Besøkstall

16 105 denne måneden

6 455 222 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Kommentar: På bakglatte ski for Orkdal sjukehus

DSC_0011.JPG

Lørdag: Mens folket slo ring om Orkdal sjukehus, gikk stortingsrepresentant Jorodd Asphjell skirenn i Knyken.
I 2012 gikk føden i døden. Den gang vant Asphjell PR-kampen om å være mest for sjukehuset.

Akutten først:
Ordfører Gunnar H. Lysholm var en av tre ordførere som møtte opp da grasrota inviterte til demonstrasjon for akutten.

I dag (tirsdag) sendte Lysholm talen sin hit med en bemerkning om at han ikke kjente seg igjen i Orkangervels artikkel fra aksjonen.

Talen er nå publisert i sin helhet både i gjesteboka og i kommentarfeltet under den aktuelle artikkelen. Artikkelen inneholdt ingen direkte sitater fra noen av talene, men derimot en oppsummering som det er kurant å kritisere:

"Gunnar H. Lysholm fra Orkdal hadde en pragmatisk holdning til flyttinga av føden så lenge Orkdal sjukehus fikk noe annet i stedet.

Lørdag var tonen en annen foran mer enn tusen mennesker: Med akutten forsvinner leger og kompetanse. Vi vil ikke ha et Orkdal sjukehus med bare planlagt kirurgi."

Det ømme punktet må være påstanden om en mer pragmatisk holdning (mindre synlig kampvilje) da føden forsvant.

Pekelek før føden døde:
Det er et faktum at Orkdal kommune med ordfører Gunnar H. Lysholm i spissen ble anklaget i avisa for å gjøre for lite for å berge fødeavdelinga. I dette tilfellet kom ikke kritikken fra hvem som helst. Den kom fra:

* Stortingsrepresentant Jorodd Asphjell (Ap), Orkdal.
* Stortingsrepresentant Arne L. Haugen (Ap), Meldal.

De to satt midt i maktens sentrum som folkevalgte for det klart største regjeringspartiet. De hevdet, i en debatt om føden, at Orkdal kommune gjør langt mindre enn mange andre kommuner opp mot Storting og regjering når lokale tilbud står i fare.

Den verste anklagen
Verre bekyldning kan ikke ramme en lokal ordfører. Å svikte lokalsjukehuset nærmer seg politisk høyforræderi. Bare temaet i seg selv ville vært utenkelig på Nordmøre.

Anklagen inngikk i en politisk pekelek som startet med at Arne Grønset utfordret Asphjell og Haugen til å gjøre mer for å redde føden.

Minus og pluss
Orkdal har et drawback i denne type saker siden ordføreren er fra ei bygdeliste frakoblet det sentrale maktapparatet.

På den andre sida hadde Orkdal også et fortrinn: En stortingsrepresentant fra statsministerens parti i helse- og omsorgskomiteen - Jorodd Asphjell.

Asphjell anklaget Gunnar H. Lysholm & co for manglende innsats. Etterpå framsto stortingsrepresentanten i avisa som mannen bak et siste, desperat forsøk på å få utsatt behandlinga av forslaget om å legge ned føden. Det viste seg at initiativet kom fra to ordførere, ikke fra Jorodd Asphjell. Men han vant PR-kampen.

Nok om det. Denne historien kan du lese mer om i en blogg fra 2012.

Vi skrur tida fram til sist lørdag:
Etter mobilisering på Facebook, NRK og i avisene strømmer flere hundre mennesker til Orkdal sjukehus for å vise at de slår ring om akutten. Mange kjører helt fra Hitra, Frøya og Nordmøre, deriblant ordføreren i Surnadal. Til slutt er de over tusen.

Stortingsrepresentant Jorodd Asphjell er hjemme. Han bor et par kilometer fra sjukehuset, men drar motsatt vei - til Knyken.

På ski med makteliten
Der går Asphjell på ski sammen med andre representanter for makteliten; nordiske parlamentarikere og ansatte ved de lovgivende forsamlingene.

En leende stortingsrepresentant lar seg avbilde med medalje om halsen. Nye Knyken skisenter legger ut reportasje på Facebook, og ST skriver hyggelig om rennet.

Konkurransen hadde jo så prominente deltakere: De som bestemmer gikk på ski.

Hans Kringstad

DSC_0033_1.JPG

Her er noen av dem som ikke gikk på ski lørdag. Tirsdag begynte folk på facebook å kommentere stortingsrepresentant Jorodd Asphjells prioritering.

 

Publisert 10.03.2015


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

Brigitte Kvarsnes 11.03.2015 19:29
Ja, sånn kan det gå .. Synes ikke det er så viktig her å fremheve eller baksnakke noen i denne saken. Hovedsaken er å se fremover og stå sammen i kampen for sykehuset. Vår ordfører stilte i hvert fall opp og lenket seg til sykehuset sammen med oss. Jeg velger å tro på at han vil kjempe for akutten han også.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse