Besøkstall

111 001 denne måneden

11 783 203 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Krigens ofre: Historielaget mener bauta mangler navn

bauta.JPG

Daværende Orkanger kommune reiste minnesmerket over krigens ofre ved kirka. Det bærer 14 navn. Orkdal Historielag mener at navn mangler. Historielaget har levert dokumentasjon til Orkdal kommune, men ønsker ingen debatt om et følsomt tema.

Det store spørsmålet er hva slags kriterier gamle Orkanger kommune brukte da minnesmerket fikk sine navn. Hos Orkanger Historie kan du lese kort om de 14, hvorav flertallet var krigsseilere.

Ikke alle var født på Orkanger, og heller ikke alle kan ha hatt adresse Orkanger da de mistet livet. Men tilknytningen deres til stedet har åpenbart blitt vurdert som sterk.

"Våre falne"
Styret i Orkdal Historielag har gått gjennom bokverket "Våre Falne", som finnes i mange hjem. Det inneholder ca 12 000 navn.

Historielaget har funnet 11 som kunne ha vært hedret på samme minnesmerke. Men - de fleste av de 11 var ikke fra daværende Orkanger kommune. Under og etter krigen besto det som i dag er Orkdal av flere kommuner.

Av de 11 navnene i historielagets oversikt er tre falne oppført som født på Orkanger uten at navnene er med på minnesmerket:

* Harry Johannes Røhme, fyrbøter som mistet livet da MS "Fjord" ble torpedert.

* Elise D. H. Melleberg, husmor som ble drept under bombeangrep på Kjeller flyplass.

* Arne Margido Johansen, anleggsarbeider, henrettet.

Viktig historie
Heller ikke dette nettstedet inviterer til noen debatt om hvem som er verdig til en plass på minnesmerket. Men hver skjebne skjuler en viktig historie fra en dramatisk tid, og både minnesmerket og historielagets 11 ekstra navn gjenspeiler krigsseilernes offer.

Historielaget har også navn på tre kvinner fra Orkdal som mistet livet til sjøs. To står registrert siom dampskipspiker. På Orkanger-bautaen er det kun menn.

Les for øvrig Jon Michelets nye verk om "En sjøens helt" -  romaner med dokumentarisk tilsnitt.

kirka1.jpg

Hver 17.mai er det tale og kransnedleggelse ved minnesmerket.

 

Publisert 03.03.2014


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse