Besøkstall

16 105 denne måneden

6 455 222 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Historie hos Terna: Orkanger har vært mye større

terna4.jpg

Orkanger var mye større i gamle dager. Øra strakk seg ut i dagens Gammelosen, men elva rev med seg hus og drev folk på flukt. Frammøtte på Terna kunne høre Folke Forfang (bildet) fortelle en delvis ukjent historie fredag.
Og lørdag er en stor dag i Orkangeruka (se nedenfor).

Folke Forfang er tidligere leder i Orkdal historielag og involvert i arbeidet med bokverket Orkdalshistoria. I et foredrag i paviljongen til 60-årsjubilanten Terna fortalte han i korte trekk:

* Gården Hov lå trolig på Grytting-tomta fram til ca 1630.

* Det første kjente kartet over Orkanger (Orkedalsøren) er fra 1805. Kartet viser blant annet Kåresgata og Elvegata. Det mest bemerkelsesverdige er at bebyggelsen gikk mye lenger vest enn i dag.

* På neste kart fra 1816 har Øra krympet. Elva tok med seg deler av et platå der Gammelosen ligger nå. Folk flyttet vekk fra elva og etablerte en ny, liten bydel lenger inn.

* I 1828 åt flom og ras enda mer av Orkanger. Folk var livredde. Folketellinger tyder på at mange dro sin vei. Store deler av nordre del av Gammelosen var bebygd land før disse rasene.

Fra dagens Orkanger: Båtklubben fyller 60 og feirer med St.Hansfest lørdag. Klokka 19.00 blir det noe så sjeldent som båtauksjon:

terna1.jpg

Leder Ketil Stokkan i Terna med båten som auksjoneres ut.

Terna har fått en båt i gave - ei vakker 17-fots snekke med både skrog og motor i topp stand. Auksjonen starter på 250 kroner.

terna2.jpg

Grilling i sola på Terna fredag.

terna3.jpg

Folk studerte Ternas og feskarøras historie i bilder i paviljongen hos båtklubben.

Lørdag er dagen da nesten alt skjer på Orkanger, feks:

* Langbord i Orkdalsveien fra klokka 11.00.

* Jubileumsopptog fra barneskolen klokka 13.30. Møt opp!

* EtHeidi_Bl_smo_Frantz_937181p_1.jpg rikholdig program i teltet på Nedre Rømme og hageparty på Bårdshaug Herregård. Storbandet Funky Mamas & the Royal Rumble er et av de absolutte høydepunktene. Heidi Blåsmo Frantzen, opprinnelig fra Orkanger, er frontfigur.

Orkanger+Blåsmo=musikk.

Heidi er kjent for hele Norge fra programmet The Voice på TV2 (Foto: TV2).

Her er hele programmet.

 

Publisert 22.06.2012


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

berit gjølmesli 26.06.2012 20:42
Svært interessant og opplysande foredrag om Orkanger i tidlegare tider; takk til Helge Mule og Folke Forfang. Orkanger Aktivum:la slike foredrag bli eit fast innslag under arrangementet.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse