Besøkstall

5 644 denne måneden

5 516 601 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Tips 2 til deg med ferie på Orkanger: Bestig Rokollen

rokoll2.jpg

Fortsatt lavtrykk uten badeliv og sol. Etter å ha trålet Ulvåsmarka (se artikkel lenger ned) kan du bevege deg til Råbygda. Der venter for eksempel en fin tur til vår lokale sukkertopp - Rokollen (356 moh). Bilder nedenfor.

r__bygda.jpg

Ikke bare Orkanger som er et fint sted. Råbygda (Gjølme?) ligger pent til.

OK, vi starter: Du kan sykle eller kjøre fra Orkanger. Kjør gjennom Råbygda og parker på p-plass ved fjæra - nederst på bildet over. Parkering ved avkjørsel på Rv 710 er mulig, men du kan bli stående i veien for drifta på Reitan.

Kryss riksveien og ta opp de bratte jordene ved Reitan gård. På toppen følger du skogsvei til høyre. Du ser Rokollen hele tida, og det er både merket og tydelig tråkk. Et par våte partier gjør at du blir blaut i joggesko.

rokolltavle.jpg

Tavler forteller om fjern historie og nyere kulturminner.

Turen opp tar 30 minutter med rask gange, en time om du slentrer rolig. Knapt halvveis, på 139 meter over havet, står ei informasjonstavle. Den forteller at her gikk strandlinja for 10 000 år siden. Havnivået sto så lenge her at det synes i terrenget.

rokollutsikt.jpg

På toppen finner det optimale utsiktspunktet over Orkanger.

rokoll1.jpg

Rokollen har blitt et populært turmål. Over 400 besøk er notert i boka siden 9.juni. Da var den forrige boka fullskrevet.

Fra utsiktspunktet er det en kjapp tur bakover til Rovstjønna. Her passerer du to viktige kulturminner, en gammel og en litt nyere demning som sørget for vatn til saga på Rove.

rovstj__nna.jpg

Rovstjønna rett bak Rokollen på 312 meter over havet.

Den gamle demningen brast 16. juni i 1850. En ung kvinne ble drept da vannmassene veltet ned Rovslia. Det oppsto store materielle skader.

rokolldam1.jpg

Her ser du rester etter den eldste demningen.

En nyere demning ligger litt nærmere Rovstjønna. Også den er skiltet med mye interessant informasjon om blant annet dampsagas inntog på Rove. Demningen er 120 meter lang og fem meter høy på midten. I dag framstår den som en bevokst rygg i landskapet.

Det er rike turmuligheter videre innover marka. Rokollen er en av turene omtalt i boka "40 turer i Orkdal." Den har kommet i nytt opplag og fås via nettet hos Orklaposten forlag.

Til slutt to ting som ikke er så bra:

rokollvei.jpg

For drøyt fem år siden  ble det bygd nye skogsvei i Rovslia i strid med forutsetningene. En bred vei med grov, skutt stein ødela en gammel turtrasé. Det har forlengst kommet pålegg fra myndighetene om å utbedre skaden, men fortsatt ser det ut som på bildet over.

rokoll_kj__respor2.jpg

Motorferdsel i utmark er forbudt med mindre det er gitt tillatelse. 17. juli pløyde dype kjørespor seg innover marka (lignende spor finnes også i Ulvåsmarka). "Synderne" skrev seg inn med fullt navn i boka på Rokollen, med teksten "Med moped!!!".

Prøv Rokollen - uten moped.

 

Publisert 21.07.2012


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

Veronika Holder Bjørk 23.07.2012 12:11
En herlig tur, men vått var det! Helt topp med tips til gode turer på sidene deres!

Knut Even Womrdal 21.07.2012 20:56
Veldig fint bilde av Råbygda og fin presentasjon av turalternativet - Rokollen.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse