Besøkstall

41 741 denne måneden

10 522 011 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Tre sabotører på Furuberget

dokumentar_20orkdal_20032_1.jpgPå bildet ser du tre sabotører som studerer havna og smelteverket på Thamshavn. De har god oversikt fra Furuberget. De tre skuespillerne forestiller motstandsmennene Bjørn Pedersen, Peter Deinboll jr. og Olav Sættem. TV-dokumentaren om krigsdramaet på Orkanger og i resten av dalføret er trolig ferdig i november. (Flere bilder finner du lenger ned.)

Orkanger-mannen Christian Falch og firmaet hans, Gammaglimt videoproduksjon, står bak filmen. Falch ble fascinert av kampen om Thamshavnbanen blant annet etter å ha lest bøkene til Fredrik Widmark og Lita Deinboll Jenssen.

Seks dramatiske aksjoner rettet seg mot Thamshavn og Thamshavnbanen under annen verdenskrig. Det handlet om å ramme den krigsviktige utskipingen av svovelkis uten å måtte bombe Løkken og Orkanger. Bombing kunne føre til store sivile tap.

Orkanger historie har en del stoff og bilder om emnet på denne linken.

På bildet under ser du to av statistene fra Orkanger. Petter Togstad og Ove Andersen spiller tyske soldater. Erland Steen har for øvrig fått æren av å spille sabotøren Torleif Grong.

Soldater_1.jpg

Bildet er tatt under opptak utenfor huset på Nervikstunet, der familien Deinboll bodde. Ekteparet Mostad bor i huset nå.

Faren til Deinboll jr. arbeidet i Orkla, som sønnen angrep med aksjonene sine. Lita Deinboll Jenssen har gitt ut en bok som er svært kritisk til selskapets opptreden overfor familien.

Lita_1.jpgPå bildet til høyre ser du skuespiller Karianne Teigland som en ung Lita Deinboll i døra på huset. Regissør Fredrik Horn Akselsen står sammen med henne.

Litas bror deltok på fire av de seks raidene mot anlegg knyttet til Thamshavnbanen. Den første aksjonen var sprengingen av omformerstasjonen på Bårdshaug 5.mai 1942. Peter Deinboll jr. forsvant i en flystyrt mellom England og Norge i 1944. I 2003 ble det reist en byste over Deinboll på Orkanger. Han har også fått en gate oppkalt etter seg like ved huset der han bodde før krigen. Peter Deinboll jr. var for øvrig kjemiingiør og ansatt på Thamshavn.

Liv Anne Kielland fra Orkanger har ansvaret for klær og rekvisitter. På bildet under ser du Petter Togstad i full mundur som tysk soldat. Christian Falch har drevet en omfattende research, som også inkluderer samtaler med en tysker som var stasjonert i området.

Togstad_1.jpg

Falch har kommet over mye nytt stoff. Filmen vil blant annet belyse Orklas holdning til okkupasjonsmakten under krigen. Her har Dag Tangen ved BI vært til stor hjelp. Tangen skriver bok om Orkla under første og andre verdenskrig.

pg_orkla_ver2_Deinboll4_54614a1_1.jpgFalch mener sabotasjeaksjonene var enda mer dramatiske enn det som framgår av bøkene som skildrer kampen om Thamshavnbanen.

På bildet til høyre avduker Lita Deinboll Jenssen bysten av sin bror på Orkanger. Hun får hjelp av generalmajor Kjell Narve Ludvigsen.

 

 

Publisert 06.03.2009


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse