Besøkstall

16 105 denne måneden

6 455 222 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Orkanger som reisemål: Fiskelykke på Langbrua

langbrua3.jpg

I sju år har Kestas fra Vilnius i Litauen kommet til Orkanger og fisket på Langbrua. Han noterer all fangst nøye, og kan blant annet skilte med ei kveite på fem kilo. De fleste som fisker fra Langbrua er turister eller innvandrere.

Tidlig mandag kveld hadde Kestas og kona Sveta kun dratt opp ei fislete flyndre.

- Det har blitt litt dårligere for hvert år, sier litaueren, som er like blid mens han håper at sild med makrell på slep skal trekke inn mot brua når sola går ned.

Praktisk talt hver kveld kan du se de tålmodige fiskerne stå med stengene ytterst på brua. De kombinerer avkobling og matauk.

Kestas kommer fra et land der mange er tvunget til å høste mer av naturen framfor å kjøpe alt i butikken. Paret bor i bobil og kjører litt rundt i distriktet.

langbrua1.jpg

"- Hotel? - No, thank you!" står det humoristisk på bobilen. Den er prydet med fem stjerner.

Flere stangfiskere trekker ut på brua når sola forsvinner bak Rokollen. Samtalene foregår på flere språk.

langbrua4.jpg

Langbrua het opprinnelig Landgangsbrua. Den ble bygd på 1800-tallet da dampskip av en viss størrelse begynte å trafikkere Orkdalsfjorden.

Før det gikk båtene opp elva til Hermetikken på flo sjø, eller mindre båter hentet og leverte folk og frakt fra de større skipene. Det var veldig langgrunt i fjæra.

Det sies at Langbrua forandret Orkanger. Fjordgata tapte litt av hegemoniet som hovedgate, mens Brugata og Kåresgata tok over da båtene begynte å legge til ved brua.

I 1930 ble brua knust av en tsunami i Orkdalsfjorden. Et undersjøisk skred løsnet under arbeidene med fabrikkanlegget på Thamshavn. En person omkom, og folk plukket fisk langt inne på land.

Brua var mye lenger før i tida, derfor kan navnet virke litt rart i dag. Nå har havneområdet på Grønøra for lengst overtatt skipstrafikken.

Tilbake står fiskerne og prøver lykken.

Til slutt et stemningsbilde fra Terna - Langbruas ganske nye nabo.

PS: Den mye omtalte turistinformasjonen, som det knapt er skiltet til på Orkanger, har rapportert at turister etterlyser båtutleie for fjordfiske.

langbrua2.jpg

 

Publisert 06.08.2012


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

miss igjen 06.08.2012 22:22
Nydelig sted. Her har Lysholm og kamerater igjen bommet stort. Flertallsgruppen viser null interesse for sjøen og det maritime miljøet på Orkanger. I dette området ligger det uante muligheter.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse