Besøkstall

16 105 denne måneden

6 455 222 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Politisk enighet: Får ikke rive uthus på Nerøra

hus7.jpg

Dette uthuset i Elvegata skal ikke rives. Det bestemte et enstemmig hovedutvalg forvaltning onsdag. Dermed har politikerne i Orkdal gitt klar beskjed til folk på Nerøra: Gamle uthus skal bestå.

I hovedutvalget er de fleste partiene representert; Orkdalslista, Senterpartiet, Høyre, Venstre og Arbeiderpartiet.

Elvegata-saken ser ut til å markere et tidsskille som en følge av innskjerpet vern i Orkdal 2040-planen. I en veileder til planen betegnes uthusene på gamle Orkanger som utrydningstruet.

De utgjør en karakteristisk del av et historisk bygningsmiljø. Fylkeskommunen sammenligner trehusbebyggelsen på Nerøra med Bakklandet i Trondheim.

Eieren i Elvegata gikk korrekt fram og søkte om å få rive for å sette opp en tidsmessig garasje i stedet. Det ble altså blankt avslag i tråd med rådmannens forslag.

Andre uthuseiere har revet, fått lov til å rive eller de har latt bygningene forfalle. Nå stoppes riving, men forfall kan trolig fortsette.

Dilemmaet er slik:

* De gamle og delvis store uthusene har liten praktisk verdi for eierne i dag, men de har stor kulturhistorisk verdi for samfunnet.

* Eierne må selv holde uthusene i stand, selv om det er dyrt.

Orkdal kommune har nå satt standarden, men flere saker kan følge. Eierne av Solbugården vil feks rive uthuset for å sette opp en tomannsbolig.

Uthuset på bildet under i krysset Kåresgata/Nygata illustrerer eiernes dilemma: Hva skal man koste på for å berge en bygning det ikke er praktisk bruk for.

hus8.jpg

 

Publisert 15.03.2012


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

Puss Opp 16.03.2012 07:40
Kjempebra, men nå må eiere få tillskudd å pålegges opppussing av disse uthusene så det ikke går som "Per Post" sier under her.. Håper att dette også vil gjelde uthuset på Solbu Gården.

Terje Witsøe 25.03.2012 22:33
Kjempebra?????La heller disse politikerne få tilskudd så uthusene kan flyttes hjem til dem!!De vil sikkert ha dem på plena si.Dette er helt urimelig da eierne faktisk vurderer salg.La ungdommer i startfasen få litt drahjelp i stedet for å lage det vanskelig.

Per Post 15.03.2012 21:44
Får ikke rive uthus på Nerøra. Da pusser kommunen de sikkert opp da? Ellers så står de til de detter ned.

berit gjølmesli 15.03.2012 17:31
Så flott da at det politiske Orkdal prioriterer å ikke privatisere det som er igjen av den gamle bygningsmassen på Orkanger; måtte de bare holde den samme linja overfor eierne av Solbugården.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse