Besøkstall

5 644 denne måneden

5 516 601 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Gaupejakt på Orkanger: Hanngaupe skutt søndag

DSC_0004.JPG

Søndag pågikk gaupejakt nær Orkanger sentrum. Et stort jaktag (bildet)  felte ei hanngaupe i Ustjårmarka ved ett-tida etter at den hadde vært helt nede på Laksøra ved Bårdshaug. Dette er ikke ei av de fire gaupene som er fotografert på Joplassen.

"Orkanger-gaupene" - mor og tre unger som er fotografert - lever videre hvis de holder seg i distriktet. Jaktkvoten her er oppbrukt nå.

Bilde av gaupa som ble skutt søndag får du imidlertid ikke se. Jaktlaget nekter å vise fram dyret av frykt for reaksjoner blant folk.

Gaupe_2___Kopi__2_.jpg

Gaupefamilien som er avbildet nedenfor Joplassen er i praksis fredet etter jakta søndag. Her er to av de fire gaupene.

De lokale jegerne er redd folk blir sinte på dem hvis de får se resultatet av lovlig, statsregulert jakt. Den døde gaupa ble derfor liggende skjult i en bil bak OTI. 20-30 mann - jegere og folk som fulgte jaktlaget - samlet seg der etter jakta søndag ettermiddag.

Som en av de lokale jegerne sier:

- Du har allerede skrevet på orkangervel.no at fire gauper har flyttet inn på Joplassen. Noen kan reagere hvis de får se ei død katt etter det.

Underforstått: Et bilde av virkeligheten kan appellere til uønsket rovdyrromantikk.

Fakta/kvoter:
* Få dyr: Bestanden av gaupe i Norge ble anslått til 313 eksemplarer i fjor.
* Kvotejakt på gaupe er strengt regulert. Det er lov å felle 87 dyr på landsbasis i februar og mars, hvorav ei gaupe i området Orkdal, Skaun, Agdenes, Snillfjord, Meldal, Hemne. Kvoten her gikk altså søndag.
* Omstridt: Det finnes steile fronter i synet på jakta. På den ene siden bla. saubønder som mister husdyr, på den andre grupper som mener bestanden er for sårbar til å tåle dagens jakt.

Staten bestemmer reglene.

Orkanger og gauper:
Ei hunngaupe og tre unger ble fotografert på et jorde rett over E39 på Orkanger søndag 25. januar. Dette er en familiegruppe som streifer i distriktet. Ifølge en av jegerne kan samme gruppe være observert også på Kvål i Gauldalen.

Jegerne sier videre:
Jaktlaget kjente til observasjonen på Orkanger allerede samme dag som den fant sted. Gaupene kartlegges ved sporsøk.

Det har vært et mål ikke å skyte dyr i denne familiegruppen, men å ta ut ei enslig hanngaupe.

I nysnøen i helga ble det observert spor på marka ved Ustjåren. Et stort jaktlag med hunder satte inn søk søndag.

Krysset fylkesveien
Hundene jaget på et tidspunkt gaupa i retning Orkanger. Turgåere møtte jaktlaget og så hundene krysse Fv. 710 (Agdenes-veien) ved avkjørsla mot Gjølmesliene. En jeger sa da at de fryktet gaupa skulle havne ute ved Gjølmebrua (hengbrua) i tettbebyggelsen i Moan.

Det skjedde ikke. Gaupa snudde og stakk til skogs mot Ustjårmarka. Men jaktlaget bekrefter at dyret på ett tidspunkt krysset Fv. 710 med hunder på slep.

Enslig hanngaupe
Gaupa var en singel hann på streif fra et annet dalføre (hemmelig hvilket...), ute etter å parre seg.

Hvis du så en stor ansamling biler og menn med kamuflasje og sambandsutstyr i krysset ved steinbruddet/Havneveien/Grønøra søndag: Det var altså gaupejakt du var vitne til.

DSC_0003.JPG

Gaupa er skutt for en halvtime siden. Jaktlaget bryter opp fra krysset ved steinbruddet/Havneveien/Grønøra for å samles bak OTI-sentret.

 

Publisert 15.02.2015


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

Kristin høston 15.02.2015 17:29
E trist at gaupa vår e borte😟

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse