Besøkstall

41 741 denne måneden

10 522 011 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Politisk hastesak: Denne gata skal bli Orkdal by

DSC_0001_2.JPG

Orkdal kommune skal bli Orkdal by. Ordføreren vil at kommunestyret innfører Orkdal som bynavn 18.desember.
Reaksjonene strømmet på etter STs oppslag om saken lørdag: Orkdal by finnes ikke. Byen er Orkanger.

En rekke kommuner har erklært seg som byer etter at loven ga nærmest frie tøyler. Men de fleste velger sentrum/tettsted som bynavn.

To trønderske eksempler:

  • Ørland kommune har gitt Brekstad bystatus.
  • Nærøy kommune har gitt Kolvereid bystatus.

Men i Orkdal vil ordføreren nå at Orkdal skal være bynavn. Ikke uventet vekker det sterke reaksjoner, noe som boblet fram på Facebook lørdag. Da hadde ST fortalt om forslaget - uten noen problematisering.

Men en het debatt kommer. Den er egnet til å skape mye ny strid: Skal byen hete Orkdal eller Orkanger?

Argumentene mot Orkdal og for Orkanger som bynavn kan deles i to grupper:

  • Følelser.
  • Fakta/kunnskap.

FØLELSER:
Å bruke Orkdal som bynavn svekker Orkangers identitet.

Reaksjonene viser at mange oppfatter "Orkdal by" som en ren provokasjon, og et forsøk på å viske ut Orkangers status som det reelle sentrum. Det er sikkert ikke hensikten, men "Orkdal by" har kraft i seg til å skape ny og forsterket grendestrid.

FAKTA:
Orkanger
er det bymessige området i Orkdal. Det står også i ordførerens forslag.

Markedsføring
Formålet med forslaget er å starte markedsføring av Orkdal for å få hit innflyttere og kompetent arbeidskraft som kan styrke lokalt næringsliv.

Bystatus i seg selv er uten PR-verdi, men bystatus kan muligens støtte opp om tiltak som utvikler og viser fram et attraktivt, urbant område. Det urbane området er Orkanger i vårt tilfelle.

Gimmick:
Å erklære seg som by er en lettvint gimmick. Slike by-erklæringer framstår fort som billige forsøk på å vise politisk handlekraft. De representerer mangel på handlekraft dersom kommunen ikke følger opp med aktiv sentrumsutvikling og målrettet markedsføring.

Troverdighet
Orkdalsbyen eksisterer ikke. Den har ingen troverdighet i markedsføringssammenheng. Å droppe Orkanger som bynavn kan redusere oppfatningen av sentrum i Orkdal som en by - altså det stikk motsatte av hensikten med forslaget.

Orkanger er det mest urbane stedet i Sør-Trøndelag utenom Trondheim. Det gir Orkdal et fortrinn ved aktiv markedsføring av boliger, arbeidsplasser og servicetilbud. Men da må de urbane kvalitetene markedsføres ved aktivt å utvikle og synliggjøre Orkanger som en by.

Mer skade enn gavn:
I Orkdals tilfelle kan det gå enda verre enn en PR-flopp; nemlig mer intern strid mellom sentrum og resten av kommunen i stedet for samarbeid om å utvikle et attraktivt sentrum.

Konkurrenter
Orkanger representerer en unik mulighet for Orkdal kommune som det mest urbane stedet i fylket utenfor Trondheim. Men andre kommuner haler nå innpå ved å utvikle bymessige områder. Melhus er nærmeste konkurrent.

I Melhus kan man, hvis man vil, erklære Melhus som by fordi sentrum også kalles Melhus. Ikke noe sted i Orkdal heter Orkdal. I Orkdal heter byen Orkanger. Melhus og andre bynære kommuner vokser for øvrig mye fortere enn Orkdal.

Sprengkraft
"Orkdalsbyen" vil være en dårlig løsning for å markedsføre Orkdal som et urbant sted, i tillegg til at saken har sprengkraft på grunn av følelsesmessige implikasjoner. Både politiske partier og folk flest bør tenke seg om før saken kommer opp i formannskapet onsdag 11.desember og i kommunestyret onsdagen etter (18.desember).

Ifølge ordførerens forslag skal Orkdal kunne kalles både kommune og by fra 1.mars neste år. Les forslaget her.

Hva mener du?

Hans Kringstad

DSC_0015_1.JPG

Det bymessige området strekker seg omtrent fra sjukehuset og nord/vest mot Nerøra/Grønøra. Det heter ikke Orkdal. Orkdal er et kommunenavn oppkalt etter et dalføre. Nesten hele gamle Orkdal kommune (fram til 1963) lå for øvrig sør for dette tettstedet.

 

Publisert 07.12.2013


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

Camilla 13.12.2013 04:23
Handlegata i Orkanger "by" er snart i ferd med å dø ut.. Sentrum er snart på Evjen! Debatten bør dreie seg om vi i heletatt er noe "byemne"...Og hvilke økonomiske fordeler og ulemper vil dette ha for oss som lever i Orkdal kommune.

Bylaus. 11.12.2013 16:28
For å unngå en idiotisk og ødeleggende debatt, glem planer om bystatus. Men en borgermester må vel bo i en by.....

Engasjert - uengasjert 10.12.2013 17:21
I verdens rikeste land og i Ørkdaln ska vi pris oss løkkeli for at nån i det hele tatt gidde å løft på rævva å engasjer sæ i lokalsamfunne og det som skjer roindt ein. De flestan set i gostoln ubekymra, uengasjert i ailt utenom de som har men sjøl å gjør, me nok pæng og med mat heilt opp te drøveln. De e dæm som engasjere sæ som utvekle samfunnet på en go måte............

Verdens rikeste land 10.12.2013 10:54
I-landsproblem.. Lange daga.....

Jonne 09.12.2013 21:07
Historisk sett fra andre kommuner og tettsteder gjøres dette på flere måter. Bynavn oppkalles etter både kommunenavn og etter kommunens største og mest innholdsrike tettsted. På større steder/kommuner brukes ofte kommunenavnet som bynavn. Eks Trheim. På mindre steder brukes bynavnet oftest på kommunens største tettsted. Eks Brekstad i Ørland kommune.Finnes ikke fasitsvar på dette. Sunn fornuft må brukes. Vedrørende Orkdal kommune så bør man vurdere bystatus eller ikke før bynavnet. Det mest naturlige bynavnet i Orkdal kommune er i mine øyne helt klart Orkanger. Klinger best, har alle kommunens viktigste institusjoner. All handel, tettbebyggelse, industri med havn er sentrert på Orkanger. I resten av kommunen legges alt ned eller flyttes til Orkanger. Sier seg litt selv dette.

Er det mulig.... 09.12.2013 18:16
Ikke akkurat overrasket over det dere skriver her. Selv synes jeg det virker latterlig å søke om bystatus på denne bygda. Men, tror det for de på Orkanger er mest for å kunne si at de bor i Orkanger by....ha ha ha. Dersom kommunegrensen skal deffinere utstrekningen på denne "byen", så har da vitteligen ikke Orkanger noe å gjøre i by-navnet. Må da vel være mer naturlig å gjøre som Trondheim, og kalle byen og kommunen det samme, men at man bor i bydeler...Fannrem, Evjen, Råbygda osv, slik som man bor på Byåsen...i Trondheim. Og å påstå at Orkanger er det eneste rette navnet, og at alt annet vil svekke "byens" identitet er bare tullprat. Uansett synes jeg det er tullete å søke om bystatus, så lenge det ikke eksisterer et sentrum. Se til Stjørdal for inspirasjon, der har de et flott sentrum.

utfløtter 09.12.2013 13:24
Noen ganger tror man verken det man ser eller hører.I dette tilfelle er det Lysholm sitt forslag om Orkdal by som navn på en evt.bystatus.Som utfløtter sier jeg alltid at jeg kommer fra Orkanger,det vet de fleste faktisk hvor er.Lysholm har tydligvis undervurdert sine innbyggere.Går dette forslaget igjennom,vil bygdestriden nå nye dimensjoner.

Erik 09.12.2013 09:12
Jeg bor for tiden i Oslo men er født og oppvokst i Orkanger. Fikk i helgen på sosiale medier info om bynavnet Orkdal by? Hva er det for noe? Trodde først det var en spøk. Dette famøse navneforslaget er totalt historieløst og som skapt for fortsatt uoverensstemmelser mellom Orkanger og de andre tettstedene. Orkdal kommunes desidert største og viktigste tettsted er Orkanger, om man vil eller ikke. Kan hende den politiske ledelsen fremmer forslaget for å tekke de som konstant opponerer og jobber mot utvikling på Orkanger, men dette blir å dra det for langt. Håper konstruktive krefter i det politiske miljøet greier å stoppe dette miserable forsøket.

Svend Åge Sæther 08.12.2013 23:24
Selvfølgelig bør det være Orkanger viss det skal bli bystatus. For noen år siden søkte vi i et leksikon etter Fannrem, i leksikonet sto det "Se Orkanger". For å gjøre det lettere for folk som bor utenfor Orkanger så kan 7320 Fannrem bli omgjort til 7320 Orkdal. For folk her og andre i landet blir det da lettere å snakke om og forklare hvor i landet vedkommende bosatt på Fannrem kommer fra. Mange kjenner jo til Orkdal pga Nils Arne Eggen og elva Orkla. Finnes sikkert andre ting som knyttes til Orkdal også. Så derfor 7300 Orkanger og 7320 Orkdal.

Frank Gulbrandsen 08.12.2013 21:45
Orkanger by i Orkdal må det bli da.

palle rasmussen 08.12.2013 20:06
Trondheim vol 2

Steinar 08.12.2013 19:58
Engasjementet for at kommunens bystatussted skal være Orkanger by er meget stort. Sjekk sosiale medier. Forslaget fra Lysholm er som et hån mot tettstedet Orkanger. Det blir som å hive krutt og dynamitt inn i grendestridsdebatten.

Knut R 08.12.2013 18:45
Jeg er født og oppvokst på Fannrem men et ev bynavn må bli Orkanger. Noe annet blir for dumt. Det et på Orkanger ting skjer. Alt av butikker, servicetjenester, kjøpesentra, arbeidsplasser, havn, industri, idrettsanlegg, boliger og mye mer.

Geir H. Andersen 08.12.2013 16:53
Alle vet at med den nye regjeringa vil spørsmålet om sammenslåing av kommuner garantert snart komme på dagsorden og sannsynligvis bli gjennomført. Det finnes ingen garanti for at Orkdal blir navnet på en slik ny storkommune. Vi vil nok en gang få navnestrid, strid om plassering av kommuneadministrasjon osv. Og jeg spør: Hvor er det meningen at «Orkdal by» skal befinne seg i f.eks i en stor «Orkladal kommune»? Hvor skal folk fra f.eks Å i Meldal reise når de skal til «Orkdal by» for å handle? Til Løkken? Til Vormstad? Nei, det finnes bare ett svar: ORKANGER!

Anne-Lise Singstad 08.12.2013 16:51
Orkanger by i Orkdal kommune blir riktig mener jeg.

Kari J 08.12.2013 14:49
Hvis navnet blir Orkdal by vil det bli vanskelig å markedsføre Amfi, Oti og Orkanger sentrum sammen. Disse aktørene er ensbetydende med Orkanger. Det samme kan sies om industriområdet og boligbyggingen på Orkanger. Folk som kommer til Orkdal by vil se etter sentrum. Hvor er det? Orkdal er et dalføre, fra grensen til Meldal til utløpet av Orkla. Ikke en by - byen er Orkanger.

berit gjølmesli 08.12.2013 12:53
Dette forslaget virker dårlig gjennomtenkt og misforstått for å selge forslaget til hele kommunen og alle partier representert i kommunestyret.Kanskje er hensikten å dempe stridigheter,men det kan like gjerne forstås som redsel for å framheve Orkanger som sentrum i kommunen.Sett utafra får det unektelig et komisk skjær når en ønsker bystatus, men ikke vil bruke navnet til det tettstedet som ligner mest på en liten by.Jeg kan overhodet ikke se at det ligger noe kontroversielt i å kalle den eventuelle nye byen Orkanger,tvert i mot.

Jon O 08.12.2013 10:42
Ser via Facebook, diverse nettsider og etter dialog med folk at denne saken engasjerer veldig mange. Er sikker på at ingen hadde ytret seg hvis navnet og forslaget hadde vært Orkanger. Jeg har snakket med mennesker andre steder i kommunen. Alle har sagt det samme, Orkanger . Før et eventuelt fakkeltog blir organisert bør folk få muligheten til å stemme over navnet. Uansett hva som skjer videre så fører forslaget til mere rivalisering og uenighet mellom folk og grender i kommunen. Hvorfor dette forslaget ?????

Yngve 08.12.2013 01:22
Poster det samme her som i kommentarfeltet på Facebook-siden deres. Noen ganger lurer jeg på hva som rører seg oppi hodene på enkelte i heimkommunen min. Forslaget er helt hinsides. Ordføreren mangler historisk perspektiv i navngiving av byer og har i mine øyne misforstått definisjonen. Ja, - kommuneloven åpner for slike forslag. Men det har sjelden skjedd, selv etter lovendringen i 1996, at en kommune som helhet har tatt status som by. Unntakene er der kommunene ofte fikk navn etter sentrumsområdene etter kommunesammenslåingene på 60-tallet. Jeg har stilt spørsmålet til mange av mine venner som ikke kommer fra regionen, og svaret er uten unntak Orkanger. Og begrunnelsen er at de enkelt og greit aldri har anerkjent Orkdal som en by. Eksempler er Åndalsnes i Rauma kommune, Mosjøen i Vefsn kommune, Otta i Sel, Mo i Rana, Leknes i Vestvågøy, Moelv og Brumunddal i Ringsaker. Listen er på over 50 steder som har fått bystatus etter 1995. Hvis vi (dere, Orkdal kommune) ønsker å markedsføre dere som attraktivt for industri, næringslivet forøvrig og familier/innflyttere er det helt uinteressant å legge til grunn hva som er naturlig for ordføreren og hans begrunnelser. Det naturlige er å velge et navn som alle andre, utenfor kommunen, vil anerkjenne som by og sentrum. Orkanger er allerede et sterkt merkevarenavn. At Orkdal som kommune blir by vil nøytralisere dette og vi rykker tilbake til start. Orkanger må bli navnet.

John Nik Konstad 07.12.2013 22:58
Seriøst ? Er dette forslaget ment alvorlg ? Orkanger er tettstedet i Orkdal kommune med alt av industri, handel, kommunale/statlige tilbud og urban tettbebyggelse m.m. Orkanger har identitet, en sterk historie og sjel. Hvis Orkdal kommune får bystatus så sier navnet på byen seg selv. Noe annet vil være provoserende og vil føre til splid og enda sterkere grendestrid, noe bygda har gjennomgått nok av de siste årene. Trodde fakkeltogenes tid var over. Dette er sjokkerende og ikke til å tro.

Kjell Ivar Gumdal 07.12.2013 22:53
Er dette en spøk eller !Bli ikke overrasket over noe Orkdal kommune kjæm med længer ! Orkanger e navnet !

Heidi Hårstad 07.12.2013 20:59
Orkanger helt klart :-)

Jan 07.12.2013 19:33
Prikken over i'en for Orkanger som sentrum og handelsted hvis Lysholm vinnerfrem med dette grendestridsfremmende forslaget. Kan ikke forstå at dette er alvorlig ment. Det er Orkanger som har industrien, største folketettheten, all sentrert handel og den desidert største urbane infrastrukturen. Resultatet kan bli nytt fakkeltog og sterkt økende grendestrid. Helt ufattelig.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse