Besøkstall

22 297 denne måneden

11 879 715 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Takk for valgkampen: En "drittpakke" fra Venstre

13521_half.jpgOnsdag la Lavrans Skuterud (bildet) fra Venstre ut en såkalt drittpakke på Facebook. Skuterud påsto at Orkdal Ap har kontaktet Fremskrittspartiet for mulig samarbeid. Opplysningen er uriktig, noe som ikke bekymrer Skuterud.

Resultatet kunne imidlertid Venstre-politikeren og alle andre studere over tre sider i ST lørdag. 

(OBS! Dette er en personlig kommentar.)

Om orkangervel.no hadde operert med samme etiske mål som Skuterud, ville folk fått mye snadder å lese om. Lokalpolitikken ville ha blitt et sant helvete (se eksempler nederst i artikkelen).
 
Lavrans Skuterud er opptatt av etterrettelighet og etikk på nett. Undertegnede har hatt lange samtaler med Skuterud der han har redegjort for sin misnøye med at jeg skal ha formulert meg feil eller upresist. Skuterud har også tillagt meg uhederlige motiver i ST. Slikt må du regne med når du stikker fram hodet.

Bakgrunnen for Skuteruds misnøye har blant annet vært omtale av Venstre-politikerens legendariske utspill i ST i desember 2008:

”Idrettshall på Follo vil gi idretten gratis hall-leie.”

Senere ga jeg alle partiene tilbud om å bruke orkangervel.no til å diskutere lokalpolitikk. Lavrans Skuterud svarte ganske omhyggelig NEI. Begrunnelsen var fordømmende, med påstander om "vridd informasjon" osv.

Også denne moralsk motiverte boikotten fikk bred dekning i ST. Helt greit.

Lavrans Skuterud stiller altså strenge krav til andres etikk og presisjonsnivå.

Onsdag publiserte Skuterud følgende på den åpne veggen sin på Facebook:

”Med kva ryggrad kan AUFs Eskil Pedersen true med at Venstre kan bringe FrP til makta, når Orkdal AP vitterleg kontaktar FrP for mogleg samarbeid???”

Flere i styret i Orkdal Ap reagerte med vantro fordi påstanden er usann. De vet at Orkdal Ap ikke har kontaktet FrP.

På Facebook blir Lavrans spurt hvorfor han setter ut et slikt rykte. Oppsiktsvekkende svar: ”Nei, det er ikkje eg som set ut ryktet.”

Men det var det jo. Deretter anklaget han Aps Atle Olav Sognli for å vri på informasjon.

Sognli og andre burde ha ignorert Skuteruds ”nyhet”. Men ikke overraskende ville de vite hvem han hadde dette fra. Etter mye kjekling kom svaret: FrP-leder Torstein Larsen (bildet, foto FrP). Torstein_Ingress2.jpg

Jeg traff tilfeldigvis Skuterud fredag. Han sto på stand, begynte selv å snakke om saken - og fortalte at den ville komme i ST. På spørsmål fra en nysgjerrig eks-journalist i VG, svarte Lavrans Skuterud:
• Nei, jeg vet ikke hvem i Ap som har kontaktet Larsen.
• Nei, han sa ikke det var Orkdal Ap (partilaget) som hadde kontaktet ham.

Reaksjon: Men da vet du jo ikke om det du har skrevet er sant?

Svar: Jo.

Javel??

I ST lørdag bekreftet Torstein Larsen indirekte – men tydelig - at Skuteruds påstand er feil. Larsen sier ”seriøse folk” har kontaktet ham fordi de ønsket å bli kvitt Gunnar H. Lysholm som ordfører.
 
Hvem de "seriøse" er vil Larsen ikke si. Én "henvendelse" kom angivelig i vår, og en annen ganske nylig. Men det er i hvert fall ikke snakk om noen henvendelse fra Orkdal Arbeiderparti, som Skuterud ”vitterleg” påstår på Internett.
 
Noen vil sikkert oppfatte forskjellen på enkeltpersoner og partilag som flisespikkeri. For Orkdal Ap er det selvsagt ikke det.

ST slår opp saken over tre sider, tar den opp på lederplass og fastslår ukritisk: ”Sentrale personer i Orkdal Arbeiderparti har satt partiet kraftig i forlegenhet to dager før valget.”

Jeg forutsetter at ST ikke vet hvem avisa skriver om, siden ingen av "de fire" er navngitt eller intervjuet. Hvor "sentrale" er de fire personene? Har de opptrådt sammen eller hver for seg? Hva har de sagt?  Eksisterer de i det hele tatt, eller driver Larsen taktikkeri? Hvis de finnes; hva var settingen?

I ytterste fall er hele historien bare tull, eller resultatet av kaffeprat ingen har lagt noe alvorlig i.

Om ST hadde visst svaret, ville vi fått navnene. (Forutsatte jeg).

(Men, OBS! Søndag kveld kommer oppsiktsvekkende SMS fra journalist Catharina Morken: ST vet hvem de fire er.

ST må da ha fått navnene fra Torstein Larsen, som er sitert i ST - av Morken - på at han ikke vil oppgi navnene! Alle skal nemlig kunne kontakte ham fritt.

ST har tilsynelatende inngått en avtale med FrP-politikeren: Avisa får navnene mot å holde dem hemmelig og ikke kontakte de fire for å få deres versjon av hva som er sagt. I så fall har ST gitt Torstein Larsen monopol på hendelsesforløpet, mens avisa har frasagt seg retten til å drive kildekontroll. ST har forlatt journalistikken og  blitt en brikke i spillet om posisjoner i politikken.)

Nok om det:
Det er mulig Lavrans Skuterud bare er politisk naiv og ute av stand til å se konskevenser av hva han selv presenterer som fakta på nett. Men i kraft av sin rolle som "redaktør" på Facebook har Skuterud utløst tre sider og en indignert lederartikkel i avisa.

Skuteruds publisering har med andre ord fungert som en effektiv drittpakke på slutten av valgkampen.

Uformelle, uforpliktende og uhøytidelige samtaler mellom politikere skjer ustanselig. Prat er en del av den politiske kulturen. Prat er noe annet enn en formell henvendelse fra ett parti til et annet (påstanden som skapte denne saken).

Praten går - på kantina, i korridorene på rådhuset, på OTI eller på parkeringsplassen utenfor Rema.

Jeg kunne ha fylt orkangervel.no med sladder, gode historier, ubekreftede historier og sikkert feiltolkede historier fra det politiske livet i Orkdal.

Jeg kunne også ha publisert mange pinlige sannheter fra det samme miljøet. Flere partier, inkludert Venstre, ville ha blitt kompromittert. Og enkelte ville selvsagt ha blitt rasende.

Jeg sitter blant annet med en e-post som kunne ha skadet Venstres valgkamp i 2007, og trolig også i år. Men den blir ikke satt på trykk av etiske årsaker.

Jeg kunne også ha fortalt om pinlige episoder på møter, lagt ut et kompromitterende bilde fra formannskapet i fjor, eller laget et helvete for et av partiene med makt på grunn av skjult politisk påvirkning etter erklært inhabilitet.

Den siste saken burde strengt tatt ha vært offentliggjort og debattert. Jeg har latt det være av ulike årsaker. En grunn er en hypotetisk mulighet for at noen har misforstått. En annen er  hensynet til Orkanger Vel som velforening.

Men alt dette er saker som faktisk kunne ha påvirket årets kommunevalg. De ville nemlig ha blitt slått opp i ST. Ikke minst derfor krever omtale på nett en viss etisk overveielse.

Lavrans Skuterud opererer med en annen etisk standard: Han hører noen fortelle noe, tolker det selv, og publiserer sin egen versjon på Facebook. Etterpå avviser han alt ansvar.

Venstre og Lavrans Skuterud er også veldig opptatt av å bekjempe den påståtte grendestriden i Orkdal.

Skuterud var den eneste aktive politikeren som deltok i det hemmelig kuppet i idrettsrådet i vinter.

Det er lenge siden noe har skapt dypere mistillit mellom forskjellige deler av Orkdal enn akkurat dette idrettspolitiske bakholdsangrepet.


Hans Kringstad
 

 

Publisert 11.09.2011


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

Bjorn Inge Johansen 14.09.2011 11:22
Jeg leser av leder at dere to Udyktige skribenter i den mørke presse her i Orkdal har en uenighet om personer... ETTER DETTE VALGET VET JEG IKKE HVA JEG SKAL SI MEN DET SER HELT SOLEKLART ut til at AT ORKDALS BEFOLKNING elsker det media showet dere selv har skapt.... Jeg som ser politikk i perspektiv vet hva følgene er av dette valget, DVS Flere Ulovlige ansettelser, Mindre sløyd, flere barn uthentet til kapital foster ordningen, MEN DETTE ER DERE FORSELVOPPTATT og sensurerende til å debattere NÅR DET ER VALG,,,,, jeg vet ikke jeg hans Kringla'' å Bokstavblinde åsegg,,,, hvem det er som er mer eller mindre personforutbestemt Dont kill the messenger heter det,,, i halve setningen,,, resten sier Have him behedded if he alters the message OR LIVES SOMETHING OUT...... den som lever får se. Jeg er ut av spillet... Tusen takk til de 32 som har stemt i tro på rettferdig behandlig.. Til dere andre Lykke til... Binga

Vegard 15.09.2011 04:13
32 stemmer sier vel sitt. Det å skylde på alle andre for at man ikke får fram sitt budskap, og gjør et dårlig valg blir for dumt. Alle jeg kjenner vet hva dere står for, og til de som eventuelt ikke vet det, så er det ikke journalisters ansvar å få nisjepartienes politikk ut til folket om det ikke er etterspørsel for det. Og med den usammenhengende mølja med ord som her ble skrevet, så er det vel ikke rart at dere ikke har skaffet noe særlig oppmerksomhet, og derfor ikke nådde ut til alle.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse