Besøkstall

111 001 denne måneden

11 783 203 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Mer havn og tungtrafikk på Nerøra: Se hvem som stemte JA

DSC_0017.JPG

Orkdalslista, Senterpartiet og miljøpartiet Venstre stemte onsdag for havneutbygging mot Nerøra og Gammelosen uten å kjenne konsekvensene. En ufullstendig støyrapport var knapt nevnt da Orkdalslista nok en gang stemte i blokk. Se hvem de er.

På bildet over ser du seks av Orkdalistas ni folkevalgte på første benk. Bak dem sitter de tre som representerer Venstre.

Alle disse stemte for 15 dekar havn med rør og tømmer inntil det mest brukte friluftsområdet og det mest unike trehusmiljøet i Orkdal.

Her er navnene til dem du må snakke med hvis du ønsker å påvirke før avgjørelsen faller 24.september.

De stemte for havneutbygging ved Gammelosen og Nerøra
Orkdalslista (9):
Gunnar H. Lysholm.
Per Kirkaune.
Berit W. Johansen.
Solveig Nærup Sandvik.
Bjørn S. Kirkholt.
Heidi Anita Øien.
Terje Sletvold.
Eva Solstad.
Jørgen Indergård.

Senterpartiet (5):
Oddbørn Bang.
Hilde Hoston.
Rasmus Skålholt.
Oddbjørn Almli.
Gunnar Hoseth Husby.

Venstre:
Arne Grønset.
Lavrans Skuterud.
Kari Garberg.

KrF:
Ivar K. Gangås.
Kari Tronvoll.

Høyre:
Marie Richter (Joar Syrstadeng hadde gått).

FrP:
Ann Inger Stølhaug.

Havn__st.jpg

Utsikt fra Havneveien som skal være gjennomfartsåre i mange år.

Folkemøte
Nesten ingen av politikerne deltok på folkemøtet i Terna 25.februar. Der kom det fram at støyrapporten om Grønøra Øst er mangelfull. Den viser bare en del av støybildet, og har målt støy bare et lite stykke over bakken.

Ordføreren: "Havnestopp i to år"
På Terna ble Havna spurt om hvorfor den må bygge ut 15 dekar inntil Gammelosen og Nerøra når det finnes muligheter inne i havnebassenget (Atle O. Larsen, Orkla Shipping & Trading). Svar: Det er billigere og mer praktisk å bygge ut mot tettbebyggelsen.

I kommunestyret onsdag hevdet ordfører Gunnar H. Lysholm at deler av havnedrifta må stoppe i to år hvis Havna skal bygge ut inne i bassenget. Det sa ikke Havna noe om på folkemøtet. Lysholm hevder også at skader på fuglelivet ved Råbygda bare vil være midlertidige - trass i at en ikke omstridt konsekvensrapport sier det stikk motsatte.

Rør ved Gammelosen?
Lysholm opplyste at det blir rørhåndtering ved Gammelosen. Tidligere er det opplyst tømmer - evt containere i en overgangsfase. Aller først var det snakk om fôrfabrikk. Torstein Larsen påpekte at "vi får aldri en skriftlig garanti på hva som kommer der."

Orkanger Vel og Råbygda Vel har forsøkt siden i oktober å få fakta i stedet for synsing og påstander.

Havneveien fortsatt åpen
Disse stemte mot APs forslag om å stenge Havneveien for tungtrafikk:
Alle du ser navnet på over fra Orkdalista, Sp, Venstre, KrF, Høyre og Frp - bortsett fra to som  brøt ut fra Orkdalslista. Den ene var Terje Sletvold, den andre kan jo si fra. Rakk ikke å registrere det.

Utbygging ved Råbygdfjæra
Hele Orkdalslista slåss for full utbygging ved Råbygdfjæra, men har havnet i et pussig mindretall sammen med de to fra verdipartiet KrF. Sju i den borgerlige gruppen må snu for at det skal bli full utbygging. Slike snuoperasjoner har  skjedd før i siste liten etter at planer var på høring - feks under Orkdal 2040.

Utrede mindre oppmudring ved Råbygdfjæra
Oddvar Kjøren (Ap) frykter at oppmudring av 135 dekar (20 fotballbaner) havnebasseng vil ødelegge mye mer av sandbanker og våtmark enn det som har kommet fram. (Dette er området ordføreren mener det blir artig å se båter snu). Kjøren foreslo å be Havna utrede mer skånsomme inngrep.

Det vil ikke Orkdalslista. En fra KrF synes også en slik utredning er unødvendig.

Her er kontaktinformasjon til alle i kommunestyret. Onsdag møtte enkelte varamedlemmer.

DSC_0003.JPG

Hele området fram til enden på moloen skal fylles opp. Begrensningen som drøftes ligger inn mot Råbygda.

OTI får ikke Plantasjen
Bårdshaug Vest (Laksøra og Beitøra) kan få en regulering som sier at bil, båt, landbruksmaskiner og byggevarer er eneste handel som heretter skal tillates utenfor den røde streken. OTI-sentret slåss for å få Plantasjen på egen tomt i et forsøk på å bygge opp sentret etter lekkasjen til Amfi. Da må begrepet "hagesenter" tas ut av forslaget til reguleringsbestemmeser for Bårdshaug Vest. Det foreslo Ap.

Men flertallet (22 mot 12) vil åpne for Plantasjen utenfor streken. De er:
Hele Orkdalslista (9 - se navn over).
Hele Sp (5).
Hele Venstre (3).
Begge KrF (2).
H (1), FrP (1) og en fra Ap.

OTI1.jpg

OTI-sentret kan trolig glemme Plantasjen ved en utbygging bak dagens senter. Amfi vinner fram med hagesenter på Bårdshaug Vest, takket være i første rekke Orkdalslista, Sp og Venstre.

 

Publisert 10.04.2014


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

berit gjølmesli 12.04.2014 17:06
Stæmme du på Orkdalslista? Bærre å lægg Orkanger i kista. Dæm vengle hit, dæm vengle dit. Rætningssansen ha dæm vesst mista.

Arne 12.04.2014 10:28
Utrolig at orkdalslista stemte i blokk for Plantasjen utenfor rødstreken ??? Merkelig. For et opplegg. Her må det ligge en meget spesiell årsak bak. Det er jo helt motsatt tankegang av årsaken til at de stemte for å utvikle detaljhandel innenfor rødstreken.

Janne 10.04.2014 23:43
Det er jo helt avgjørende hvem som stemmer hva. Hvis man ønsker politisk og demokratisk forandring er det enkeltpersonene man kan påvirke. Det er på denne måten det politiske livet styres etter.

Håvard 10.04.2014 22:01
Par spørsmål til deg Hans; Hva mener du de berømte områdene havna vil ha heller skal/kommer til å bli brukt til? Er ikke en havn med GODE avbltendw tiltak bedre enn mange industrielle alternativer? Spiller det egentlig noen rolle Hvem som stemte hva? Hvilke parti som stemte for eller i mot kan jeg se er av betydning, nen person?

Hans 10.04.2014 23:55
Min personlige mening er at havn/industri ikke må trekkes nærmere bomiljø og friområder på Nerøra. Dette er i tråd med hva daglig leder for containervirksomheten på Grønøra mener. Det er også i tråd med hva politikerne i Orkdal har vedtatt mht folkehelse, støy og miljø. Havna har ikke dokumentert noe akutt behov og støyrapporten er åpenbart mangelfull. Politikerne. Hver stemme teller. Folk må vite hvem som stemmer hvordan for å kunne påvirke. Dessverre har vi et nokså lukket lokaldemokrati. Det fører til at bare de sterkeste får drive reell påvirkning, i nettverk og utenfor det åpne rom. Orkdal trenger en kraftig vitalisering av demokratiet. Det innebærer bla at den enkelte folkevalgte må ansvarliggjøres, og ikke gjemmes vekk som anonym del av ei partigruppe.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse