Besøkstall

111 001 denne måneden

11 783 203 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Kommentar: Slik skader vi Orkanger sentrum

bilde_2.jpg

* 24 politikere skal drive kafé i et gammelt våningshus. Forslag fra Arbeiderpartiet skader ideen om et godt Orkanger sentrum.
* Coop Orkla Møre - litt ditt - lurer deg. Coop bruker avisa Sør-Trøndelag til å føre folk bak lyset.

Dette er to påstander satt på spissen, men de blir ikke mindre sanne av å være spissformulert. Samtidig kan alle som vil sable dem ned her på nettet. Meninger er til for å brytes. Det er demokrati i praksis.

Dette nettstedet har ingen bindinger til politiske partier som Ap og annonsører som Coop.

10 000 lesere
Den siste måneden har orkangervel.no hatt ca 2 300 lesere hver dag.

Mer enn 10 000 treff er registrert på Facebook-versjonen av en av sakene om Coop versus OTI knyttet til det som på byråkratisk vis kalles "kommuneplanens arealdel".

Interessen er et pluss for demokratiet og et uttrykk for at folks medievaner har forandret seg dramatisk. Minuset er at orkangervel.no er basert på dugnad og kan forsvinne når som helst.

Om de to påstandene:

Tunet på Sæther-gården skader sentrum i stedet for å skape sentrum
Våningshuset og uthusene ligger midt i smørøyet av det politikerne våre har pekt ut som framtidas bykjerne på Orkanger.

Våningshuset ligger der vi etter planen skal gå og sykle i denne bykjernen. Politikerne har sagt at vi skal prioritere gående og syklende, ikke biltrafikk. Nå har de bestemt at biltrafikken skal gå rett fram mens myke trafikanter skal ta en omvei.

De har også bestemt at de som endelig vil investere flere hundre millioner kroner i å skape en bykjerne må holde seg unna den beste tomta. 

De sier at her skal det bli folkeliv, i form av kafe og kulturtilbud. De sier ikke hvem som skal gjøre små, gamle, upraktiske og lite miljøvennlige bygninger til en dynamo for sentrum.

Vi kunne fått et flerbrukshus i kombinasjon med næring og boliger som et løft for dagens gate og framtidas bykjerne. Vi får i stedet et problëm basert på romantiske forestillinger om at et bygdetun utløser folkevrimmel og bygger identitet.

Om gamle trehus
På Nedre Rømme står et lignende våningshus stort sett tomt. Ungdomsklubben flyttet til Orklahallen. På motsatt side av Tverradkomsten - vis a vis Sæther - hviler Bankstua som et monument over en feilslått politikk.

Trehus har vi på Nerøra, uten at Orkdal kommune er i stand til å utnytte kvalitetene i dette unike bygningsmiljøet.

Bare Orkdalslista (7 stemmer) og Høyre (2) vil la dem som skal skape sentrum få armslag til å gjøre nettopp det. Etter forslag fra Orkdal Arbeiderparti vedtok kommunestyret onsdag med 24 mot 9 stemmer at en bykjerne skal bygges rundt et tradisjonelt gårdstun.

Den som bor i våningshuset nå har for øvrig kjøpt leilighet i den kommende Reme-gården på motsatt side av gata. Der ligger verdiene.

Coop Orkla Møre lurer deg
Ditt eget Coop (litt ditt) sammen med kjøpesentergruppen Amfi (Løseth/Thon) har kjøpt Laksøra av en annen investor (Bermingrud). Utviklingsselskapet heter betegnende nok Bårdshaug Vest Handelspark AS.

Forretningside: Å få politikerne til å åpne for mer varehandel på området.

STs rolle - Biltema
I avisa Sør-Trøndelag har diskusjonen om strategiske valg for den nye byen - samling eller spredning av varehandel - kokt ned til et spørsmål om hvor butikken Biltema skal ligge.

Før Laksøra-vedtaket i kommunestyret sier Coop-direktør Arild Sørlien at Coop lar Biltema bygge stygt på drømmetomta ved Statens Hus hvis politikerne sier nei til Biltema på Laksøra.

Etter vedtaket sier Biltema-direktør Knut Svenningsen at tomta ved Statens Hus er uaktuell.

Ingen av intervjuene inneholder kritiske spørsmål:

ST 4. oktober:
"Skjebnemåned for sentrumstomt" (Coops hull ved Statens Hus):
Ingress: "Skal denne tomta dekkes av et to mål stort Biltema-bygg, eller skal Coop få utvikle området slik at det får et visuelt tiltalende bypreg?"

Sitat Coop-direktør Arild Sørlien:
"Så dersom de (Biltema) ikke får komme på Laksøra vil vi si ja til dem på Statens Hus-tomta".

ST 5. november:
Sitat direktør Knut Svenningsen i Biltema:
"Vi ønsker oss til Laksøra. Dersom det ikke går, kommer vi til å legge Orkdal på is".

"Der (Statens Hus-tomta) vil det være begrensninger med tanke på areal, og det vil også være en parkeringsutfordring."

Hva som har skjedd med tomtas størrelse i løpet av oktober sier nyhetsartikkelen ingen ting om.

REMA
PS: Coop Orkla Møre er i godt selskap. For drøyt ti år siden greide Reitan-gruppen å få omregulert drømmetomta der dagens REMA 1000 i dag ligger på Bårdshaug til forretning. Reitan lokket med å lage park og dam ved butikken. Etterpå søkte Reitan-gruppen om å få sette opp enda et bygg der dammen skulle komme.

Det sa kommunestyret nei til med knapp margin, takket være en politiker på Orkdalslista som da drev butikk på OTI. Slik er politikken, og hvor er dammen?

Hans Kringstad

DSC_0003_1.JPG

Bykjernen.

 

Publisert 07.11.2014


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

Slum Dog 07.11.2014 20:31
Et meget lite sjarmerende gårdsbruk med fantastisk beliggenhet. Se nøye når du passerer neste gang å spør deg selv hva er verneverdig?

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse