Besøkstall

19 321 denne måneden

6 672 708 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Er dette fint nok for fylket? Strandheim-gjerde til besvær

Stakitt.jpg

Salvesen & Thams vil fjerne det stygge nettinggjerdet på Strandheim og sette opp et stakitt som ligner gjerdet fra gamle dager. Men så enkelt er det ikke. Fylkeskommunen vil utrede om gjerdet på dette bildet er akseptabelt. 

Under ser du hvordan det er på Strandheim i dag med slitt og rusten netting rundt hageanlegget.

DSC_0002.JPG

En forespørsel om å bytte ut nettingen med pent stakitt - inspirert av Bårdshaug Herregård - har endt opp i et antikvarisk byråkrati.

Salvesen & Thams har studert gamle bilder for å kunne sette opp et gjerde som ligner det opprinnelige. Selskapet ønsker ingen kopi, blant annet fordi stolper og sprosser for hundre år siden var så spisse at unger kan spidde seg på dem.

Resultatet ble forslag om et fabrikkprodusert "oldemorstakitt" som på bildet øverst. Det har ført til omfattende korrespondanse med fylkesantikvaren og Orkdal kommune.

Tema (forsøkt oversatt og forenklet):
* Kan oldemorstakitt lure folk til å tro at det var slik gjerdet var opprinnelig?
* Vil en fabrikkprodusert kopi underbygge målet om å bevare Strandheim som kulturminne "med sin kulturhistoriske fortelling"?
* Plassering: Det sto ikke noe historisk gjerde akkurat der nettinggjerde står(?)
* Farge: Det har vært to historiske gjerder, og de har hatt mørkere farger.

Hauke Haupts hos fylkeskommunen ønsker nå en felles befaring og ber om en utredning fra Salvesen & Thams, der selskapet drøfter om et oldemorstakitt vil fremme eller svekke "den kulturhistoriske lesbarheten."

Nå vil fylkeskommunen at S & T kommer til Trondheim, og slik går månedene...

Orkangervel.no skrev første gang om saken i september.

13_Nedkjorselen_til_bruket_ca_1910.JPG

Strandheim-gjerde ca 1910.

14_Nedkjorselen_til_bruket_1896.JPG

Strandheim-gjerde ca 1896.

PS:
Fylkeskommunen støttet også sterkt bevaring av tunet på Sæther-gården. Der har kommunestyret bestemt at "noen" skal investere og omskape små og upraktiske bygninger (som fiaskoen Bankstua) til en myldreplass. Husene må bygges om (universell utforming, jfr striden om Øyeklinikken), isoleres (ENØK-krav) og helst flyttes (ligger i veien for gange og sykkel i sentrum).

Samtidig som det antikvariske byråkratiet finner nye saker, forsvinner det unike uthusmiljøet i bevaringsområdet på Orkanger. Nerøra er vårt svar på Bakklandet, og seiler sin egen sjø.

 

Publisert 23.11.2014


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse