Besøkstall

16 105 denne måneden

6 455 222 i år

Annonse

Annonse

Annonse

17. mai på Orkanger - se bildene

17mai27.jpg

Mye folk og mange paraplyer 17. mai. Christian Falch holdt en tankevekkende tale ved minnesmerket over Peter Deinboll jr. Les mer og se flere bilder nedenfor - og se alle bildene i fotoalbumet.

17mai4.jpg

Her har Christian Falch lagt ned krans ved minnesmerket over Peter deinboll jr. Falch kjenner Deinboll-familiens skjebne inngående etter arbeidet med dokumentarfilmen "Kampen om Thamshavnbanen".

- Peter Deinboll jr. ble plukket ut til det som kan kalles selvmordsaksjoner på grunn av offervilje, gjennomføringsevne og lokalkunnskap. Han var villig til å ofre livet for at andre skulle slippe å oppleve det han selv gikk gjennom, sa Falch.

I talen fortalte han også en lite kjent kjærlighetshistorie. Deinboll jr. var kjæreste med en norsk motstandskvinne. I et brev til henne skrev han at flaksen hans snart var brukt opp. Ikke lenge etter omkom Peter. Kvinnen giftet seg aldri. Han var hennes livs store kjærlighet og hadde alttid en rose stående tilminne om han som falt i 1944. Selv døde hun for få år siden, forteller Falch.

- Innsikten i forholdet til kvinnen i London har nyansert bildet mitt av Deinboll. Det viser at den iskalde kommandosoldaten med nerver av stål også var et vamt menneske.

I talen manet Falch til toleranse:

- Vi må godta at folk er forskjellige og har ulike meninger. Peter Deinboll jr. ofret ikke livet for å få et homogent samfunn. Hvis det hadde vært målet, kunne han heller ha latt okkupantene herje fritt. Han sloss for et demokratisk Norge

Christian Falch har prøvd å¨forestille seg hva Peter Deinboll jr. tenkte på da han gjennomførte halsbrekkende operasjoner eller slet seg over vinterfjellet til Sverige med knekt ankel.

- Jeg vil tro han tenkte på gode barndomsminner på Nerøra og påsketurer til Omnsfjellet da han motiverte seg for sabotasjeaksjonene, sier Christian Falch.

17mai9.jpg

Erika Dahlen (leder i Orkdal AUF) og skolevenninnen Sara Bremnes holdt tale for dagen i skolegården. De minnet om at et fritt land med ytringsfrihet slett ikke er noen selvfølge.

17mai61.jpg

Et glimt av bekymringsløs russ i 17. maitoget.

17mai24.jpg

Toget toger ut fra barneskolen. Mange flere bilder i fotoalbumet.

 

Publisert 17.05.2012


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

Olav 17.05.2012 19:48
Fantastisk å oppleve oppblomstringa til OIF og ikke minst fotballavdelingen. Et kjempeløft for hele lokalsamfunnet.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse