Besøkstall

19 321 denne måneden

6 672 708 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Orkanger sentrum: Kvinneopprør reddet rød strek

DSC_0037.JPG

Coop Orkla og Thon/Amfi-gruppen får ikke bygge ny handelspark på Laksøra. Et kvinneopprør for Orkanger sentrum rystet makteliten i Orkdal kommunestyre onsdag kveld. Solveig Nærup Sandvik og Berit Westrum Johansen (bildet) fra Orkdalslista ledet an.

Dramaet i Orkdal kommunestyre endte til slutt med et flertall på 24-11 for å redde livet til den røde streken.

Reglene på Bårdshaug Vest (Laksøra/Beitøra) blir som de er i dag med en justering: Det er OK med forretninger som hovedsakelig selger bilrelaterte varer. Sannsynligvis vil det også styre Biltema innenfor den røde streken.

Interiør, møbler, sport, elektronikk og annen detaljhandel - kalt "storhandel" i kommunens nytale - blir fortsatt forbudt.

Solveig Nærup Sandvik (Orkdalslista)
fremmet forslaget som samlet store deler av kommunestyret. En gruppe kvinner fra flere partier kjørte saken som et avgjørende slag for å bygge en ny by innenfra i stedet for fortsatt å spre handelen.

Tungvekterne og veteranene i kommunestyret satt tafatte tilbake med et mindretall på skarve 11 stemmer: Ordfører Gunnar H. Lysholm (O), varaordfører Oddbjørn Bang (Sp), Arne Grønset (V) og Ivar K. Gangås (KrF) visste knapt hva som traff dem.

Både Lysholm, Bang og Grønset mistet kontrollen over gruppene sine.

Kari Garberg, Venstre
Solveig Nærup Sandvik og Kari Garberg (Venstre) holdt flammende innlegg for å satse på en levende og attraktiv bykjerne framfor å bøye av for investorer som vil ha rask avkastning utenfor sentrum.

FrP for rød strek
Til manges overraskelse fremmet også Fremskrittspartiets Tore Slørdahl et kraftfullt forsvar for den røde streken: "Vi må planlegge en by innenfra og åpne opp utenfor kjernen etter hvert." Terje Sletvold fra Orkdalslista fulgte samme resonnement.

Uten at noen av dem tok ordet, støttet også flere i Senterpartiet prinsippet om rød strek.

Ap (unntatt Coop-ansatte), Småbylista, SV og Torstein Larsen er tydelige på å følge opp Orkdal 2040. 

KrF og Ustjåren
Bare KrFs to representanter stemte samlet mot den røde streken. Ivar K. Gangås avviste at han har gjort avtale om å bryte rød strek for å få støtte til veg til Ustjåren, men erkjente at det har vært "normale samtaler med politiske medarbeidere."

Gangås´ forklaring på at han har snudd 180 grader siden i vår er at kommunereformen har kommet nærmere (?).

DSC_0026.JPG

KrF med Ivar K. Gangås og Kari Tronvoll var eneste partigruppe som stemte samlet for å gravlegge den røde streken og Orkdal 2040. Gangås har tidligere argumentert hardt for å opprettholde rød strek innenfor Laksøra.

Lysholms løftebrudd
Ordfører Gunnar H. Lysholm erklærte i juni i fjor at rød strek fra da av skulle ligge fast - enda et høytidelig løfte fra ordføreren. Nå har han skiftet mening, men hevder at det bare handler om "hvor langt vi kan gå over den røde streken."  Formuleringen vil inngå som en klassiker i Lysholms voksende serie av politiske bortforklaringer.

Krise i Ap pga Coop
Arbeiderpartiet har vært selve garantisten for rød strek og oppfølging av Orkdal 2040. Dette var et hovedpunkt i siste valgprogram, altså en kontrakt med velgerne. I kommunestyret onsdag kveld stemte representantene Oddvar Kjøren og Tina Øyås for ny handelspark på Laksøra. De stemte dermed for å bryte rød strek og mot sitt eget partiprogram. De representerte til slutt to av bare 11 stemmer for frislipp utenfor sentrum.

DSC_0016.JPG

Coop Orkla-direktør Arild Sørlien og Thon/Amfi har investert på Laksøra i håp om at politikerne dropper Orkdal 2040. Sørlien fulgte debatten, som endte i et kvinnelig grasrotopprør mot uthuling av kommunens sentrumsplan.

Kjøren og Øyås er ansatt i Coop Orkla. De vendte eget parti og program ryggen uten å ta ordet og forklare hvorfor. Coop-direktør Arild Sørlien satt på fremste publikumsbenk under debatten. Coop har blant annet truet med å bygge stygt i sentrum (Biltema) hvis kommunestyret gjør som flertallet gjorde.

Nå kommer trolig en definisjonstvist: Har Biltema hovedsakelig bilrelaterte varer eller ikke? Hvis nei må Biltema innenfor rød strek. Hvis ja kan de åpne butikk på Laksøra.

PS: Svaret er nei. Les varekatalogen.

DSC_0042.JPG

Surrealistisk i Ap: Arbeiderpartiets gruppe stemmer for å verne rød strek - med to unntak. Coop-medarbeidene Tina Øyås og Oddvar Kjøren, helt til venstre og helt til høyre, viser ikke stemmetegn. De gikk til valg på prinsippene i Orkdal 2040.

 

Publisert 29.10.2014


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

Helge Jakob Samskott 30.10.2014 14:02
Klare de å fikse fornuftig varelevering til butikkene i Ørgata da? Virker litt krampaktig dette, tvang gir ikke trivsel...

Asbjørn Heggdal 30.10.2014 11:08
Girl Power !

Ola Halsen 30.10.2014 09:44
Veldig godt oppsummert, Hans. Nå kan vi bygge byen innafra. Dersom det mot formodning skulle bli for liten plass er det i tilfelle et luksusproblem.

Nye friske pust gjør susen 30.10.2014 00:57
En skikkelig overkjøring av det gamle gubbeveldet. Får håpe at de snart går av med pensjon. Orkdalspolitikken har et stort behov for nye friske tilskudd. Det vistes godt i kveld med unge damer i spissen, og takk for det.

Randi Rindal 30.10.2014 00:25
En seier for Orkanger by.Godt å se at vi klarer å stå i mot og ta vare på kjernen som vi har. Hurra.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse