Besøkstall

12 613 denne måneden

6 226 871 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Orkanger kan få Norges svar på Den blå lagune

CAM_2_Copy_1.jpg

Lyst til å bade i Gammelosen året rundt i over 30 varmegrader? Drømmen kan bli virkelighet.
Den blå lagune på Island er berømt verden over. En norsk variant av helårsbadet kan komme på Orkanger. Kilden vil være varmvatn fra Elkem Thamshavn. Elkem ønsker at spillvatn som går på sjøen i stedet skal komme til nytte i et slik badeanlegg.


Illustrasjonen over er laget av 3de Arkitektur og Design på oppdrag fra Elkem Thamshavn.

Verksdirektør Alf Tore Haug orienterte Orkdal formannskap om idéen i dag. Tidligere er administrasjonen i kommunen orientert på et lukket møte.

Elkem kan spare penger på å gi Orkdal en verdifull attraksjon.

Kjølevatnet fra Thamshavn holder ca. 38 grader. Det kan med letthet føres i en isolert ledning inn i Gammelosen og Idrettsparken. Mengden er nesten ubegrenset, og temperaturen vil være mye høyere enn vatnet i det ikke-isolerte røret som leder fram til kunstgrasbanen (mer tekst under bildet).

CAM_3_Copy_1.jpg

Illustrasjonen er en ideskisse laget av Håkon Hamnes på grunnlag av retningslinjer om størrelse og plassering.

Den enkleste måten å utnytte varmvatnet på, er å la det boble opp i et utendørs basseng i sørenden av Gammelosen. Da kan folk bade ute hele året. Et slikt anlegg vil være unikt i Norge, og trolig representere en kolossal attraksjon for Orkdal.

Foreløpig er Gammelosen som helårsbad bare en visjon. Men visjonen kan bli virkelighet hvis Orkdal kommune vil. Årsaken er at EU trolig innfører et strengere regime for CO2-avgift i 2013.

Ny regler kan føre til at bedrifter som ikke utnytter all energi blir pålagt høye gebyr. Elkem Thamshavn slipper i dag store mengder varmt kjølevatn rett på fjorden. Dette er en potensiell energikilde som går tapt, og som derfor kan bli avgiftsbelagt.

Elkem Thamshavn oppnår to ting gjennom en avtale med Orkdal kommune og evt andre om et helårsbad:

* Bedriften kan spare avgifter i millionklassen.

* Lokalsamfunnet blir tilført en attraksjon og en merverdi.

Også Orkanger Vel er orientert uformelt om muligheten, siden velforeninga har ansvar i Gammelosen.

Elkem har smelteverk på Island. Alf Tore Haug har besøkt turistattraksjonen Den blå lagune nær Reykjavik. Mange tror at vatnet her kommer rett opp av jorda. Det er feil. Også Den blå lagune er fylt med spillvatn - fra et kraftverk.

CAM_4_Copy_1.jpg

En Blå lagune med bading hele året vil kreve et dusj- og garderobebygg.
Det er lagt inn i idéskissen.

Varmvatnet fra ovnene på Thamshavn representerer en enorm ubenyttet ressurs for Orkdalssamfunnet. Gammelosen, Orklahallen, Idrettsparken og en framtidig svømmehall er de mest nærliggende brukerne fordi avstanden er så kort.

OIF arbeider nå med en plan om kunstgras med undervarme på ballsletta i Idrettsparken.

Selv om Elkem Thamshavn sender mye vatn på sjøen, er anlegget et av de mest miljøvennlige i sitt slag i verden. På Thamshavn gjenvinnes allerede i dag energi nok til forsyne ca. 10 000 husstander. Det kan du lese om her.

Varmvatnet gir kommunen og lokalt næringsliv en unik mulighet til å markere Orkdal på en positiv måte. Sammen med en oppgradert Idrettspark, klatrehall, basishall og Gammelosen kan Orkdal kommune få den magneten "Industrikommune nummer 1" leter etter for å tiltrekke seg attraktive arbeidplasser og høyt utdannet arbeidskraft.

_Untitled_001_2_1.jpg
Elkem Thamshavn ser for seg en plassering innerst i Gammelosen.

Hans Kringstad

PS: Et bilde fra Den blå lagune på Island. Lyssetting gjør susen. Den trolske frostrøyken kommer av seg selv.:

island_Blue_Lagoon_Iceland_dis_1.jpg

 

Publisert 02.11.2011


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

orkdaling 03.11.2011 14:32
Flott ide! Men, Alf Tore Haug sier dette alternativet blir rimeligere enn å bygge ny svømmehall. Mener han da at ett badeland skal erstatte en ny svømmehall som vi så sårt trenger???

Dagfinn Fjellvær 02.11.2011 22:25
På Nerøra og Nedre Orkanger finnes mange eldre boliger som benytter eldre forurensende oljefyr med radiatorer til oppvarming. Hva om noe av spillvarmen kunne bli distribuert via rørnett, synd at ikke et slikt nett ble lagt da kommunen gravde opp de fleste gatene på Nerøra for å skifte ut vann og avløpsrør for noen år siden. Vet noen om dette har vært vurdert/kalkulert?

oifmedlem 02.11.2011 18:51
Helt glimrende dette opplegget. Hører også at Elkem er interessert i å gi varme til kunstgressbaner for barn og unge i Idrettsparken. Perfekt.

Marit Mjøen 02.11.2011 17:55
Var i formannskapet i dag og hørte verksdirektør på Elkem Thamshavn Alf Tore Haug orientere om "lagune-planen". Kjempespennende ide presentert av en entusiastisk bedriftsleder som virkelig ser mulighetene av utvikling av Gammelosen og området rundt! Tenk å få utnytta overskuddsenergi fra verdens største silisiummetallovn på denne måten - det er framtidsretta tanker! Dette er en ide midt i blinken som gjennomføring av deler av Orkdal 2040 - både miljøtanken og utvikling av regionsenteret Orkanger.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse