Besøkstall

16 105 denne måneden

6 455 222 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Velkommen til Orkanger by: Skal det se sånn ut?

Gammelos_hall.jpg

Ordfører Gunnar H. Lysholm kaller Gammelosen Midt-Norges flotteste bypark - nest etter Marinen i Trondheim. Nå har Gammelosen fått en ruvende hvit og rød plasthall som nabo. Hvor var kommunens krav om såkalte avbøtende tiltak?
Se flere bilder fra byen med god estetikk som vedtatt målestokk.

Den høye plasthallen er lovlig bygd i tråd med alle kommunale godkjenninger. Den ligger på industriområdet - men altså kloss inntil det laveste punktet på jordvollen som skal skjerme friluftsområdet.

Hvem utvider jordvollen?
"Avbøtende tiltak" mot støy og visuell forurensing har blitt et mantra i kommunens behandling av planene om storhavn. Men ingen krevde enkle, avbøtende tiltak eller stilte krav til farge for å dempe den visuelle forurensingen før plasthallen skjøt i været.

Orkanger Vel har riktignok plantet i jordvollen, men foreninga har ikke ressurser til å heve den noen meter.

Amfi vil bygge sentrum innenfra (?)
Orkdal 2040 skulle gjøre Orkanger til kandidat til Statens bymiljøpris. En byggeskikkveileder fulgte med den kostbare og sterkt profilerte planen. Sentrum skal dessuten bygges innenfra. Det sier selv Amfi-gruppen i rapporten fra ei markedsføringsgruppe - samtidig som Amfi-gruppen raider OTI for butikker og prøver å spre handelen til Laksøra.

Argumentet til Coop/Thon/Amfi er at det ikke finnes plass til Biltema og lignende butikker annet enn der de selv gjorde et spekulativt tomtekjøp. Det er bare tull. Ta feks en tur på Bårdshaug Øst.

På Bårdshaug Øst, kloss inntil det definerte sentrum, er det både plass, forslumming og behov for å flytte virksomhet ut nettopp av hensyn til sentrumsdannelse, estetikk og bomiljø.

En guidet tur i vårsola:

DSC_0002.JPG

Dette hølet har Coop Orkla Møre latt ligge brakk ved Statens Hus i alle år. Coop-direktør Arild Sørlien brukte ST for å skremme politikerne med at Biltema får bygge stygt her hvis de ikke får bygge på Laksøra. Det var en bløff.


DSC_0012.JPG

Stort dystrere kan det ikke bli enn nordveggen på Skysstasjonen. Orkdal kommune prøvde å kreve forskjønnende grep for mange år siden. Bårdshaug Herregård har litt av noen naboer.

DSC_0015.JPG

Donetsk? Nei, den tilsynelatende utbombede lastebilen står på ei av de beste tomtene på Orkanger, rett bak skysstasjonen. Men denne tomta eier ikke Coop og Amfi, derfor mener de at Orkanger er bedre tjent med å spre handelen til Laksøra på andre sida av elva.

DSC_0017.JPG

Det vokser snart trær inne i den gamle bussen ved Orkangers sentrumskjerne. Rom Eiendom eier området.

DSC_0019.JPG

Parkering har vi nok av i sentrum. Det er ikke plassen det står på. Bildet er tatt ved Elkjøp i den travleste tida en lørdag.

DSC_0021.JPG

Innfallsporten til Orkanger by. Dette synet møter trafikantene ved E39 ved sentrum. Men utviklinga skal skje ute på Laksøra, for der har Coop og Amfi-gruppen/OlavThon kjøpt ei tomt.

DSC_0022.JPG

Er det slik vi vil ha det i sentrum av regionsentret Orkdal?

DSC_0026.JPG

Velkommen til Orkanger!

Skiltet over har symbol for severdighet. Av en eller annen grunn skal verksteder og lagerbygg ligge i sentrum, mens Coop/Amfi/Thon skal etablere handel utenfor. Det skyldes selvsagt at de tjener mer penger på handelspark på Laksøra enn å leie ut/selge til industrilignende virksomhet der ute.

Konflikten er den samme i år etter år: Egeninteresser mot samfunnsinteresser. Hensynet til raske investeringer vinner nesten alltid over hensynet til langsiktig stedsutvikling på Orkanger. Snart kommer omkampen om Laksøra.

Hans Kringstad

 

Publisert 21.03.2015


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

eva 21.03.2015 21:46
Så enig med Berit Gjølmesli, til høsten er det valg, det blir det viktigste valget du gjør denne høsten. Ved de siste valgene har valgdeltakelsen på Orkanger vært lav, lavere enn i kommunen ellers. Vi som bor på Orkanger må starte med å gå til valgurnene. Deretter må vi starte med å velge inn folk fra partier som jobber for saker vi syns er viktige. To partier var imot havneutbygging ved forrige valg, Sv og Småbylista. Nå jobbes det med å få havneveien stengt og Orkanger åpnet mot fjorden. Folk ligger våkne på grunn av støy men fortsatt velger kommunen å ignorere krav om støydemping. Satsing på sentrum er en annen viktig sak. Er det viktigere at Amfi ledelsen får omregulert enn industri tomt til en handelspark enn at sentrum består?? Vi får ikke begge deler. Enkelte partier gambler med sentrumsutviklingen i kommunen, men du kan kan påvirke, stem på et parti som vil ha et levende sentrum, noe som er viktig dersom en ønsker at ungdommen skal flytte tilbake etter utdanning, Et parti som tar støyproblematikken på alvor - flere av oss bor på nedre del av Orkanger eller Gjølme og føler det på kroppen. Stem på Småbylista.

berit gjølmesli 21.03.2015 17:54
Se det fikk de som stemte som de gjorde ved forrige kommunevalg; det er mulig å angre seg og stemme på andre partier enn Thonkameratene, en høstdag i september.Bli med og bestem hvilket Orkdal dere vil ha, bruk stemmeretten din ved kommunevalget.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse