Besøkstall

142 764 denne måneden

13 059 914 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Orkanger 2015: Søkelys på Strandheim-historien

06_Fra_Strandheim_Bruk.jpg

I år er det 100 år siden industrigründer Christian Thams uten forvarsel la ned Strandheim Brug og alle arbeidsplassene der. Det er 125 år siden Thams - som arkitekt - vant gullmedalje på verdensutstillingen i Paris.
* På neste års Orkanger-dager kommer denne delen av historien vår i fokus.

Strandheim på Orkanger var noe så sensasjonelt som en diger ferdighusfabrikk fra slutten av 1800-tallet.

Her ble det produsert elementer til både praktbygg som Union Hotel på Sunnmøre og villaer til jordskjelvrammede byer i Frankrike.

Etter hvert fant Thams-hus veien til flere land i Europa, til USA, Sør-Amerika, Afrika og India.

Dampmaskinhuset lever
Bildet over viser "Bruket" i storhetstida. Der ser du dagens "Damphus" til høyre - den gangen med en kneisende skorstein. Dette huset er det eneste som står igjen fra selve sagbruksvirksomheten. Teglsteinsbygget rommet dampmaskina på bruket.

Strandheim-villaen var bolig og kontor.

Den eneveldige Thams´ beslutning om å legge ned bruket rammet Orkedalsøren med voldsom kraft. Dette var blitt hjørnesteinsbedriften på den gamle fisker-Øra.

Orkla kjøpte Strandheim
Året etter - i 1915 - kjøpte Orkla Grube (via selskapet Meldalsskogen) eiendommen. Christian Thams var også den som i praksis skapte Orkla-konsernet via satsing på gruva på Løkken.

Blåsmo trelast var siste selskap som drev trelast på det gamle bruksområdet.

Sola snur snart, og plutselig er det juni med tid for Orkanger-dager. Orkanger Aktivum har allerede pekt ut Strandheim-historien som hovedfokus på neste års arrangement.

Den Gode Hyrdes Kapell blir 60
I tillegg feirer Den Gode Hyrdes kapell 60 år. Det vil også bli markert.

Det er også grunnen til at du kommer til å finne et bilde av kapellet i neste års utgave av Orkanger Vel-kalenderen. Den er snart å få kjøpt (bildet ser du under).

Les mer om Strandheim Brug og Christian Thams.

Les historikk om kapellet. (I venstremenyen på lenka hos Orkangermenighetene finner du også stoff om utsmykking og vigsling).

10_OKTOBER.JPG

 

Publisert 11.11.2014


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse