Besøkstall

315 denne måneden

56 721 076 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Jysk åpnet uten lov mandag: Nådestøt for Orkdal 2040

Jysk_1.jpg

Mandag markerte interiørbutikken Jysk åpning på Bårdshaug. Det skjer uten at Orkdal kommune har gitt utleier Coop lov til å bryte 2040-forbudet mot handel utenfor sentrum. Leietaker Jysk og utleier Coop tar sjansen på at politikerne bøyer av.

De folkevalgte setter trolig siste spiker i Orkdal 2040-kista 17.april. Da skal hovedutvalg forvaltning behandle Coops søknad om dispensasjon fra kommunedelplanen.

Coop Orkla Møre ber om at Jysk får drive handel i strid med planverket "midlertidig" - det vil si til 1.januar 2015.

Søkte ikke
Coop søkte ikke om dispensasjon før Orkdal kommune selv tok kontakt. Jysk/Coop neglisjerer politiske vedtak, både i reguleringsplanen for området og i den mye omtalte Orkdal 2040-planen.

Når politikerne behandler søknaden 17.april, vil Jysk/Coop ha drevet i strid med vedtatte planer i mer enn tre uker. Den regelstridige åpningen mandag er annonsert i ST flere ganger, lørdag over ei hel side. Jysk-skiltet har kommet opp på fasaden der Bygg og Bo holdt til før.

Politisk er det trolig tyngre å si nei når butikken allerede har åpnet, selv om Jysk/Coop har tatt seg til rette.

Også deler av butikkvirksomheten i gamle Bygg og Bo stred mot reguleringsplanen, som sa industri. Planen ble presisert gjennom Orkdal 2040-vedtaket i 2010. Da vedtok politikerne i Orkdal at praksis skal innskjerpes kraftig:

Ingen varehandel med mye besøk utenfor en røde streken (gjelder spesielt Grønøra og Bårdshaug Vest). Men mulighet for såkalt bilbasert handel - som for eksempel tunge byggevarer og de bilbutikkene som forlengst er etablert i området.

Det er altså forskjell på å selge sengeklær og biler.

Orkdalslista avgjør
Coop/Jysk tar enten sjansen på at politikerne fraviker Orkdal 2040, eller selskapene har allerede fått løfter under hånden fra ledende politikere.

Orkdalslista (4), Senterpartiet (1) og Høyre (1) har flertall i hovedutvalget. Anført av Orkdalslista har disse partiene tradisjonelt stemt mot vedtatte planer for sentrum og for spredning av handelen.

Orkdal 2040 kostet 8 millioner kroner. Orkdal kommune brukte store beløp på nettverktøyet SIM Orkdal og andre tiltak for å engasjere befolkningen.

2040 var et løft for planmessig stedsutvikling. Orkdalslista gikk etterpå til valg på at kommunen skal planlegge minst mulig.

Risikerer smitte
2040-prosjektet framstår mer og mer som et politisk narrespill. Et ja til Jysk kan bety en ny strøm av handel ut av sentrum og inn i billige industrilokaler fordi kommunen ikke kan forskjellsbehandle søkere når noen først slipper til.

Samtidig står blant annet store deler av Lidl-bygget tomt i sentrum.

17.april 2013 får vi svaret på om Orkdal 2040 og en del politiske partier mister siste rest av troverdighet.

Hans Kringstad

 

Publisert 24.03.2013


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

Butikkeier Orkedalsveien 25.03.2013 10:07
Skandaleprosjekt hele 2040 prosessen. Flertallsgruppen er styrende for raseringen av Orkanger sentrum. Ikke til å tro.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse