Besøkstall

5 644 denne måneden

5 516 601 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Klart for omkamp: Handel først på Laksøra eller i sentrum?

DSC_0046.JPG

Onsdag behandler formannskapet første omkamp om den røde streken. Enkelte politikere anført av ordføreren (t.v.) og Coop/Amfi/Thon ser muligheten til likevel å få til handelspark på Laksøra. Biltema er tenkt som døråpner. Les hva Solveig Nærup Sandvik (Orkdalslista) skriver i bloggen sin. Biltema er 20 prosent bil.

Ordfører Gunnar H. Lysholm  og varaordfører Oddbjørn Bang havnet overraskende i et lite mindretall for å bryte den røde streken da kommunestyret behandlet kommuneplanens arealdel 29. oktober.

Nærup Sandvik var den som formulerte kompromissforslaget om Laksøra. Vanlig handel ble fortsatt forbeholdt området innenfor rød strek, men forretninger med hovedsakelig bilrelaterte artikler ble tatt inn på Laksøra.

Vil ikke ofre Orkanger sentrum for Thon
I bloggen forklarer Solveig Nærup Sandvik nærmere om tanken bak forslaget:

* Å redde Orkanger sentrum, fordi tillatelse til såkalt "storhandel" på Laksøra vil bety et nytt kjøpesenter - nå utenfor sentrum.
* Å markere at bilrelatert handel er naturlig siden det allerede ligger flere bilforretninger på området.

Vedtaket fikk stort flertall. Men: I ettertid har representanter for næringslivet, administrasjonen og enkelte politikere funnet ut at vedtaket er håpløst å definere. Kommer feks Biltema innenfor eller utenfor?

Forslagsstiller Solveig Nærup Sandvik mener Biltema faller utenfor. Hun henviser blant annet til hva selskapet selv har uttalt i mediene:

* 20 prosent av vårt varesortiment er bil. Resten er alt annet; båt, MC, fritid, leker, is og sjokolade. Se lenke.
* Slagord: "Mye mer enn bare bil".

I bloggen ber Solveig Nærup Sandvik de andre poltikerne som stemte med henne holde fast på vedtaket. Nærup Sandvik advarer mot å bruke en diskusjon om ordlyden i vedtaket om "bilrelatert handel" som rambukk for å slippe fri all handel utenfor sentrum.

AMFI/Thon med monopol
Orkdalslistas politiker spør:
Hvorfor vil AMFI/Thon ha enda et kjøpesenter på Laksøra?
Hun svarer selv:
Jo, fordi da får de full kontroll over handelen på Orkanger og i de omkringliggende kommunene.

Olav Thon kommer selv for å nyåpne Amfi. Det er en feiring som i realiteten markerer to ting:

1) En utbygging av sentret har tilført Orkanger nye butikker som H & M og Clas Ohlson.

2) Olav Thon har i nesten ike stor grad flyttet allerede eksisterende butikker fra OTI (og en fra handlegata).

OTI er tømt gjennom bruk av rå markedsmakt fra et selskap som kontrollerer kjøpesentre og forhandler med kjeder over hele Norge.

En handelspark på Laksøra vil blant annet føre til at Amfi flytter ut Jysk og får plass til å hente inn det som måtte være igjen av aktuelle butikker andre steder på Orkanger.

PS:
Solveig Nærup Sandvik har søkt og fått permisjon fra vervet som kommunepolitiker for Orkdalslista i etterkant av Laksøra-saken. De tre andre på Orkdalslista som brøt med ordfører Gunnar H. Lysholm og ville holde fast på den røde sentrumsstreken, har valgt ikke å ta gjenvalg for Orkdalslista.

Berit Westrum Johansen og Khadija Ali stiller i stedet for Småbylista.

DSC_0011.JPG

Fra debatten om ja eller nei til handelspark på Laksøra 29. oktober i fjor.

 

Publisert 24.03.2015


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse