Besøkstall

122 698 denne måneden

12 379 364 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Påskekrim: Hvem lovte Amfi varehus på Bårdshaug Vest?

Plantasjen_Bryne.jpg

Amfi-sjef Aage Lilleberg er forundret over at politikerne i Orkdal stemmer nei til varehus for storhandel  på Laksøra. Politikere har nemlig sagt til Amfi-gruppen at de er for varehus. Hvilke politikere røper ikke Lilleberg i et intervju med ST. Orkdalslista & co gir ham Plantasjen (bildet) som plaster på såret.

Bildet over er fra åpning av Plantasjen-butikk på Bryne. Plantasjen selger blant annet kubbelys og servietter (Ill: Plantasjen).

Først - lukket lokaldemokrati:

Orkdal kommunestyre er et demokratisk spill for galleriet. De virkelige avgjørelsene faller ikke her. Det meste blir avgjort på forhånd i samtaler mellom politikere og eiendomsutviklere, lobbyister og folkevalgte.

Kommunestyret i Orkdal er så verdiløst at politikerne møtes på dagtid sånn at folk ikke kan høre på. Orkdalslista løfter fram betydningen av kommunestyret i programmet sitt, men stemte nei i samlet flokk da Ap foreslo å legge møtene til kveld, slik det var før. For flere år siden sluttet kommunen også å legge ut opptak fra møtene på nett.

Partipisk:
Når lobbyistene er ferdige bruker de politiske partiene pisken der det virkelig gjelder: Partigruppas flertall bestemmer hva alle skal stemme.

Men ikke hos Orkdalslista! Orkdalslista ble etablert som en motvekt mot pisk og partidisiplin. Lista skal være et fristed der den enkelte folkevalgte får følge sin egen overbevisning.

Derfor starter partiprogrammet til Orkdalslista med en moralsk pekefinger mot de tradisjonelle partiene:

"Ofte avgjøres saker som angår deg og dine interesser på politiske gruppemøter. Her “bindes” de folkevalgte til å stemme for flertallet i sitt parti, eller i verste fall for flertallet i en gruppe partier. Dette gjør at politisk prestisje kan gå foran de fornuftige løsninger. Orkdalslista vil ha en kommune hvor de viktigste avgjørelsene tas av kommunestyrets virkelige flertall."

Men - det er ikke sant
Dette er like feil som da ordfører Gunnar H. Lysholm (Orkdalslista) sto i kommunestyret 9.april og sa at skader på fuglelivet i Råbygdfjæra bare vil skje i en "overgangsperiode", med henvisning til en faglig rapport som sier at skadene blir permanente.

I virkeligheten opptrer Orkdalslistas politikere som alle andre: De stemmer i flokk. De binder seg ikke bare i egen gruppe, men i blokk - i "en gruppe partier" - noe programmet til lista tar avstand fra. Et ferskt eksempel:

Bårdshaug Vest (Laksøra)
Partiene har omsider stort sett blitt enige om at handel skal utvikles innenfor den røde streken - 11 år etter at streken kom.

Amfi/Thon/Coop har kjøpt tomta på Bårdshaug Vest. De har drevet lobbyvirksomhert for å få lov til å etablere storbutikker der som Biltema, Jysk, Plantasjen osv - altså et nytt varehus.

Samtidig slåss OTI-sentret for livet. Det satte trolig en støkk i en del folkevalgte da de så at fortsatt frislipp kan få dramatiske følger for OTI. Flere av de samme politikerne, spesielt fra Orkdalslista, har jevnlig og systematisk neglisjert den røde streken siden Europris-vedtaket på Laksøra i 2004.

Men nå snur det:
Også de borgerlige stemmer mot et varehus for "storhandel" som Amfi ønsker. Imidlertid henger det igjen fra formannskapet at "hagesenter" skal være lov på Laksøra.

"Hagesenter" i denne saken betyr Plantasjen, som også OTI prøver å skrive kontrakt med.

Ap foreslo i kommunestyret onsdag ganske enkelt å ta ut ordet "hagesenter" fra forslaget til reguleringsbestemmelser. Bil, båt, byggevarer, landbruksmaskiner mv ville stå igjen.

DSC_0001.JPG

Politisk vedtak om mest mulig handel vil gi Amfi, Thon og Coop god avkastning etter at de kjøpte denne tomta utenfor den røde streken av selskapet Bermingrud.

I blokk og flokk for Amfi
:
Da sa det stopp. Amfi skal få leie ut til hagesenter (Plantasjen) utenfor sentrumsstreken, selv om det er plass innenfor.

Orkdalslista, Senterpartiet, Venstre, KrF, Høyre og FrP stemte i blokk, noe som etter alt å dømme betyr at OTI har tapt den kampen.

Orkdalslista har altså programfestet at på deres liste står alle fritt unntatt i noen få konkrete saker. Regulering på Bårdshaug er ingen slik sak.

Denne politiske påskekrimmen fra virkeligheten har to gåter, og er en variant av det lukkede roms mysterium. Noen har snakket sammen:

1) Hvorfor er alle ni på Orkdalslista enige om at Amfi/Thon må få leie ut til Plantasjen utenfor den røde streken?

De som stemte i flokk med ordfører Gunnar H. Lysholm og i blokk med Sp, V, KrF, H og FrP var:

Berit Westrum Johansen.
Per Kirkaune.
Jørgen Indergård.
Eva Solstad.
Terje Sletvold.
Solveig Nærup Sandvik.
Bjørn S. Kirkholt.
Heidi Anita Øien.

Alle disse er altså individuelt overbevist i den aktuelle saken, hvis man skal tro ideologien til Orkdalslista (ingen partipisk). Men ingen forklarte fra talerstolen hvorfor de stemmer som de gjør.

2) Hvilke politikere har sagt til Amfi-gruppen at de ønsker varehus for "storhandel" på Bårdshaug Vest?

Her har Amfi/Thon/Coop investert stort i eiendom i håp om å få bygge varehus. Har noen snakket sammen uten å holde ord etterpå? Er Amfi/Thon/Coop lurt?

Sitat regionsjef Aage Lilleberg i Amfi-gruppen i ST 11.april etter at kommunestyret sa nei til mer enn Plantasjen:

"...vi synes det er forunderlig når vi i flere sammenhenger med politikere og administrasjon har fått et veldig klart inntrykk av at det er ønskelig med storhandel på Laksøra. Politikerne har etterspurt dette. Så opplever vi at flertallet snur over natta."

ST spurte ikke Lilleberg hvilke politikere som ser ut til å ha lovt mer enn de kunne holde da OTI plutselig sto i fare for å kollapse. Dvs; det står det i hvert fall ikke noe om i avisa.

Her kan du lese programmet til Orkdalslista.

Om Orkdalslista
Orkdalslista er ikke en demokratisk organisasjon. I motsetning til feks Småbylista har den ingen demokratiske organer slik at du kan melde deg inn, delta på årsmøter, påvirke program og vedtekter eller nominasjon til kommunevalg. Orkdalslista har heller ingen hjemmeside eller andre moderne kontaktpunkter mot velgerne.

Nettverk av felles kjente: Orkdalslista er et topptungt nettverk rundt ordfører Gunnar H. Lysholm. Den har et betydelig innslag av ordførerens familie, ansatte/tidligere ansatte, kolleger og venner.

Det tredje spørsmålet i påskekrimmen blir derfor dette:

Er et nettverk basert på vennskap og kjennskap egnet hvis formålet er å la folk stemme etter egen overbevisning i kommunestyret?

Hans Kringstad

DSC_0003.JPG

OTI slåss for sin eksistens. Her har sentret lagt planer for å tilby Plantasjen nybygg. Men alle borgerlige politikere vil ha hagesenter utenfor den røde streken på Laksøra (Bårdshaug vest), slik Amfi-gruppen ber om.

 

Publisert 13.04.2014


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

Terje 14.04.2014 10:04
Trist og for jævlig at Orkanger sentrum og Oti ikke får muligheten til å legge til rette får Plantasjen. Ser ut som om noen på død og liv absolutt skal sette kjepper i hjulene for Oti og Orkanger sentrum. Amfi får nå det største og beste kjøpesenteret i hele regionen, og det på bekostning av et kraftig redusert Oti og mindre attraktivt sentrum. Hva ligger bak denne negative politiske ytringen. Dette harmonerer ikke.

Nikki 13.04.2014 21:00
Dette rimer ikke. Først stemmes det for å beholde byutvikling og detaljhandel innenfor den røde streken, så presterer man i etterkant å tillate plantasjen med detaljhandel på Bårdshaug Vest utenfor rødstreken??? Under normale omstendigheter stemmer ingen på denne todelte måten. Lurer på hva som er årsaken???

Oddbjørn Nærvik 13.04.2014 18:49
Godt skrevet. Logisk resonnert, og enkelt å fatte poengene. Orkdalslista er ei slags merkelig 'lukka forening' , med en merkelig mangel på åpenhet, og en uklar dagsorden. De må - i likhet med de ordinære partia - forklare sine valg, og stå til ansvar for dem. - Beslutningsprosesser mer fram i lyset, takk! (Det finnes da vel ikke grunner til noe anna.)

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse