Besøkstall

70 068 denne måneden

35 957 104 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Prosjekt Heimatt: Vil invitere Kongefamilien til Orkanger

ab2271c0cbefb0421832b38fdbd77b9a50fd443b72ba9.jpg

Kongefamilien blir invitert til storstilt åpning når Thams-kirka i Little Norway er gjenreist på Orkanger i 2016. Kongehuset har sterke bånd til det norske Amerika. Det har vært tradisjon at Kronprinsene besøker den norske paviljongen i Little Norway (Foto: Julia M. Naglestad/Det kongelige hoff).

Og paviljongen (stavkirka) er altså produsert på Strandheim Brug på Orkanger i 1892 for å markedsføre Norge på verdensutstillingen i Chicago i 1893.

Seasons2.jpg

Bildet over viser stavkirka fra Strandheim i vinterdrakt i Wisconsin. Dagens eier av Little Norway, Scott Winner, har brukt bildet som julekort. Bygget har symbolisert Norge i USA i 121 år, og kan nå komme hjem til Orkanger.

Kongelig besøk?
Kanskje kommer Kongen også. Det går fram av korrespondanse mellom den norske prosjektgruppa og Scott Winner.

Winner er i ferd med å selge ut klenodiene ved Little Norway, der kopien av ei stavkirke er selve diamanten i samlinga. Eieren har noen få bøker om Little Norway igjen. Han ber prosjektgruppa sende ei bok til Kong Harald, som er opptatt av Little Norway og har besøkt stedet.

Prosjektgruppa består av:
Olav Sigurd Kvaale, Sigrid Stenset, (begge barnebarn av treskjæreren som dekorerte kirka), Oddmund Stenset og Arne Asphjell.

Asphjell opplyser at Kongefamilien vil bli invitert. Prosjektgruppa er oppmerksom på en tradisjon for at norske kronprinser har besøkt Little Norway. Arne Asphjell har selv intervjuet Kronprins Haakon (riktignok om el-biler), og håper Slottet vil finne plass i programmet til et besøk på Orkanger når en del av det norske Amerika vender hjem for godt.

Asphjell ser for seg en åpning med mange barn, gjerne inkludert barna i Kronprinsfamilien. Familien Winner, som nå selger Little Norway, vil stå på lista som æresgjester.

Vil selge 1000 bøker
Planen er også å selge 1000 bøker om Little Norway til 1000 kroner stykket for å skaffe en "folkets million" til prosjektet. Bøkene blir nummerert. Dermed kan det trekkes deltakere til den høytidelige åpninga blant kjøperne.

Orkdal kommunestyre garanterte onsdag for kjøpesummen på 100 000 dollar. I tillegg kommer anslagsvis fem millioner kroner i kostnader til demontering, transport og gjenoppbygging.

Les tidligere artikler:
10. desember: Vil hente Thams-klenodium.
11. desember: Orkangers stavkirke i New York Times.
14. desember: Hvem skal selge fortellingen om Orkanger?

Wrigleykort.jpg

Tyggegummi-kongen William Wrigley eide lenge stavkirka fra Orkanger. Familien hans malte den brun og gul, med blant annet grønn og rød staffasje.

NorwayPavilion.jpg

Et nyere bilde av praktbygget med en eventyrlig historie. Neste år kan den norske paviljongen fra verdensutstillingen i 1893 være på vei tilbake til Orkanger.

GreetingCard.jpg

Entusiastene bak ideen om å hente Thams-kirka heim fra USA: Olav Sigurd Kvåle, Arne Asphjell, Sigrid Stenset og Oddmund Stenset. Bårdshaug Herregård er et annet monument over gründeren Christian Thams´allsidige virke.

 

Publisert 23.12.2014


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

Anita Lund Mielert 10.09.2017 22:09
My mother was a guide at Little Norway, wearing a bunad from West Telemark that she made herself. She would be so happy to hear the story of this repatriated building, so dear to her experience. Good work!

Jos Selbæk 23.12.2014 17:50
Helt enig med han/hun som kaller seg "beliggenhet". Kunne ikke tenke en bedre utsikt fra balkongen fra REME. By the Way, bryter ikke ut i krampegråt om den finner en annen adresse, men Sæthergårdens beliggenhet er "berre lækker" for et sånt byggverk, enten det blir vigslet eller ei.

Beliggenhet 23.12.2014 15:09
Riv Særhergården å sett den der. Fint tilskudd for å gjøre Orkdalveien til en enhet. Hvorfor bli enda et tilskudd til Hærregården?

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse