orkdal kommune slettet tvangsbøtene.
  • En omstendelig prosess startet med søknad om å sette opp nytt bygg med leiligheter. Eiendommen like ved Elkem Thamshavn er regulert til industri, ikke bolig.
  • Det endte i 2012 med følgende kompromiss: Kommunen ga dispensasjon for en - 1 - leilighet. Resten skal være næring (industri).

Les tidligere artikkel.

Penger fra forsikring
Gjenoppbygging kunne starte med en stor forsikringssum etter brannen. Systemet er slik at du må bygge for forsikringspengene.

Bygget har vist seg å bli mye dyrere enn beregnet. Forsikringspremien er nesten brukt opp uten at bygningen på det nærmeste er ferdig.

Forsikringsselskapet holder tilbake siste del av oppgjøret. Selskapet krever økonomisk garanti for at bygningen faktisk blir gjort ferdig, i tråd med betingelsene for slike oppgjør.

Minst 4 mill gjenstår
Eier greier ikke finansiere prosjektet/skaffe garanti. Dermed har eiendommen endt på tvangssalg for en krone. I praksis kan det bety at den gis bort. I dag står det svære huset og ødelegges blant annet fordi det ikke er tett.

Det er antydet at det vil koste 4 millioner kroner å fullføre prosjektet, men beløpet kan også være betydelig høyere. Det har ikke vært aktivitet på tomta på lang tid. Kostnadene øker etter hvert som tida går og skader oppstår.

Om eiendommen:

* Samlet grunnflate på 683 kvm, bruttoareal nesten 1200 kvm.
* Tre etasjer; industri i første, kontor/industri i andre, kontor pluss en diger leilighet på toppen i tredje.
* 4,2 mål eiendomstomt, utsikt mot sjøen.

Fortsatt forfall på Orkanger
Orkdal kommune har ikke gitt dispensasjon for ren kontorvirksomhet. Kontor må derfor knyttes til industriaktivitet i bygget.

Bygningen forfaller stadig, den er usikret og ferdsel på egen hånd frarådes.

Orkanger er iferd med å få en ny skamplett ved siden av brannstasjonen, Middelskolen samt en del andre mer synlige bygg nær E39.

Les om eiendommen på finn.no.

Se bilder ute og inne.

HusThams1.jpg

Nei, dette er ikke et hotell i Syden, men et industribygg med en leilighet rett ved Elkem Thamshavn - mellom E39 og Orkdalsfjorden.

 

Publisert 14.04.2015


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse