Besøkstall

16 105 denne måneden

6 455 222 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Vi kan kopiere Island: Orkdal som Norges varme kilde

Nauthol_jul_1_1.jpg

Her tar islendingene utendørs julebad  i vann som holder 30 grader. Nøyaktig det samme kan vi gjøre ved Gammelosen. Stort sett krever det bare en isolert rørledning fra Thamshavn. Så enkelt er det å gjøre Orkdal til en attraksjon som Norges varme kilde - og stedet med Norges største badestamp
Elkem er interessert.
Se flere bilder nedenfor.

Bildene er fra Nautholsvik utenfor Reykjavik (knapp for engelsk tekst oppe til høyre). Her har islendingene sin eneste sandstrand. De har bygd molo for å skape en lagune a la Gammelosen.

De har dessuten utnyttet varmt vann som ellers går til spille. Varmvatnet vårt (fra Elkem Thamshavn) går i dag ubenyttet på sjøen i enorme mengder.

Islendingene har bygd et lite basseng og en stor badestamp  på stranda. Resten av varmvatnet renner videre slik at også badestranda blir mer attraktiv.

Resultat: Basseng og stamp som holder 30-35 grader. Ca 20 grader i sjøen.

Anlegget er en turistattraksjon, og en berikelse for lokalbefolkningen.

Nauthol___pning_1.jpg

Det vesle utendørsbadet på stranda i Nautholsvik. Kanskje kan Gunnar H. Lysholm holde åpningstale i Gammelosen slik det blir gjort på dette bildet.

Islendingene har flere lignende anlegg med grunnvann fra varme kilder. Men det mest kjente - Den blå lagune - er fylt opp med kjølevann  fra et kraftverk. Prinsippet er det samme som på Thamshavn.

Nausthol_stamp_1.jpg

Badestampen på stranda. En slik kan med letthet bygges i sørenden i Gammelosen.

Orkanger Vels styre har som kjent tatt opp spørsmålet om framføring av varmvatn til Gammelosen i forbindelse med budsjett og handlingsplan for 2013. Adm.dir. Alf Tore Haug spilte inn ideen til formannskapet i fjor høst. Orkanger Vel oppfordrer den politiske ledelsen i Orkdal kommune til å gripe sjansen, samarbeide med næringslivet og kostnadsberegne en minimumsløsning.

Forutsetningene er enestående:
* Ubegrenset med vann som holder ca 38 grader.
* Muligheten for at Elkem Thamshavn vil spare penger (avgifter) på at varmvatnet får samfunnsmessig nytte.
* Et industrielt rørmiljø på Grønøra som muligens kan bidra.
* Foredling av et tilnærmet komplett anlegg med friluftsanlegget i Gammelosen, Orklahallen, Idrettsparken og snart klatrehall.
* Unik nærhet til sentrum med boligområder, skoler, kjøpesenter og andre tilbud.
* I tråd med Orkdal kommunes mål om å prioriitere folkehelse og klima/miljø.
* Muligheten til styrke kommunens omdømme, og lette rekrutteringen av arbeidskraft til lokalt næringsliv og offentlig sektor.

Dessuten er det bred enighet om at det etter hvert må bygges et svømmeanlegg nær Orklahallen. En isolert rørledning fram til Gammelosen vil uansett komme til nytte.

Nautho_stamp3_1.jpg

Nautholsvik med oppvarmet minibasseng og badestamp. Anlegget åpnet i 2000. Tidligere rant varmvatnet rett på sjøen, som i Orkdal.

Nauthol_jul2_1.jpg

Varmt vinterbad i frostrøyk. En kopi av dette vil bidra til å gjøre også andre gode tilbud i Orkdal kjent
.

Nauthol_sommer_1.jpg

Sommer i Nautholsvik. Varmt badevann er populært også i sola.

Nautholsvik2_1.jpg

Minibasseng på stranda - vanntemperatur 30-35 grader. Vann med denne temperaturen kan pumpes rett opp av et rør fra Thamshavn.

Nauthol_sand_1.jpg

Slik holder islendingene stranda ved like.

Orkanger Vel forsøker å skaffe korallsand til etterfylling på strendene. Fylkesmannen har stengt forekomsten utenfor Ørlandet. Eneste tilbud nå er på sand fra Vesterålen, til en pris på nesten 200 000 kroner for en båtlast.

Orkanger Vel har bedt Orkdal kommune om å delta i et spleiselag. Dette blir trolig vurdert i forbindelse med budsjettet for 2013 - forhåpentligvis på samme måte som forslaget om å utrede en minimumsløsning for utendørs helårsbad.

Ved en allianse mellom kommunen og næringslivet kan varmvatn løfte både kommunen og næringslivet.

 

Publisert 25.10.2012


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

Håpløst 31.10.2012 22:19
Håpe politikeran tenke i riktig rekkefølge. Vi kan itj bygg badestamp før vi har en 25 m svømmebasseng på plass. Det hadd vært frøktelig tragisk i såfall. Vi må utnytt varmen fra thamshavn te et innendørs svømmebasseng. Vi kan itj stå å tren ongan ut i 15 minusgrader. No må vi få te de her i en så stor kommune som Orkdal e! Ellers så e det håpløst å få dem som kjæm i en viss alder te å fortsett å tren. Dæm meste motivasjon med de forholdan som vi har no. Og det e synd.

Tragisk realitet 27.10.2012 12:25
Fantastiske muligheter. Men ikke gjennomførbart da dagens politiske flertall ønsker større aktivitet andre steder enn på Orkanger. Tragisk - men en kjensgjerning.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse