Besøkstall

16 105 denne måneden

6 455 222 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Orkanger var laboratorium for moderne mobilnett

DSC_0023_1.JPG

Dette visste du neppe: Forskere fra Sintef valgte Orkanger som testlab da de laget teknologien som revolusjonerte mobilnettet. En viktig byggekloss i GSM-teknologien ble til her. Aftenpostens lesere har nå kåret nettopp GSM-nettet til Norges viktigste oppfinnelse siden 1980.

Etter kåringen fortalte tidligere Sintef-forsker Torleiv Maseng historien i Aftenposten:

"Sintef-forskerne kjørte rundt i en bil stappet full med datidens høyteknologi og gjorde en mengde tester blant annet i Stockholm og på Orkanger, som ligger nede i en dal innerst i en arm av Trondheimsfjorden."

Orkanger ble laboratorium fordi forsøkene gikk ut på å utnytte refleksene som oppstår fra mobilsignalene i kupert terreng og mellom høye bygninger. Orkanger er omgitt av dalsider - og ligger selvsagt nær lokalene til Sintef i Trondheim.

Funnene fra kjøreturene på Orkanger bidro til å utvikle GSM-systemet. Dette ble det felles mobilnettet i Europa. Teknologien inngikk etter hvert i enorme mengder moderne mobiltelefoner.

Norge greide imidlertid ikke å nyttiggjøre seg GSM-teknologien i egen mobilproduksjon. Telefonprodusenten Simonsen på Løkken forsvant, mens Nokia (Finland) og Ericsson (Sverige) ble giganter på produksjon av GSM-telefoner.

Det digitale GSM-systemet gjorde kvaliteten på mobilnettet mye bedre enn det var tidligere, og bidro til at mobiltelefonen ble et av de viktigste hjelpemidlene i det moderne samfunnet.

 

Publisert 03.11.2012


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

Olav Sigurd Kvaale 03.11.2012 13:34
Jeg har lagt en kommentar på denne vinneren på Facebook. Og vinneren ble et norsk radiomodem som skulle bli viktig for mobilrevolusjonen. Legger den samme kommentaren her også: Dette er et eksempel på at norske oppfinnelser kjøpes ut av landet hvor produktene industrialiseres for salg i verdensmarkedet. Vi i Norge klarte ikke å utnytte denne oppfinnelsen som var grunnleggende for en god kvalitet i det digitale mobilnettet GSM. Dette overtok for NMT-mobiltelefonnettet der norske Simonsen i starten var et hestehode foran de mange konkurrentene. Det var på den tiden for lite risikovillig kapital, og det var ingen norske investorer som så at vi sto foran en revolusjon i mobil samfunnskommunikasjon. Men det gjorde veldig mange andre land og selskaper, og de vant. Det er vel på tide at vi tar av den norske nisselua, vi har penger nok til å vanne og gjødsle egne smarte hoder. Det som skjer akkurat nå her i Norge er en forstemmende krangel om hvem som er minst dårlige på innovasjon, staten eller private selskaper… Forøvrig var det en artig stedsbeskrivelse av Orkanger.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse