Besøkstall

12 613 denne måneden

6 226 871 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Orkanger sentrum: Her skåler de i rød vin for rød strek

Byjubel.jpg

By-entusiaster på Orkanger feiret den røde streken med rødvin (blant annet) på Tapasen torsdag kveld. Politikere fra flere partier, eiere og drivere i handlegata og andre interesserte  møttes etter en intens kamp for å bygge den nye byen innenfra.
Gata og OTI skal vokse seg sterkere.

Etter formannskapet forrige uke så det ut til at Orkdal 2040 skulle gravlegges og den røde streken viskes ut.

Et klart flertall ville la Coop og Thon/Amfi bygge en ny handelspark på vestsida av elva - i strid med vedtatte prinsipper for sentrumsutvikling.

Knallhard kamp for stemmer
I løpet av ei høydramatisk uke skiftet en rekke politikere standpunkt. Blokkpolitikken opphørte med et smell i kommunestyret onsdag kveld. Yngre politikere løsrev seg fra streng partidisiplin. Det oppsto dialog på tvers av skillelinjene.

Bare KrF sto til slutt igjen som et samlet parti innstilt på å spre handelen videre - med risiko for å svekke handlegata og legge OTI-sentret i grus.

Avstemninga i kommunestyret onsdag kveld kan markere et vendepunkt på to måter:

  • Plutselig har vi et stabilt flertall for å følge opp Orkdal 2040-planen vedtatt for fire år siden. Det gir forutsigbarhet for de som vil  satse i sentrum.

  • Det har oppstått gjensidig tillit mellom politikere på tvers av blokkene. Ny dialog kan gi bedre og mer langsiktige løsninger.

Risikoen er med ett mindre for at kortsiktige egeninteresser skal vinne fram på bekostning av de langsiktige samfunnsinteressene.

Laksøra-saken er et slående eksempel på denne typen dilemma:

Tunge investorer som Coop/Thon/Amfi har kjøpt ei tomt med sikte på å få politikerne til å gå vekk fra egne planer. Det gir avkastning.

Men resultatet for Orkdal blir akselererende handelsspredning: 1. Smitte pga krav om likebehandling fra andre som vil drive handel utenfor rød strek (feks Grønøra 1-bygget). 2. Bransjeglidning, dvs konsepter med mange varer slipper til fordi enkelte av varene de selger er tillatt.

Utfall i neste omgang: Sentrum tappes. Sentrum har bla strengere parkeringsrestriksjoner og må bygge penere og dyrere enn ute på industriområdene.

Kompakt sentrum er vedtatt mål
Tapping av sentrum er hva Orkdal 2040 skal hindre. Planen sier at vi skal bygge et kompakt og attraktivt sentrum med gangavstand mellom tilbudene.

Politikere som Berit Westrum Johansen, Solveig Nærup Sandvik og Kari Garberg sørget for at mange til slutt stemte med det som har vært linja til mindretallet:

Bygg den nye byen innenfra. Vi tåler å vente med å ta Laksøra i bruk til flere butikker.

Ordfører Gunnar H. Lysholm har betegnet det som en tabbe å tillate Europris på Laksøra, trass i at Europris-vedtaket i sin tid (2004) ble tvunget gjennom med rå, politisk makt. Nå satte partifellene hans stopp for en reprise.

Nytt forsøk kommer
Men Coop/Thon/Amfi, med selskapet Bårdshaug Vest Handelspark AS, kommer til å søke igjen. Fortjenesten er stor hvis et flertall kan snus. Derfor er det viktig at partiene nominerer slik at det fortsatt gir sentrum forutsigbarhet. Det er valg om mindre enn ett år, og det vet de som misliker begrensningene i Orkdal 2040.

Hans Kringstad

PS - et benkeforslag:
Dette nettstedet har overlatt til ST å skrive om benken fra Knykengjengen. Nå har det kommet enda en slik benk (produsert ved Rosenvik) på Orkanger. Den står utenfor Solruns og Tråsnella og heter Trivselsbenken.

Disse to virksomhetene i gata fikk Orkanger Vels Trivselspris på 3000 kroner i fjor. En av de ansatte foreslo at de kunne kjøpe benk for pengene, siden de fortsatt sto på konto. Som sagt så gjort.

Plaketten som beviser at Solruns og Tråsnella er prisvinnere ser du på veggen bak Trivselsbenken.

Benken.jpg

Fra den uoffisielle byfesten 1. juli - dagen da Orkanger ble Norges by nummer 103.

 

Publisert 30.10.2014


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

Anna 31.10.2014 15:22
Konstanterer at det meste som omhandler sentrumsutvikling på Orkanger er basert på misunnelse mot naboen som har alt :-(

En som vurderer å flytte tilbake til nybyen 30.10.2014 13:32
Fantastisk at nye unge friske politikere går i bresjen mot gubbeveldets destruktive sentrumspolitikk. Det fortjener kommunens innbyggere og byen Orkanger. Forhåpentligvis vil dette skiftet føre til politiske utskiftninger og mindre grendestrid og misunnelse mot Orkanger by.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse