Besøkstall

12 613 denne måneden

6 226 871 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Kommunestyret: Stort flertall for Knyken-kjøp

Knyken.jpg

Orkdal kommune skal starte forhandlinger med Edvard og Marianne Almli og andre grunneiere om kjøp eller leie av Knyken. Det vedtok kommunestyret i dag. Et mindretall på 11 mot 23 ville utsette saken.

Mindretallet ønsker mer kunnskap om økonomien i Knyken før kommunen kjøper eller leier på vegne av Orkdal Idrettslag.

Ap, SV og Småbylista krevde en såkalt protokolltilførsel (formell protest) før de stemte med flertallet etter at forslaget om utsettelse hadde falt.

Ordføreren: Ingen risiko
Ifølge ordfører Gunnar H. Lysholm løper Orkdal kommune ingen økt risiko ved å kjøpe eller leie. Prisen for et oppkjøp er anslått til 2,5 til 3 millioner kroner.

Orkdal kommune får kontinuerlig informasjon om økonomien som følge av skandalen i 2011, da Orkdal IL plutselig fortalte at man manglet 14-18 millioner kroner og hadde ubetalte regninger på 5 millioner.

Jorodd Asphjell & co bygde et mye større hoppanlegg enn skissert den gangen Asphjell overtalte det politiske flertallet til å gå inn med de første 7 millionene.

Økonomisk gissel
I kommunestyret ble det opplyst at utbygginga nå følger den økonomiske planen. Den ble lagt da kommunen og banken gikk inn med en redningspakke sommeren 2011.

I dag skal det gjenstå arbeider for ca 1,5 millioner kroner for fase 1 i Knyken. Det betyr at anleggets fase 1 nå koster minst 91 millioner.

Jorodd Asphjell, som var ansvarlig for utbygginga, opplyste at anlegget skulle koste 34,3 millioner kroner da kommunen gikk inn med 7 millioner. Disse 7 millionene gjør Orkdal kommune til økonomisk gissel i Knyken.

34,3 millioner har blitt til 91 millioner før fase 2 og fase 3 er igangsatt. Fase 2 er utbygging av Knykstuggu og fase 3 en tredobling av alpinanlegget.

Alt skulle ha vært ferdig i 2011 - for en drøy tredel av det fase 1 har kostet alene.

Forhandlinger for OIL
Hvis Edvard og Almli velger å selge, betyr det at Orkdal kommune har gått inn med 12 millioner i direkte støtte og 10 millioner i kausjon. Den kommunale støtten går i realiteten til hoppbakker. Andre deler av anlegget er finansiert av blant andre Sanitetsforeninga og Gjensidige-fondet.

Det har kommet motstridende opplysninger av følgene dersom Orkdal kommune IKKE kjøper grunnen i Knyken, og om det kan stoppe utbetaling av spillemidler. Kommunen skalforhandle for Orkdsal IL, som har falt i unåde hos den største grunneieren;  Edvard og Marianne Almli

Ekteparet Almli har skrevet i et innlegg på dette nettstedet at de likevel ikke vil selge, og at kommunen kan bruke pengene på bedre formål. Men de krever oppgjør for ca 60 000 kbm stein som Orkdal IL sprengte ut da anlegget ble endret i all hast sommeren 2010.

Orkdal kommune er innstilt på å garantere for 300 000 dersom Orkdal IL låner penger for å betale for steinen (bildet under).

Saken er følsom av minst tre  årsaker:
1. Knyken som pengesluk rammer andre idrettsformål. Kaka er begrenset.
2. Jorodd Asphjells rolle (stortingsrepresentant og idrettstopp), og metodene han har brukt overfor Orkdal kommune og for å få ut spillemidler til egen klubb.
3. Det politiske flertallets startbevilgning på 7 millioner uten noen form for kvalitetssikring.

Orkdal kommune var rystet over Orkdal IL/Jorodd Asphjell da sannheten kom opp i 2011. I dag har det politiske flertallet og OIL/Asphjell felles interesse av minst mulig oppmerksomhet. Begge parter sitter med et ansvar.

Hans Kringstad

knyken3_1.jpg

 

Publisert 10.04.2013


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

Bunnen er nådd 14.04.2013 14:21
Det som nå kommer tydeligere frem i dagen er at Knyken ikke har god nok økonomi til å drifte anlegget. Kommune og bank må til pers, botten er nådd når hele prosjektet går på bekostning av andre idrettslag og skattebetalernes pengebok.

Johanne Almli 12.04.2013 21:16
Har alltid elsket Knyken, men tror desverre at det blir ett stort pengesluk og ikke bli selvbærende på noe vis. Kommunen har andre, mye viktigere oppgaver å legge penger på.

Generasjoner vil lide 10.04.2013 21:46
Skandalen er et faktum. Flertallsgruppen er bundet opp av Aspbhjell og Oils feilinformasjoner og budsjettsprekker. Det har indirekte ført til sterkere grendestrid og mye dårligere samarbeidsklima mellom idrettslag i kommunen. Hovedårsaken er den egosentriske politikken Oil og Asphjell har stått for. Følgene av dette vil fremtidige generasjoner lide av.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse