Besøkstall

16 105 denne måneden

6 455 222 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Kulturminnefondet hjelper Orkanger stasjon

DSC_0028_2_1.JPG

Norsk Kulturminnefond bevilger 80 000 kroner i støtte til oppussing av Orkanger stasjon. Stasjonen er en av få bygninger som er fredet etter kulturminneloven i Orkdal. Pengene skal gå til utbedring av taket og pipa.
Johan Randahl har startet arbeidet med å sette Orkanger stasjon i stand.

Randahl kjøpte stasjonen for 1 050 000 kroner for et drøyt år siden. Da hadde den forrige eieren (selskapet Olav Holding i Malvik) latt bygget forfalle i lang tid.

Planen er å få til to leiligheter og et lokale for næring i stasjonsbygningen.

Orkanger stasjon ble fredet i 1997. Stasjonen er det eneste bygget på Orkanger som er fredet etter kultirminneloven (andre hus har mindre strenge vernebestemmelser).

Stasjonen har stått tom i mange år. Generelt forfall og hærverk har påført bygningen betydelige skader.

Norsk Kulturminnefond stiller strenge krav til prosjektene fondet støtter. Søknadene om  støtte er langt mer omfattende enn hva som finnes av penger.

I tildelinga skriver fondet at de 80 000 kronene skal gå til utbedring av pipe over tak, utbedring av taket og til nye mønebeslag.

Orkanger stasjon ble fredet i 1997. Bygget er et viktig kulturhistorisk minne fra Thams-epoken. Det ble ikke tegnet av Thams selv, men ble bygd på Strandheim Bruk og sto ferdig ved åpningen av Thamshavnbanen i 1908.

Stasjonen var lenge et trafikknutepunkt i dalføret, både for tog og buss. Bygget utspilte sin rolle som jernbanestasjon da persontrafikken på Thamshavnbanen stoppet i 1963. Rutebilstasjonen flyttet ut i 1974.

Salvesen & Thams eide i sin tid stasjonen. Blant andre Pensjonistforeninga hadde lokaler her i en periode.

Det foreligger nå forslag om å frede hele Thamshavnbanen.


 

Publisert 13.01.2012


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse