Besøkstall

16 105 denne måneden

6 455 222 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Thams-klenodiet: På plass til Orkanger-dagene 2016

NorwayPavilion.jpg

Ildsjelene bak prosjekt Heimatt finsliper planene:
* Vil ha Thams-kirka i deler til Orkanger allerede i vår.
* Ønsker gjenoppbygging til Orkanger-dagene 2016 (juni).
* Søker kommunen og Orkdalsbanken om 4 millioner i støtte.
* Ber kommunen rydde tomt ved rådhuset, ut mot Orkdalsveien.

Det går fram av et brev til Orkdal kommune, der prosjektet blir utdypet.

Arbeidsgruppen har laget detaljerte planer og budsjett med ett mål for øye:

 • Stavkirke-kopien fra verdensutstillingen i Chicago skal tilbake til Orkanger etter 122 år som attraksjon i USA. 
Hovedpunkter i den nye henvendelsen fra arbeidsgruppen:
 • Millionstøtte:
  Kostnadsrammen er 6 mill. kr. Gruppen søker Orkdal kommune om et bidrag på 2 millioner, og søker om samme beløp fra Orkdalsbanken.
 • Plassering - vil rive hus:
  Foreslår å rive kontorbygget i Allfarveien (inneholder helsetjenester). Dette er bygget mellom rådhuset og Orkdalsveien. Paviljongen utfyller den delen av Thams-historien som er representert ved Bårdshaug Herregård like i nærheten. Ber kommunen stille tomta gratis til rådighet.
 • Attraksjon:
  Mener tomta er ideell for å vise fram et signalbygg. Gruppa skriver at paviljongen blir en pryd for innkjøringen til rådhuset og et smykke for dalen.
 • Tidsplan:
  * Skriver kjøpekontrakt med eier Scott Winner i Little Norway når Orkdal kommune og Orkdalsbanken har gitt tilsagn på til sammen 4 millioner.
  * Om det går fort: Transport av demontert bygg til Orkanger våren 2015.
  * Gjenoppbygging til Orkanger-dagene juni 2016.

Gruppen fraråder nå å etterisolere og bygge toalett for vinterbruk fordi det vil bli kostbart. Foreslår å etablere en stiftelse som eier og ansvarlig for utleie av paviljongen i sommerhalvåret. Ber Orkdal kommune ta ansvar for vaktmestertjeneste og vedlikehold.

Orkdal kommune har allerede garantert for en kjøpesum på 100 000 dollar.

Ola Fossvoll inn i prosjektet
Prosjektgruppen består av Olav Sigurd Kvaale (leder), Oddmund Stenset (byggteknisk), Arne Asphjell (media) og Ola Fossvoll (juridisk).

Bakgrunn:

 • Paviljongen ble bygd på Orkanger (Strandheim Brug), og på Orkanger skal den etter planen sikres for framtida. Det skjer etter at det private museet Little Norway i Wisconsin har lagt den ut for salg.
 • Byggverket symboliserer både gründerhistorie (Thams), industrihistorie (Orkanger), lokale håndverkstradisjoner (treskjærerkunst) og utvandrerhistorie (flere av håndverkerne fra Orkdal ble igjen i Amerika).
 • I tillegg er historien til stavkirke-kopien et eventyr i seg selv. Blant eierne var tyggegummi-kongen Wrigley.

Les mer i tidigere artikler.

Stavkirke_Thams_01.jpg

 

Publisert 18.02.2015


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

berit gjølmesli 24.02.2015 20:27
Synes ikke at plasseringa ved Bårdshaug herregård er den beste. Chr.Thams' bolig på Bårdshaug er et såpass spesielt bygg, nå kan folk se det flotte bygget også, etter at trærne blei fjerna, at det bør få stå og skinne for seg sjøl uten konkurranse av en stavkirkekopi. Dette er også et såpass spesielt bygg at det ikke bør slåss om folks oppmerksomhet med andre bygninger. Arkitekter vet forresten mye mer om dette enn jeg, anbefaler de som skal bestemme hvor kirka skal stå å søke råd hos dyktige arkitekter.

Plassering 20.02.2015 01:13
Utdyper litt. Med gode parkeringsmuligheter i sørenden og gangavstand via "Finnansdistriktet" som kommer en plassering på Sæthergården til å lime sammen gata og sende folk til fots ned til kafé og restaurantene rundt Hjørnet og idrettspark med vannspeilet . Hele Orkanger vil få utbytte av en plassering unna Bårdshaug.

Asbjørn Heggdal 19.02.2015 22:51
Helt enig med de to første kommentarene angående plassering. Dette klenodium av en stavkirke eller paviljong blir ikke bare et signalbygg, men også et storslagent landemerke med unik og ekte grunderhistorikk som blir småbyen Orkanger verdig.

Ingvar Kjøren 19.02.2015 11:01
Ja det var et godt forslag. Ingvar

Plassering 19.02.2015 06:41
Riv Sæthergården sett "kirka" på tomta der så får man en funksjonabel vei og gangbane,et klenodie som trekker folk nedover gaten med gangavstand i mellom attraksjonene.Forsvinner i mengden på Bårdshaug (?)

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse