Besøkstall

57 935 denne måneden

16 197 074 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Svømmeanlegg ved Orklahallen - kan komme i 2032

Orklahallen05.jpg

Nytt svømmeanlegg ved Orklahallen: Det vil ta minst ti år - kanskje 20 eller 30 år før det står klart.
Orkdalslista, Sp, Venstre, KrF og Høyre har nemlig blitt enige om at Orkdal kommune skal spare opp minst 40 prosent egenkapital før byggestart.
("Redaksjonen" er paa reise. Lite nytt noen dager, men sjekker kommentarer osv. Snart tilbake).

Ei kommunal arbeidsgruppe kostnadsberegnet et relativt nøkternt anlegg til 104 millioner kroner.

40 prosent egenkapital betyr altså at Orkdal kommune må ha over 40 millioner kroner på bok øremerket svømmehall. 

Byggestart om ti år krever at Orkdal kommune setter av ca fire millioner kroner i året til dette formålet alene. Det er neppe realistisk.

Med to millioner per år må vi vente til 2032 med byggestart. Da er for øvrig dagens ledende politikere 80-90 år gamle.

Egenkapitalkravet framgår av samarbeidsavtalen mellom de fem partiene som bestemmer i Orkdal. Partiene vedtok følgende etter valget - i en avtale de ikke har offentliggjort:

"Starte oppbygging av fond til ny svømmehall. Før utbygging iverksettes, forutsettes en egenkapital på minimum 40 prosent, samt budsjettmessig dekning for drift og kapitalutgifter."

Her er hele avtalen. Du kan lese mer om den i bloggen Orkdalsmakta, for avtalen har også følger for Orklahallen.

Orkdal kommune har tømt fondene til idrettsanlegg og må starte på bunnen.

Næringslivet:
Samarbeid med næringslivet er en mulig løsning for å framskynde bygging. Men Orkdal kommune har så langt ikke greid - eller prøvd - å utnytte mulighetene i naboskapet mellom Orklahallen/Idrettsparken og OTI/Grønøra-miljøet.

Det hjelper ikke at kobling kultur og næring er et vedtatt mål i kommuneplanen.

Elkem har også tilbudt kommunen ubegrenset med varmt vann direkte fra Thamshavn. Verksdirektør Alf Tore Haug la fram en visjon for utnytting av varmvatnet for formannskapet i høst, med utendørs helårsbad som eksempel (bildet under).

Ordføreren svarte at det i hvert fall ikke vil skje noe i inneværende periode.

CAM_3_Copy_1.jpg

Orkdal kommune sitter med to små basseng på 12,5 meter i stedet for et moderne og kraftfullt anlegg. Partiene som bestemmer har presisert at bassenget på Grøtte skal bestå om man bygger et nytt ved Orklahallen.

Krympet anlegg:
Et annet alternativ for å få til byggestart om feks ti år er å redusere ambisjonene. Det forslaget kommer ganske sikkert fordi alternativet er å vente i det uendelige.

Krymping ser ut til å bli tvunget gjennom som løsning for Orklahallen.

Folkehelse:
Svømmeanlegg er ansett som et av de mest effektive tiltakene overhodet for å fremme folkehelse. Det skyldes at vannaktivitet gir stor helsegevinst og favner absolutt alle grupper.

Orkdal kommune har folkehelse som overordnet mål i kommuneplanen, uten at det hjelper.

En behovsnøkkel laget av Norges Svømmeforbund sier at alle kommuner med mer enn 4 000 innbyggere bør ha minst ett 25-meters treningsanlegg. Orkdal kommune har over 11 000 innbyggere.

Hans Kringstad

 

Publisert 01.03.2012


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

Per Øyvind Gangaas 04.03.2012 16:19
Klart det bli sånn når 50% av de fra Orkanger ikke gidder å reise seg fra sofaen å stemme, da vil jeg tro at halvparten av folk på Orkanger e riktig så fornøyd med dagens politikk, nytter ikke å sitte å syte i etterkant når man ikke gidder å stemme eller er fornøyd med tingenes tilstand. Alle har visst i flere år hvordan og hvilken retning utviklingen i Orkdal går og dette kan ikke endres før de som kan stemme er enige om en retnings forandring og faktisk tar ansvar og utfører sin borgerplikt

olesol 02.03.2012 18:09
Det bli sånn når det vælges inn jåringa og andre tu....a

Kjell Ivar Gumdal 01.03.2012 22:47
Til Frank !! Sånn går d når noen ikke stemmer fornuftig !!

Frank Røhmesmo 01.03.2012 21:52
Katastrofe! Vil gjerne ha innspill!

utrolig men dessverre sant 01.03.2012 18:18
Skammens politikere. Det MÅ nye friske koster inn. Det er ikke vanskelig å samarbeide med industrien og bedrifter hvis det er konstruktiv vilje til stede. Å bruke titallsmillioner på en vinteridrett for en brøkdel av kommunens innbyggere er ok. Finnes ikke viktigere tiltak for kommunenes innbyggere enn dette bassenganlegget.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse