Besøkstall

122 698 denne måneden

12 379 364 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Havna: Alarmer fra rørskip holder folk våkne om natta

r__r.jpg

Hyppige alarmer fra det gigantiske rørleggingsfartøyet "Deep Energy" holder folk på Orkanger våkne om natta. Støyen går rett inn i soverommene - og rett inn i debatten om følgene ved utbygging av havna.
(PS: Helikopteret som ST lurer på hva gjør på Orkanger, filmer blant annet båten for Technip).

De gjentatte alarmene - hverdag og helg - har blitt tema på Facebook. Bråket merkes særlig godt når folk prøver å sove med åpne vinduer i varmen.

Orkdal kommune har vedtatt folkehelse som overordnet mål. Støy er pekt ut konkret som et folkehelseproblem kommunen skal bekjempe.

Samtidig er det knapt gjort noen tiltak for å redusere støyen fra Grønøra. Ytre del av Grønøra Øst har ligget uten noen skjerming mot Nerøra i år etter år.

Å skjerme det gigantiske skipet Deep Energy er trolig umulig. Havnas konsulenter forslår ganske lettvint å stoppe arbeid med rør om natta. Dette er imidlertid en aktivitet Havna ikke har kontroll med.

Mangelfull støyrapport
Havna ble pålagt å konsekvensutrede støy i forbindelse med planen om utbygging. Som svar leverte selskapet Sweco en rapport som bare dekker deler av støybildet. Blant annet neglisjerer rapporten støy fra den økende tungtrafikken til og fra havna. Fylkesmannen (staten) kritiserer dette.

Sweco peker på seks mulige tiltak for å begrense støy fra Grønøra. Ett av dem er å redusere støyende aktivitet om natta. Dette er konkretisert til blant annet å stoppe spoling av rør.

To problemer:
1. Rapporten sier ingenting om Technip, som eier rørbasen og rørskipene, vil ta tapene ved å la båtene ligge uvirksomme om natta. Havnas konsulent foreslår altså tiltak som Havna ikke rår over.

2. Havna legger selv opp til MER døgndrift enn før. Containertrafikk skal gå døgnet rundt i framtida. Fylkesmannen påpeker også dette i sin høringsuttalelse til planen.

Orkdal kommunes enstemmige vedtak om å bekjempe støy ble fattet i fjor. Kort tid før dette vedtaket sa ordfører Gunnar H. Lysholm på et åpent møte om havn og godsterminal at det er lettere å etablere havn på Orkanger enn feks i Malvik, der protester har stoppet planene.

Lysholms begrunnelse:
Befolkningen i Orkdal er vant til støy og transport.

PS:
"Deep Energy" forlater Orkanger tirsdag, for demne gang, ifølge Havnas nettside.

DSC_0010.JPG

"Deep Energy" er nesten 200 meter lang og har et volum på mer enn det dobbelte av søsterskipet "Apache II", kjent fra besøk på Orkanger gjennom mange år.

10320462_742347702470674_7490052559458012884_n_1.jpg

I perioder så du verken "Deep Energy", rør eller containere søndag. Røykpuff fra Elkem Thamshavn kombinert ned støy fra havna markerte Orkangers posisjon som industriby. Også dette ble Facebook-tema i helga. (Bilde hentet fra Facebook).

 

Publisert 14.07.2014


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

Odd A Blomli 15.07.2014 00:55
Synes folk som ikke takle "lyda" om natta kansje kain vurder å gå inn på finn. no å leit etter hus som legg litt utom. Da vil dem få nattero og nån krona te overs te ørplugga da husprisan e som regel bemerkelsesverdig my lavar i utkantstrøk!

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse