Besøkstall

142 764 denne måneden

13 059 914 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Ordføreren: Kritiserer Orkdal 2040-vedtak om rød strek

Bhvest2.jpg

* 15.desember 2010 vedtok kommunestyret hvilken handel som skal ligge i og utenfor sentrum (Orkdal 2040/rød strek).
* I kommunestyret onsdag betegnet ordfører Gunnar H. Lysholm vedtaket som så uklart at det må ryddes opp i.
* Lysholm vil ha bla. Plantasjen på Bårdshaug Vest (bildet).
Men: Er 2040-vedtaket uklart? Les og bedøm selv.

OTI-sentret slåss nå for egen framtid, for prinsippene i Orkdal 2040 og dermed mot frislipp av storhandel på Bårdshaug Vest.

Amfi/Thon/Coop jobber for frislipp ved endring av Orkdal 2040. Målet er å bygge nytt handelssenter med butikker som Plantasjen, Biltema, Jysk og utvidet Europris på Bårdshaug Vest.

Et slikt senter krever at Orkdal kommunestyre endrer Orkdal 2040-planen.

ST spurte tirsdag alle gruppelederne i kommunestyret om de ønsker Plantasjen på Bårdshaug Vest (i så fall i stedet for ved OTI). Ordfører Gunnar H. Lysholm fra Orkdalslista var den eneste som svarte ubetinget ja.

Malt inn i et hjørne på Bårdshaug
I kommunestyret onsdag utdypet ordføreren standpunktet slik:

 • Vi har malt oss inn i et hjørne med reguleringsbestemmelsene på Bårdshaug Vest.
 • Hva ligger i begreper som småhandel, storhandel, detaljhandel og høy besøksfrekvens?
 • Vi må rydde opp i disse begrepene. De er uklare.
 • Jeg er for den røde streken, men det er uklart hva vi kan legge utenfor streken.

Dette sier Orkdal 2040-planen
Et enstemmig kommunestyre - inkludert ordføreren - har vedtatt bestemmelsene gjengitt under for Bårdshaug Vest/næringsområder. Vurder selv om de er klare eller uklare:

 • TILLATT på Bårdshaug Vest:
  Lettere industri og forretningsvirksomheter med tilhørende anlegg.
 • KAN tillates på Bårdshaug Vest og lignende næringsområder:
  Handel med plasskrevende varegrupper som f.eks motorkjøretøy, landbruksmaskiner, trelast og andre større byggevarer.

 • IKKE tillatt på Bårdshaug Vest:
  Detaljhandel og tjenester med høy besøksfrekvens slik som dagligvare, klær, sko, blomster, offentlig tjenesteyting, servering og overnatting (dette er eksempler, ikke en uttømmende oversikt).

Bestemmelsene er altså svært konkrete. Jysk (dispensasjon ut året) og Europris er åpenbart feilpassert.

Det er også klart at Plantasjen driver detaljhandel, selger blomster og har høy besøksfrekvens - i motsetning til feks en bilforretning som har en kunde nå og da.

Endring betyr frislipp
Planen kan ikke skreddersys enkeltbutikker som Plantasjen eller Biltema. En endring må skje som et generelt frislipp.

Det er for øvrig en utfordring at flere konsepter blander tyngre og lettere varegrupper. En liten del av vareutvalget brukes som argument for etablering utenfor sentrumsområder.

Hva er problemet?
Saken skal drøftes i formannskapet onsdag. Debatten der vil muligens gi bedre innblikk i hva som egentlig er problemet på Bårdshaug Vest:

 • Er begrepene detaljhandel/høy besøksfrekvens osv. uryddige og uklare?
 • Eller er det motsatt: Bestemmelsene er så klart definert at de står i veien for planene til Amfi/Coop?

OTI-historie i reprise
Ordførerens tilleggsargument i kommunestyret:
"Vi kan ikke nekte etableringer av hensyn til noen som er her fra før."

Ingen nektes å etablere seg av hensyn til OTI eller handlegata. Derimot har Orkdal kommunestyre enstemmig vedtatt hvor man kan etablere handel for å oppnå en ønsket sentrumsutvikling.

Snart kommer ganske sikkert neste argument for frislipp utenfor sentrum:
"Orkdal som handelssenter går glipp av etableringer hvis kommunen nekter å løse opp på Bårdshaug Vest."

Ironisk nok var dette investorens argument for å etablere møbel-/kjøpesenter på industriområdet ved Orkanger i stedet for på Sæther/Rømme for 30 år siden.

Det nye kjøpesentret het OTI.

Hans Kringstad

Oti2.jpg

OTI-sentret blør butikker. Eierne satser på storhandel som Plantasjen for å få ny vekst.  Amfi-gruppen vil ha denne typen handel på Bårdshaug Vest.

 

Publisert 30.01.2014


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

Jon O 01.02.2014 17:21
Absolutt alle inklusive ordføreren skjønner at lille Orkanger ikke er stort nok for 4 steder med detaljhandel. Fra før av sliter Oti og Orkdalsveien. Ved denne typen handel på Bårdshaug vest vil garantert det meste av handelen forsvinne fra gata mens Oti blir nedlagt. Var det dette Lysholm pluss Bang ønsket. Gi fullstendig blaffen i millionsluket Orkdal 2040 og alle rådene fra diverse byplanlegger - bryte løftene de gikk til valg på - bryte kommunstyrevedtaket de selv sørget for ????????????????????

Eystein 31.01.2014 20:15
Jeg har god tro på at våre folkevalgte tar det riktige valget. Ryktes at Amfi og Lysholm kommer med forslag om hjelp til sentrumsutvikling på Sæther/Røhme og for Orkedalsveien, mot åpning av detaljhandel på Bårdshaug V. Den eneste hjelpen som duger er å hjelpe til å fyllle opp Oti, få inn detaljhandel i Orkedalsveien eller hjelp til å flytte Oti senteret til Sæther Røhme. noe annet vil degradere alt innenfor den røde streken.

GEIR S. KNUTZEN 31.01.2014 15:37
Det var en grundig evalueringsprosess etter 2040, så dersom noe så viktig var uklart, burde vel ordføreren sørget for å avklare det der og da.

Spesielt tilfelle 31.01.2014 10:51
Helt utrolig spesielt at ordføreren omtrent alene går mot sitt tidligere sterke engasjement for Orkdal 2040 og sentrumsutvikling innenfor den vedtatte streken. Flott å se at de aller fleste kommunepolitikerne er sitt ansvar bevisst i denne viktige saken.

MMA 31.01.2014 09:33
Helt enig med Nikki i det han skriver her. Folk lurer på hva det er enkelte politikere egentlig driver på med. Hvorfor legges det mye arbeid i planer og vedtak når det ikke følges opp ? Det blir lite troverdig etterhvert. Kan ikke se at det er noe som er uklart med den "Røde Streken" (Strikken som den kalles på folkemunne )Å legge Jysk,Plantasjen,osv. til OTI må være helt ypperlig,noe annet må være å slå bena under OTI.God lesing at noen politikere holder fast på vedtak. Ved et valg må vi huske hvem vi kan stole på.Det som kommer frem nå,setter spekulasjonene igang,om hva som er agendaen hos enkelte. Folk ønsker seg et spennende sentrum. Som forbruker må jeg si at jeg sjelden tar turen til Jysk etter butikken ble flyttet.Da den lå sentralt til,stakk du gjerne innom,og det ble handlet litt på impuls. Mer miljøvennlig må det vel også bli,hvis bilen blir parkert,og du kan spasere mellom butikkene ? Mange av oss ønsker seg en god løsning for OTI,og jeg kunne ønske at mange fler vil gi utrykk for det. NN

berit gjølmesli 30.01.2014 22:52
Hvis viljen til å utvikle et sentrum på Orkanger virkelig er til stede må politikere også være villige til å bruke de virkemidlene de rår over. "Orkdal 2040" er etter mitt skjønn et godt redskap i så måte. Hvor den røde streken skal trekkes er et tydelig signal til de som vil etablere handel hvor de kan etablere seg. Ønsker politikerne i Orkdal at byen skal ha et definert sentrum må de også våge å si nei i noen tilfeller. Det er å styre i en villet retning;alt annet er en la det skure holdning.

Marit Mjøen 30.01.2014 19:40
For meg som kommunestyrerepresentant for Arbeiderpartiet, har planverket "Orkdal 2040" alltid vært - og er - et viktig, nyttig, svært godt og tydelig arbeidsredskap for kommunestyret i Orkdal. Det viser også denne artikkelen når det gjelder definering av hvordan arealet på Bårdshaug vest. Arbeiderpartiets forslag om bystatus i kommunestyret, som ble vedtatt, har dette som bakgrunn. Skal vi gi Orkanger bystatus krever det at politikerne følger opp med forpliktende satsing på gjennomføring av sentrumsutviklingsplanen "Orkdal 2040" som tidligere er enstemmig vedtatt.

Nikki 30.01.2014 18:27
Tullprat fra Lysholm. Jeg har selv utdannelse innenfor detaljhandel og har jobbet med detaljhandel i snart 50 år. Vedtaket er ikke uklart. Småhandel/detaljhandel skal foregå innenfor den røde streken. Trenger ingen diskusjon og klareriing rundt dette. Plantasjen,Jysk og Biltema har detaljhandel og skal ligge innenfor streken og reglene for Orkdal 2040. Enkelt for Lysholm å styre detaljhandelen innenfor streken hvis han selv ønsker det. God nok plass på Sæther/Røhme og ved Oti. Løgn å påstå at større aktører kun ønsker å etablere seg på Bårdshaug Vest. Plantasjen og mange flere er klare til å komme innenfor den røde streken. De venter bare på hva kommunen bestemmer seg for. Hvorfor ønsker Lysholm så sterkt å bryte den røde streken og sine egne vedtak, ødelegge mulighetene for Oti, Orkdalsveien og Sæther/Røhme for godt??? Ødelegge siste muligheten for et samlet, moderne bysentrum innenfor den røde streken??? Man kan gruble på hvorfor. Svaret finnes sikkert i grenseland mellom bindinger, kameraderi og avtaler med Amfiledelsen.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse