Besøkstall

24 212 denne måneden

11 995 316 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Ønske nummer 1 i "Mitt Orkdal": Svømmeanlegg

CAM_2_Copy_1.jpg

Orkdal kommune ber nå (som i Orkdal 2040) vanlig folk si hva de ønsker av utvikling. På nettstedet "Mitt Orkdal" kan du komme med ideer. Trafikken er ikke stor, men svømmeanlegg har fått mest oppmerksomhet - både innendørs og utendørs.
Kjell Wormdal argumenterer strålende (se lenger ned).

Svømmeanlegg med spillvann fra Thamshavn er for øvrig som skapt for det målet Orkdal kommune nå setter seg: Første prioritet er folkehelse og miljø/klima.

Satsing på folkehelse og miljø/klima og ønsket om innspill fra publikum markerer starten på arbeidet med ny kommuneplan.

På nettstedet "Mitt Orkdal" må du registrere deg for å komme inn. Resten er såre enkelt.

Mandag var det registrert 44 ideer der. Flere av innspillene er riktignok mer meninger enn ideer, men likevel. 24 av kommunens innbyggere er registrert som brukere 17 dager før fristen går ut. Derfor; slå til nå - si hva du mener.

Marit Mjøen foreslo svømmeanlegg med spa. Det førte til føgende grundige kommentar fra Kjell Wormdal, som har vært svømmetrener i OIF i mange år, og nå er respektert svømmetrener på Island.

Wormdal:
"Dagens svømmehaller (i Orkdal) er ikke tilfredsstillende for badegjester i form av unge og eldre.

Er det flere barn til stede for å leke er det umulig for gjester å svømme, og barn får kjeft for å ha det skøy i vann av de som svømmer. Noe som resulterer i lavt besøkstall i forhold til befolkningsgrunnlag.

Hver helg drar flere familier til Pirbadet for familiebading, noe som burde vært mulig å unngå med et større basseng, varmebasseng, sklier, boblebad. Når man vet at omliggende kommuner er i samme situasjonen er det ende større publikumsgrunnlag.

Undertegnede bor nå på Island, her er det basseng i fleng og folk benytter dem mye. I Akranes (6000 innbyggere) er det utendørs basseng på 25m, 4-5 små varmebasseng og ei mindre sklie. Anlegget er åpent fra 06.15-21.00.

Ved åpning klokken 06.15 er det som regel 10-20 pensjonister som stuper i vannet uansett vær og vind, det er samtidlig med den lokale svømmeklubben trener i 2 reserverte baner.

Utover dagen er det fylt opp med skoleklasser i reserverte baner, mens folkebadet har jevn strøm med besøkende, som svømmer, rehabiliterer seg og tar en liten dukkert etter å vært på treningsstudioet får å løse opp muskulaturen. Etter skoletid, fyller svømmeklubben igjen opp 3 reserverte baner. Mens andre barn, voksne benytter anlegget samtidig. Fotballaget entrer vannet etter fotballkamper, treninger for å forebygge skader.

Poenget er at et tidsriktig svømmebasseng kan benyttes hele dagen av alle, også noe som knytter befolkningen sammen. Mens barna er på svømmekurs/trening, kan de voksne ta seg et avslappende bad samtidlig.

Pr i dag har Orkangers svømmeavdeling medlemmer fra Snillfjord, hele Orkdal, Skaun. Tidligere når begge hallene var tilgjengelig deltok det også folk på kurs fra Agdenes og Meldal. På babysvømmingen er det også regelmessig brukere fra Trondheim.

Idrettsmessig kunne jeg ha avhandlet lengre, men mener den folkehelsemessige grunnen er stor nok til at dette burde blitt prioritert asap.

Isolert beregnes et svømmeanlegg som kostbart, men når man deler dette på antall brukere er dette en svært rimelig investering."


Assisterende rådmann Ove Snuruås svarte:

"Dette synes jeg er en god ide som vi må jobbe videre med. Her er det muligheter for bruk av fjernvarme og dette vil bidra til gjøre kommunen enda mer attraktiv som bosteds- og etaberingssted."

Elkem:
Forslaget er ikke nytt. Elkem Thamshavn sender i dag store mengder varmvatn rett på sjøen. Det vatnet vil Elkem gjerne at Orkdal kommune utnytter. Men da verksdirektør Alf Tore Haug la fram visjonen om en "Blå lagune"a la Island på Orkanger i formannskapet i fjor, var mottakelsen svært tam. Ingen oppfølging.

Vil engasjementet på "Mitt Orkdal" gjøre en forskjell??

Undertegnede har vært inne på "Mitt Orkdal" og foreslått å dempe visjonen på tegninga litt, og heller bygge Norges største badestamp - for folkehelse, miljø og attraktivitet.

Hans Kringstad

CAM_4_Copy_1.jpg

 

 

Publisert 01.10.2012


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

Jan 02.10.2012 21:08
Elkem Thamshavn har fortsatt enorme mengder varmtvann (badetemp 25 grader) som pr i dag slippes ut på dypt vann i orkdalsfjorden. Det er bare å legge rør opp til vannspeilet og varme opp hele vannspeilet som på island.

En som fortsatt har håpet 02.10.2012 20:25
No må vi begynn å få te et større svømmebasseng. Situasjonen e uholdbar for spesielt dæm som driv å trene og konkurere. No har dæm itj mulighet for stupetrening engang. Synes d e godt gjort at svømmeran klare å hevd sæ i konkurransa med andre svømmera som har helt andre treningsforhold. Og det e mang som kan benytt sæ av et basseng te forskjellig trening og leik. Enig med Tor Erik at vi må sats litt mindre for å i det hele tatt kan få oppleva å få et større basseng på Orkanger. Håpe at Orkdal Kommune ikke bare love, men at det kan bli en realitet før det går alt for lang tid.

Kåre Prestmo 02.10.2012 20:14
Situasjonen for svømmehaller i Orkdal kommune, er en katastrofe!1.Ansvarlige ansatte iOrkdal kommune, må få fortgang i arbeidet på garderober/basseng på Orkanger barneskole! 2. Starte planlegging av nytt svømmeanlegg ved Orklahallen.Vi trenger ikke badeland, men et basseng på 25m.Dette dekker de fleste behov for folket i Orkdal.Svømmeavdelinga i OIF, kan idag ikke ta inn nye rekrutter, grunnet situasjonen med hallene i Orkdal. Dette er for galt i en så stor kommune.Det at Elkem leverer varmt vann til oppvarming av vann og luft, burde i seg selv være god nok grunn til å starte arbeidet med ny svømmehall på Orkanger.

tonje prestmo 02.10.2012 19:00
jeg synes det er en god ide til forslaget til kjell.

Tor Erik Sørensen 02.10.2012 18:16
Alle momenter som kommer frem her er utrolig viktige! Husk at helsefremmende tiltak er forebyggende tiltak. Tenk på de konsekvenser det har om befolkningen ikke kan svømme! Tenk hva skader av et eller annet slag koster! Alt dette kan reduseres med svømmebasseng. Jeg tror det er viktig å ikke satse for høyt, men kunne satse på noe som faktisk kan bli en realitet! Som Kjell nevner, må man se på Orkdals nedslagsfelt for handelstanden. Et badeanlegg vil ha minst like mange besøkende som kjøpesentrene! Se på den satsningen som gjøres der!

Agnete Togstad 02.10.2012 16:51
Med det rette anlegget, og godt samarbeid, med for eksempel rehabiliterende helsetjenester, kunne kommunen til og med tjent seg noen kroner. Svømmebassenger benyttes mye i både fysisk og psykisk rehabilitering, og opptrening.

Mistet troen 02.10.2012 13:24
Stort engasjement fra forskjellige grupper og personer i og under orkdal 2040 førte til hva ?

Gistorien gjentar seg 02.10.2012 07:56
Synd å måtte si det men dette blir det lite av. En kommune som til de grader overkjørte rådene og forslagene etter Orkdal 2040 får ingen ting ut av dette.

Vannmann 01.10.2012 21:02
Lite tru på et fullverdig svømmeanlegg i en kommune som ikke ser seg råd til å hold det lille bassenget på barneskolen åpent mai-juni-juli-august. Vil tro at det kunne vært like mange timer aktivitet iløpet av sommeren som enkelte anlegg har på et helt år sommer og vinter.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse