Besøkstall

19 321 denne måneden

6 672 708 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Drama om Coop og OTI: Orkdal Ap bryter eget program

1236557_710502968964022_103759026_n.jpg

Utbrytere i Orkdal Arbeiderparti kan avgjøre hele saken om sentrum og rød strek. Mandag kveld ble det klart at minst tre Ap-politikere ofrer eget valgprogram for å la Coop og Olav Thon bygge handelspark på Laksøra. To av de tre er ansatt i Coop.

Orkdal Ap rakner på sin viktigste programsak fra siste kommunevalg. Samtidig har flere politikere på borgerlig side  bestemt seg for å verne om den røde streken, slik det ble vedtatt i Orkdal 2040.

Kan bli avgjort med en stemme
Dermed er det fortsatt uklart om Orkdal kommunestyre åpner for varehandel på Laksøra - langt utenfor det definerte sentrumsområdet. 18-17 er et mulig resultat.

Splittelsen i Ap slo mandag kveld ned som en bombe i et parti som gikk til valg nettopp på sentrumsutvikling ved å følge  opp Orkdal 2040. Ap har stått konsekvent på den linjen - helt til akkurat nå når det gjelder.

Mange usikre politikere
Flere partier er splittet. I Orkdalslista har det pågått en knallhard maktkamp i lang tid. Lista er delt nesten på midten.

Ordfører Gunnar H. Lysholm slåss for å bryte den røde streken og la Coop/Amfi/Thon få viljen sin: Omregulering til det som i praksis blir et nytt varehus.

Berit W. Johansen slåss like hardt for å opprettholde dagens plan - altså ingen oppmyking. Da må  nyetableringer skje innenfor den røde streken. Dette ble vedtatt i kommuneplanen alerede i 2003 og forsterket kraftig i 2010 (Orkdal 2040-planen til 8 millioner).

OTI kan dø
Både i Høyre, Venstre, KrF og Sp skal nå enkeltpolitikere vegre seg mot å åpne for en ny handelspark. En ting er prinsippet om å stå på en langsiktig plan for fortetting og mindre bilbruk.

En annen ting er at ved å endre regelverket kan disse politikerne ta knekken på OTI-sentret og tappe handlegata i det som ble en by 1.juli.

En ny handelspark fører blant annet til at Amfi kan sende Jysk på Laksøra og fylle ledig plass med virksomhet fra OTI og gata.

På den ene sida står de som vil beholde dagens politikk. På den andre sida står de som vil endre politikken for å lage et varehus utenfor sentrum i regi av Coop og Thon/Amfi. Investorene har kjøpt tomta i håp om omregulering og påfølgende verdistigning.

Den som samler 18 stemmer har vunnet.

Alvorlig for Ap
Både Arbeiderpartiet og Orkdalslista kan bli hardt skadet av indre splittelse etter Coop/Thon-saken.

Ordfører Gunnar H. Lysholm har mistet kontrollen over sin egen gruppering.

For et etablert parti som Arbeiderpartiet er det langt verre. Ap har stått fram som garantisten for å følge prinsippene i Orkdal 2040. Ap lever av troverdighet. Uten forvarsel vil minst tre av ni i kommunestyregruppa vende ryggen til valgprogrammet. Bomben smeller altså bare to dager før saken kommer til avstemning.

Oppgitt Ap-leder
Partiet gikk til valg på sentrum og Orkdal 2040 som en kjernesak. Alle som stemte på Orkdal Ap stemte også på en garanti om å følge opp prinsippene i Orkdal 2040-planen.

-  Å stemme for handelspark på Laksøra er å bryte med eget valgprogram, sier gruppeleder Berit Solem i Ap.

Orkangervel.no beklager
Også dette nettstedet har bidratt til å holde Orkdal Aps velgere for narr - riktignok i god tro. Det er det bare å beklage i dag. I en vurdering av alle partiprogrammene og sentrumsutvikling skrev orkangervel.no følgende om Orkdal Ap høsten 2011:

Kan du stole på at Arbeiderpartiet vil skape en attraktiv bykjerne?

"Ja, definitivt.
Partiet har opptrådt konsekvent i flere år - og har konsekvent blitt nedstemt. Det nye programmet styrker partiets etablerte politikk. Programmet bygger på vedtatte planer som Orkdal 2040 og Interkommunal Arealplan (IKAP). Orkdal Ap har sett betydningen av å danne en attraktiv sentrumskjerne også for å styrke grendene."

Nå kan det ironisk nok bli Arbeiderpartiet som sikrer flertall for å spre sentrum. Biltema og Jysk på Laksøra vil smitte og starte en ny runddans med videre spredning av handelen.

Hans Kringstad

Valg2011_1.jpg

Høsten 2011 sto Orkdal Ap på stand med løfte om å følge opp Orkdal 2040 i denne valgperioden.

 

Publisert 28.10.2014


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

Arild Singstad 30.10.2014 20:15
Jeg har gitt min stemme til AP de siste valg,men nå er det slutt.Politikere uten ryggrad er vel det som er lavest på rangstigen idag.

Kris Eriksen 29.10.2014 11:16
Lurer på om noen kan si litt om hva slags regler som gjelder for å bli betraktet som inhabil i en slik sak? Om to av de tre AP-representantene jobber i Coop bør ikke det kvalifisere til at de blir regnet som inhabile? Det virker ut ifra artikkelen som om de ikke ser det slik selv, men er det noe kontrollorgan som bør komme inn og si ifra om dette? Men det er vel kanskje ikke første gangen noen i kommunestyret stemmer ut ifra egne personlige interesser og ikke etter hva man har gått til valg på. Tror man kunne fått en litt annen sammensetning av kommunestyret om det hadde vært valg i morgen, når man får sett litt mer på hva all lobbyvirksomheten de siste månedene har ført fram til på kveldens møte.

Forvirret 28.10.2014 20:33
Hvilket politisk parti/politikere er å stole på egentlig ? Tror det vil merkes det ved neste kommunevalg. Og de to som er ansatt i Coop er ikke de inhabile ? Og så jeg som nesten tenkte å gi AP min stemme ved neste valg.Godt at de viser ansikt nå !

Lavmål 28.10.2014 15:34
Lurer på hva som får politikere til å snu på måten som disse i ap. Mot 2040, ikke minst mot sine trofaste velgere, på en måte mot et byriktig sentrum i orkdals første by. Følgene kan bli katastrofale både for sentrum, arbeidsplasser og for familier. I dag vet vi hva vi har og som kan gjøres for å bedre og forsterke arbeidsplasser og handel innenfor rødstreken. Åpnes det på laksøra kan det fort bli en tragedie for både sentrum og mange privatpersoner og familier. Tiltroen til lokale politikere nærmer seg lavmål.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse