Besøkstall

12 613 denne måneden

6 226 871 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Det politiske flertallet: Slik skal Orkanger sentrum se ut

DSC_0006.JPG

Som på dette bildet skal Orkanger sentrum se ut. Nye butikker skal vi i stedet ha ute på industriområdet.
Det mener Venstre, KrF, Høyre og Senterpartiet. I februar argumenterte disse partiene stikk motsatt - for vern av den røde streken. Hvorfor snudde de? 

Det får du neppe vite. Men nederst kan du se hvor den røde streken går.

Litt lenger ned kan du også se hva de samme politikerne sa i Orkdal formannskap 5. februar. Da sto ordfører Gunnar H. Lysholm alene om å ville spre handelen videre.

Apropos Orkdalslista
Lysholm og Orkdalslista har konsekvent stemt mot forslag om å styrke sentrum og for spredning av handelen de siste ti årene. Orkdalslista er for øvrig en udemokratisk gruppering som skreddersydd for å styre etter sterke lobbyinteresser som Thon, Coop, Eriksen Eiendom (Europris) osv. Det kan du lese om nederst.

Flertallspartiene vil nå bryte den røde streken og sende Biltema, Jysk og lignende forretninger ut på Laksøra. Her får vi da en ny handelspark - stikk i strid med alle overordnede planer vedtatt siden 2003.

Orkdal 2040 kostet 8 millioner kroner, og vokser stadig som politisk bløff.

Hva sa partiene 5. februar?
Om Thon/Coops ønske om store butikker på tomta de har kjøpt på Laksøra (Bårdshaug Vest) sa de:

Oddbjørn Bang, varaordfører, Sp:
•    Vil beholde rødstreken.
•    Ikke noe problem om vi må vente litt lenger på etableringer ved å kreve at de skal ligge i sentrum.
•    Vi har areal til storhandel innenfor den røde streken, blant annet ved OTI og på Bårdshaug Øst.
•   Pekte på også den tidligere bussparkeringa/busstomta i området.

Joar Syrstadeng, Høyre:
•    OTI er en god plassering for såkalt storhandel. De får gratiskunder fra hallene osv.
•    Naturlig å styre etableringer mot OTI så langt det er plass.

Ivar K. Gangås, KrF:
Tok utgangspunkt i (forventet) oppslag i ST dagen før om at Biltema ikke kommer til Orkdal hvis de nektes på Bårdshaug Vest:
•    Det er nærmest trusler. Jeg kjøper dem ikke.
•    Jeg beveger meg ikke bort fra den røde streken.
•    Vi har tomme lokaler som står og gaper i Fannrem sentrum, og risikerer å få det andre steder også.

Arne Grønset, Venstre:
•    Vi har ledige arealer innenfor den røde streken ved OTI.
•    Skulle gjerne sett mer etablering langs Orkdalsveien også. Vi bør prøve å styre noe dit.
•    Per i  dag; ikke stemt for å åpne for mer detaljhandel utenfor den røde streken.
•    I framtida kan E39 måtte flyttes lenger sør på Bårdshaug, vekk fra Laksøra.

IMG_0373.jpg

Innfallsporten til Orkanger by.

Med andre ord var det klar stemning for å styre handel til feks Bårdshaug Øst (bak skysstasjonen/langs E39), i stedet for å la lagerhaller og verksted forslumme innfallsporten til den nye byen.

Det krever imidlertid litt tålmodighet og ryggrad til å tåle kritikk fra Coop/Thon.

Det som har skjedd i åpenhet siden 5. februar er at:
1. Biltema sier de ikke vil til OTI.
2. Coop truer med å bygge "Biltema-koloss" på det Coop-direktøren kaller indrefileten ved Statens Hus.

Det er fortsatt god plass innenfor rød strek. Det er fortsatt risiko for at vi får enda flere "tomme lokaler som står og gaper" (sitat KrF) slik som på Fannrem. Men nå skal Bilterma, Jysk og andre få danne en handelspark utenfor sentrum.

Investorene har drevet lobbyvirksomhet, og det har trolig pågått hestehandel blant partiene som styrer. Men det siste får du ikke vite noe om.

Ordfører Gunnar H. Lysholm er som vanlig pådriver for å spre handel. Orkdalslista har et politisk rulleblad uten sidestykke når det gjelder avvik mellom vedtatte planer (hva man sier) og praktisk politikk (hva man gjør) i Orkdal.

Du skal tro på en politiker (Lysholm)
Likevel mener Gunnar H. Lysholm - senest på folkemøtet tirsdag - at folk må tro på politikere. Nå skal vi tro at Per Sandberg og Linda H. Helleland kan/vil skaffe penger til nye veger på Orkanger i konkurranse med resten av Norge - bare vi sier ja til storhavn.

Trass i dette rullebladet, og til tross for at Orkdalslista er udemokratisk, har Lysholm fått hjelp fra stemmesankere som Berit Westrum Johansen og Terje Sletvold.

Gata kan dø
En effekt av listas politikk gjennom mange år er:
1. Økt risiko for å avlive handlegata på Orkanger, slik at den blir som på Fannrem. Liv og møtesteder i gata er noe av det viktigste Orkdal har som såkalt by.

2. Økt risiko for å legge ned OTI, som tross alt er innenfor rød strek.

DSC_0002.JPG

Parfymeriet flytter til Amfi, maler- og interiørforretningen er konkurs. Det politiske flertallet svarer med å gi etablering utenfor sentrumsområdet enda større fortrinn.

Hvorfor Orkdalslista ikke er et demokratisk parti?
1. Den har ingen samfunnsmessig ideologi. Lista appellerer derfor til ren lobbyvirksomhet fra venner, kjente og økonomisk sterke særinteresser.

2. Viktigst: Du kan ikke bli medlem som i et politisk parti. I et  parti eller en annen åpen organisasjon kan alle melde seg inn for å påvirke og/eller ta verv. Orkdalslista er en sammenslutning av venner og kjente der de som allerede er innenfor bestemmer hvem som kan komme inn (som Rotary, Frimurerlosjen osv).

3. Lista har heller ingen moderne velgerkontakt som hjemmeside eller treffpunkt på sosiale medier. Programmet finner du ironisk nok bare på Orkanger Vels nettsted.

Punktene 1 til 3 er særlig oppsiktsvekkende siden lista har hatt ordføreren i en relativt stor kommune siden 1999. Den har nå 9 av 35 representanter i kommunestyret.

De demokratiske manglene er tatt opp på prinsipielt grunnlag her tidligere. I en e-post 11. juni skrev ordfører Gunnar H. Lysholm bla. følgende til undertegnede:

"Hjemmeside er på gang. Vi hadde aldri trodd vi skulle få 9 medlemmer i kommunestyret. Dette krever en fastere struktur framover. Jeg kommer tilbake med detaljert redegjørelse og slektskap , vennskap m.m. i neste uke."

"Neste uke" var perioden 16. - 22. juni.  Fire måneder senere har det ikke kommet noe fra Lysholm/Orkdalslista.

Hans Kringstad

OTI_2.jpg

God plass på OTI. Men Jysk og lignende interiørbutikker skal få flytte til ny handelspark Bårdshaug Vest. Siste rest av prinsippene fra Orkdal 2040 faller nå.

Her går den røde streken - god plass på Bårdshaug Øst og andre steder:

R__d_strek.jpg 

 

Publisert 23.10.2014


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

Innsiden 26.10.2014 20:19
Konstad har rett i det han påpeker. Argumentene for å bryte eller utvide dagens rødstrek finnes ikke. Mer enn god nok plass innenfor. Argumenter fra de som vil utvide er at det er trist å se tomme og ubrukte arealer på Bårdshaug vest. Hva med alle de tomme lokalene på Oti og i Orkdalsveien. Snart blir det også ledig i lokalene til sparebanken. Bårdshaug vest er tross alt et industriområde, ikke et sentrumsområde. Orkanger by må fortettes innenfra og ut. Hører ikke heime at seriøse politikere argumenterer med et sentrum der flere og flere lokaler blir tomme. Her må det ligge noe annet bak, noe som "vanlige" folk ikke vet hva er. Hva om noen engasjerte Eva Joly.

Nikki 25.10.2014 19:27
Man må ta på alvor det som har skjedd med sentrumsutviklingen på Orkanger de siste 10-15 årene, ja enda lenger tilbake. På dette viktige området har våre ledende politikere sviktet totalt. Absolutt alle mennesker inklusiv politikerne selv ser at Orkdalsveien er i ferd med å ødelegges som byhandlegate. Oti går også en veldig vanskelig tid i møte. Butikker og andre sentrumsfunksjoner er pr dato spredd utover et stort område, faktisk på hele 5 områder. Bårdshaug V, Bårdshaug Øst, Amfi, Oti og Orkdalsveien. Skal lete godt for å finne lignende spredd rasering andre steder i Norge. Våre ledende politikere har flere ganger de siste årene kunne bestemt seg for å legge tilrette for en styrt sentrumsutvikling. Orkdal 2040 var et forsøk som kostet flesk, men i ettertid ser det ut som om konklusjonen og rådene fra byplanleggere ikke blir fulgt. Et moderne og riktig sammensatt sentrum er avgjørende for bl a om folk vil flytte til Orkanger og Orkdal eller ikke. Sentrumsutvikling/detaljhandel kun innenfor RØDSTREKEN ble vedtatt som et forsøk på å rette opp elendig sentrumspolitikk og dårlig samvittighet. Til og med dette vedtaket og lovnaden ser nå ut til å sprekke. Å tillate mere varehandel på Bårdshaug Vest vil garantert på sikt føre til døden for Otisentret og orkdalsveien. Det vili verste fall føre til en død Orkanger by uten butikker,liv og handel. Håper inderlig flertallet av våre folkevalgte til uka stemmer på det de har vedtatt tidligere : sentrumsutvikling og varehandel innenfor rødsttreken.

Joar Syrstadeng 23.10.2014 18:45
Ikke umulig å tenke slik, men det koster penger. Det er imidlertid overskriften din jeg reagerer på. Ikke tillegg folk meninger de ikke har

Hans Kringstad 23.10.2014 21:41
Greit nok, men overskrifta er en spissformulering for å vise virkningen av politiske vedtak og mangel på tiltak. For øvrig er det minst ti år siden beboere i Ingridbakken første gang ba Orkanger Vel om hjelp pga støy fra området på bildet - lastebiler med aggregater på om natta osv.

Joar Syrstadeng 23.10.2014 17:36
Skuffende useriøst av velforeninga. Tror ikke det er noen som ønsker at innfallsporten til Orkanger ser sånn ut, men vi må forholde oss til at vi ikke kan rive andres bygninger etter innfallsmetoden. Skjerpings

Hans Kringstad 23.10.2014 18:06
Du og andre politikere har hatt muligheten i mange år til å flytte om på virksomheter ved makeskifte og andre frivillige avtaler for å få til ei sunn sentrumsutvikling. Det har ikke manglet på konstruktive innspill, men dere har valgt ikke å gjøre noe. Det finnes mer enn nok egnede tomter for å få rett virksomhet på rett sted. Skuffende useriøst å framstille det som om en aktiv politikk på dette feltet innebærer å "rive andres bygninger."

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse