Besøkstall

111 001 denne måneden

11 783 203 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Orkdal vs Pilkington: Kamp om store verdier på Grønøra

DSC_0003_1.JPG

Orkdal kommune og selskapet Pilkington Norge AS krangler om 20 mål tomt med fabrikkbygg (bildet) på Grønøra. Formuleringer i en gammel leiekontrakt kan avgjøre om kommunen eller Pilkington får en eiendom verdt 15-20 millioner. Eller om prisen blir 11 - elleve - kroner.

Kampen utspiller seg i ruinene etter den nedlagte Glassfabrikken.

Det internasjonale glasskonsernet Pilkington Norge AS leier eiendommen av Orkdal kommune på helt spesielle betingelser. Kortversjonen er slik:

11 kroner - eller 20 millioner?
* Hele anlegget tilfaller Pilkington 1. januar 2018 for 11 kroner (!).
* På en betingelse: Det skal være produksjon i lokalene.

Orkdal kommune inngikk avtalen på ei tid det hastet med å etablere varige arbeidsplasser på Orkanger. Gulrota var en slags leasingavtale, med overtakelse av hele eiendommen dersom leietaker sikret (glass)produksjon fram til 2018.

Da ville den være ansett som nedbetalt. I dag har næringsarealene høy verdi.

Konkurs
Glassfabrikken AS gikk konkurs i mars. Orkdal kommune satte 12. august som frist for ny drift. Ny virksomhet startet ikke.

Pilkington svarte at man jobbet med en investorgruppe for å komme i gang igjen, men det gikk i vasken. Nå skriver konsernet til Orkdal kommune at man vil starte spesialproduksjon av isolerglass i lokalene selv.

Målet er at all produksjon av ikke-standard isolerglass i Norge etter hvert skal samles på Orkanger, skriver Pilkington-direktør Kjellmar Gusdal.

Truer med søksmål
Når, og med hvor mange arbeidsplasser, er uavklart. Orkdal kommune ba om svar innen 11. oktober. Orkangervel.no sendte e-post med tre enkle spørsmål om tidsplan og omfang til Gusdal 7. desember. Gusdal har ikke svart.

Kjellmar Gusdal har varslet Orkdal kommune om at Pilkington Norge AS går rettens vei dersom kommunen sier opp avtalen.

Stridstema er blant annet:
* Hvor lenge det er akseptabelt med null drift.
* Hva slags omfang på drifta som må til for å oppfylle kontrakten.
* Hvilken type produksjon som kreves for å oppfylle avtalen - må det være glassproduksjon?

Mye står på spill:
* Orkdal kommune ønsker varige arbeidsplasser på den attraktive tomta snarest mulig. Resten av Grønøra syder av aktivitet og eiendommen er attraktiv.
* Pilkington kan sitte med et anlegg til en salgsverdi på anslagsvis 15-20 millioner kroner hvis selskapet får til produksjon i tre år til.

PS: Pilkington har fått godkjent framleie av 900 kvm av bygget til prøveproduksjon innen behandling av rør. Dette er kortvarig, til mai, og med ganske få ansatte (omtalt i ST).

gr__n8.jpg

Her var det omfattende produksjon en gang, men anlegget sentralt på Grønøra har forfalt.

 

Publisert 16.12.2014


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse