Besøkstall

12 613 denne måneden

6 226 871 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Orkanger Vel: Ber kommunen fjerne kanadagjessene

DSC_0006.JPG

Styret i Orkanger Vel vedtok onsdag å rette en formell henvendelse til Orkdal kommune om de 16 kanadagjessene som fyller strendene i Gammelosen med avføring:
* De må skytes eller skremmes vekk. Alt tyder nå på at flokken blir, mener velforeninga.

De 16 gjessene (bildet under) skiter like fort som Orkdalstorget rekker å rydde unna.  Både velforeninga og kommunen håpet fuglene bare var på gjennomreise. Men nå har de holdt seg i Gammelosen siden månedsskiftet juni/juli uten antydning til å skifte beite.

DSC_0008.JPG 

En rekke kommuner sliter med lignende problemer. Kongsberg har for eksempel skutt kanadagjess i byparken flere ganger. Andre kommuner og regioner har faste rutiner for å punktere egg og skremme gjess for å holde bestanden nede.

Hver gås skiter inntil ett kilo i døgnet - ergo blir det 16 kilo per døgn i Gammelosen, eller over 100 kilo i uka.

Også i Hermetikken
All avføringa er både et trivselsproblem og et hygienisk problem på grunn av smittefare. Hermetikken er nå rammet i tillegg til den store stranda i sør.

Det er investert flere hundre tusen kroner bare i sand på strendene. Mange barn bruker dem til lek. Denne helga blir det flott vær og muligheter for strandliv.

* Nedskyting av hele flokken er eneste sikre tiltak for å bli kvitt problemet i dag. Såkalt skadefelling må godkjennes av fylkesmannen. Kommunen må i så fall søke.

* Skremming kan skje ved skremmeskudd eller ved å skyte noen få individer. Effekten er usikker.

Velforeninga vedtok onsdag å be Orkdal kommune treffe tiltak. Rydding løser ikke problemet all den tid flokken ser ut til å bli.

Kanadagåsa er en innført, uønsket og såkalt svartelistet art. Det er jakt på den, men ordinær jakt kan ikke skje i tettbebyggelsen.

PS: Drittproblemet ble publisert på landsdekkende TV som såkalt markedsføring av Orkdal under Toppidrettsveka i Knyken. Det betalte Orkdal kommune 250 000 for.

DSC_0011.JPG

Hver etterlatenskap etter kanadagåsa er stor som en finger.

 

Publisert 23.08.2013


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

Lavmålsinteresse 23.08.2013 22:01
Helt utrolig at den mest fokuserte tv reklamen fra toppidrettsuka i Orkdal var dritten fra gjessene. Det tyder på lavmål for sommerskiidretts interesse.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse