
Orkdal kommune ber nå (som i Orkdal 2040) vanlig folk si hva de ønsker av utvikling. På nettstedet "Mitt Orkdal" kan du komme med ideer. Trafikken er ikke stor, men svømmeanlegg har fått mest oppmerksomhet - både innendørs og utendørs. Kjell Wormdal argumenterer strålende (se lenger ned).
Svømmeanlegg med spillvann fra Thamshavn er for øvrig som skapt for det målet Orkdal kommune nå setter seg: Første prioritet er folkehelse og miljø/klima.
Satsing på folkehelse og miljø/klima og ønsket om innspill fra publikum markerer starten på arbeidet med ny kommuneplan.
På nettstedet "Mitt Orkdal" må du registrere deg for å komme inn. Resten er såre enkelt.
Mandag var det registrert 44 ideer der. Flere av innspillene er riktignok mer meninger enn ideer, men likevel. 24 av kommunens innbyggere er registrert som brukere 17 dager før fristen går ut. Derfor; slå til nå - si hva du mener.
Marit Mjøen foreslo svømmeanlegg med spa. Det førte til føgende grundige kommentar fra Kjell Wormdal, som har vært svømmetrener i OIF i mange år, og nå er respektert svømmetrener på Island.
Wormdal: "Dagens svømmehaller (i Orkdal) er ikke tilfredsstillende for badegjester i form av unge og eldre.
Er det flere barn til stede for å leke er det umulig for gjester å svømme, og barn får kjeft for å ha det skøy i vann av de som svømmer. Noe som resulterer i lavt besøkstall i forhold til befolkningsgrunnlag.
Hver helg drar flere familier til Pirbadet for familiebading, noe som burde vært mulig å unngå med et større basseng, varmebasseng, sklier, boblebad. Når man vet at omliggende kommuner er i samme situasjonen er det ende større publikumsgrunnlag.
Undertegnede bor nå på Island, her er det basseng i fleng og folk benytter dem mye. I Akranes (6000 innbyggere) er det utendørs basseng på 25m, 4-5 små varmebasseng og ei mindre sklie. Anlegget er åpent fra 06.15-21.00.
Ved åpning klokken 06.15 er det som regel 10-20 pensjonister som stuper i vannet uansett vær og vind, det er samtidlig med den lokale svømmeklubben trener i 2 reserverte baner.
Utover dagen er det fylt opp med skoleklasser i reserverte baner, mens folkebadet har jevn strøm med besøkende, som svømmer, rehabiliterer seg og tar en liten dukkert etter å vært på treningsstudioet får å løse opp muskulaturen. Etter skoletid, fyller svømmeklubben igjen opp 3 reserverte baner. Mens andre barn, voksne benytter anlegget samtidig. Fotballaget entrer vannet etter fotballkamper, treninger for å forebygge skader.
Poenget er at et tidsriktig svømmebasseng kan benyttes hele dagen av alle, også noe som knytter befolkningen sammen. Mens barna er på svømmekurs/trening, kan de voksne ta seg et avslappende bad samtidlig.
Pr i dag har Orkangers svømmeavdeling medlemmer fra Snillfjord, hele Orkdal, Skaun. Tidligere når begge hallene var tilgjengelig deltok det også folk på kurs fra Agdenes og Meldal. På babysvømmingen er det også regelmessig brukere fra Trondheim.
Idrettsmessig kunne jeg ha avhandlet lengre, men mener den folkehelsemessige grunnen er stor nok til at dette burde blitt prioritert asap.
Isolert beregnes et svømmeanlegg som kostbart, men når man deler dette på antall brukere er dette en svært rimelig investering."
Assisterende rådmann Ove Snuruås svarte:
"Dette synes jeg er en god ide som vi må jobbe videre med. Her er det muligheter for bruk av fjernvarme og dette vil bidra til gjøre kommunen enda mer attraktiv som bosteds- og etaberingssted."
Elkem: Forslaget er ikke nytt. Elkem Thamshavn sender i dag store mengder varmvatn rett på sjøen. Det vatnet vil Elkem gjerne at Orkdal kommune utnytter. Men da verksdirektør Alf Tore Haug la fram visjonen om en "Blå lagune"a la Island på Orkanger i formannskapet i fjor, var mottakelsen svært tam. Ingen oppfølging.
Vil engasjementet på "Mitt Orkdal" gjøre en forskjell??
Undertegnede har vært inne på "Mitt Orkdal" og foreslått å dempe visjonen på tegninga litt, og heller bygge Norges største badestamp - for folkehelse, miljø og attraktivitet.
Hans Kringstad

Publisert 01.10.2012 |