Besøkstall

16 105 denne måneden

6 455 222 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Kulturminne fra USA til Orkanger: Skal Thams-kirka stå her?

Kirka.jpg

Skal Orkdal kommune rive det såkalte tjenestesentret ved rådhuset for å gi plass til den hjemvendte Thams-kirka? Det vil formannskapet diskutere onsdag. Prosjektgruppa er fast bestemt på at dette er rette tomta.

Men også andre løsninger er drøftet uformelt, for eksempel:

* Strandheim-området. Argument: Der ble paviljongen bygd, og den vil komme i et historisk riktig miljø med Damphuset og Strandheim-villaen. Muligheter for samlet profilering og muligens sambruk.

* Rømme Øvre/Sæther. Argument: Overraskende signalbygg i den nye sentrumskjernen.

Prosjektgruppa med Olav Sigurd Kvaale i spissen argumenterer imidlertid sterkt for plassering ved innfallsporten til rådhuset, og nær Bårdshaug Herregård.

Argument: Her blir bygget mest synlig, det vil danne en flott adkomst til rådhuset og kommer nær Bårdshaug Herregård, der arven etter Thams lever videre.

Politikerne bestemmer
Prosjektgruppa har lagt ned et omfattende arbeid og laget detaljerte planer uten noen godtgjørelse. Likevel blir det til sjuende og sist Orkdal kommune som bestemmer skjebnen til stavkirke-kopien fra verdensutstillingen i 1893. Det skyldes at Orkdal kommune:

* har garantert for kjøpesummen og er bedt om på bevilge 2 millioner kroner (selve kjøpet utgjør en liten del av kostnadene på anslagsvis 6 mill.)

* er bedt om å ta et visst driftsansvar (hva bygget kan brukes til er ikke avklart, men det blir trolig stengt om vinteren).

* er bedt om å stille en av  de beste tomtene på Orkanger til disposisjon. Det krever altså at bygget som huser helsesøsterseksjonen i Orkdal kommune må rives før kirka settes opp neste vår.

DSC_0014.JPG

"Helsesøsterbygget" kan bli revet for å gi plass til stavkirke-kopien fra Orkanger. Den var Norges paviljong ved verdensutstillingen i Chicago i 1893.

Dugnad for over 1 million
Prosjektgruppa legger opp til et omfattende dugnadsarbeid som vil redusere kostnadene fra 6 til ca 4,6 mill. kr.

Orkdal kommune har fått en prosjektbeskrivelse som i detalj forklarer planene for:
* befaring og demontering i Little Norway, Wisconsin.
* transport fra USA og forsvarlig mellomlagring i Orkdal.
* gjenoppbygging inklusive nytt spontak våren 2016.

9334417.jpg

Thams-kirka i USA er til salgs for 100 000 dollar. Den ser ut til å komme hjem til Orkanger.

 

Publisert 22.02.2015


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

Bård M. Hammer 07.03.2015 13:33
Det kan ikke være kommunens oppgave å bruke skattebetalernes penger på å kjøpe en 122 år gammel trekonstruksjon; bare fordi huset en gang var produsert her. Hvis det no er sånn at det er et sånt bygg vi mangle; så kan vi sette det opp av ferske impregnerte materialer her på stedet. Tegninger og bilder er tilgjengelig. No må dem som drømmer tåpelige tanker i timen våkne!

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse