Besøkstall

57 935 denne måneden

16 197 074 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Follo: Orkdal har kjøpt for lita tomt - oppussing krympes

Follo1.jpg

Orkdal kommune skulle betale 10 millioner kroner til Sør-Trøndelag fylkeskommune for det gamle gymbygget og 10 dekar tomt på Follo. Nå har kommunen målt opp tomta . Den har krympet til 7,4 dekar.
Samtidig krymper fylket også selve oppussinga ved Orkdal vgs.

Tomtesvinnet - verdsatt til 2,6 millioner kroner - kom fram da Orkdal kommune skulle godkjenne fradeling av ti dekar tomt fra fylket sitt skoleanlegg på Follo.

Administrasjonen i Orkdal kommune skriver til fylket at man ikke kan gi dispensasjon til fradeling før det foreligger tomtedeling som kjøper og selger er enig om.

I den skrifltige avtalen heter det at Orkdal kommune skal overta 10 dekar for 10 millioner. Tomta omfatter ikke idrettsanlegget på Follo (noe enkelte har trodd), bare områdene inntil gymbygget og skråningen mot sør/vest.

Selve bygget betegner fylkeskommunen som kondemnabelt.  Orkdal kommune investerer nå betydelig i dette bygget. Voksenopplæringa, Orkdalstorget og hjelpemiddelsentralen skal flytte inn.

Argumentet for å betale så mye som en million per dekar var at tomteverdien vil stige, og at dette kan bli et attraktivt boligområde.

Men motivet for å kjøpe eiendommen var å skaffe fylket noen ekstra  millioner for å sikre at fylkeskommunen pusser opp Orkdal videregående skole. Kommunen har også gått inn med 3,5 millioner for å få en større idrettshall enn  det fylket mente det er behov for.

Nå har budsjettet sprukket kraftig. Fylkeskommunen vil derfor droppe utbedring av det såkalte E-bygget (bildet nederst) på ubestemt tid. Denne oppussinga alene er beregnet til 8,25 millioner kroner. Det må til for at bygningen skal bli godkjent etter dagens krav og forskrifter, ifølge fylket.

Totalkostnadene nærmer seg priswen for nytt, miljøvennlig og energiøkonomisk skolebygg ved Orklahallen, klatrehall, Idrettsparken, Gammelosen og handel/industri på Orkanger.

Men dette ville det politiske flertallet i Orkdal ikke ha.

Fylkeskommunen droppet alternativ med ny skole fordi Orkdal kommune (flertallet) ikke ville sette av tomt annet sted enn på Follo.

Nå må Orkdal kommune:

* Finne ut om kommunen skal betale 10 millioner for bare 3/4 av avtalt tomtestørrelse.

* Sette gymbygget i forsvarlig stand. Kommunen har gitt seg slev dispensasjon fra energikrav for å slippe formidable kostnader på det gamle bygget.

* Finne ut om man skal godta at fylkeskommunen likevel ikke utbedrer E-bygget på Follo slik at det blir godkjent.

I et saksframlegg som også omfatter kostnadssprekk ved  andre skoler påpeker fylket at rehabilitering av gamle bygg er mer krevende å kostnadsberegne enn bygging av moderne nybygg.

Fylket vil la dette bygget på Follo stå som det er for å spare 8 millioner:


04012009056_2.jpg

 

Publisert 18.10.2012


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

Tragisk utvikling og pengesløsing 18.10.2012 11:59
Skandale fra dag 1. Dette kommer til å bli veldig fordyrende og kostbart. Enn om kommunen hadde lagt til rette for en fremtidig vidergående skole ved idrettsparken og industriområdet. Da hadde man fått idrettsparken m klatregall, industrien, folket og handelen i tillegg. Og det er billigere å bygge nytt enn å reparere gammelt. Tragisk for kommunen men sikkert bra for de politikerne som gjerne hadde flyttet smelteverket og havnen til lenger oppi bygda.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse