Besøkstall

12 613 denne måneden

6 226 871 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Ukeslutt: Da ondskapen rammet oss alle

Torget_1.jpg

Vi har opplevd ei uke der all lokal debatt har vært betydningløs: Diskusjonen om hvordan vi skal bruke pengene våre i Orkdal, hvor viktige bygg bør ligge eller hvordan vi ved meningsbryting og folkestyre skal skape et sentrum for framtida.
Utøya var en arena for å lære godt folkestyre. Det var dette drapsmannen angrep.

Massemorderen gikk løs på unge mennesker fordi de skulle høste kunnskap om samfunnet vårt og få innsikt i hvordan vi kan videreføre et av verdens mest åpne demokratier.

Så sykt og så ubegripelig.

Nå kommer en Ukeslutt etter ei uke uten aktivitet på dette nettstedet. Den publiseres her og ikke i gjesteboka. Aldri har det vært vanskeligere å skrive denne bloggen.

Ukeslutt har både gledet og provosert. Slik skal det være i et demokrati. De aller, aller fleste åpne meninger er helt ufarlige. De kan møtes med et skuldertrekk - eller aller helst med motargumenter.

Men de skal ikke møtes med vold. Det er barbari, ikke demokrati.

Ukeslutt har til hensikt å styrke interessen for lokale spørsmål,  inspirere til åpen debatt og skjerpe samfunnskritiske holdninger. Det betyr enkelt sagt at du skal tore å kritisere dem som bestemmer eller har annen form for samfunnsmakt - gjerne  forfatteren av en blogg som denne.

Sondre Kjøren var en av de unge med mot til å sette navnet sitt under meningene sine i Orkdal.

Jeg har møtt Sondre tre ganger. Første gang fikk han helt tilfeldig skyss fra Værnes. Andre gang på dugnad i Gammelosen. Og tredje gang veldig flyktig da Uke-Adressa laget reportasje om den såkalte grendestriden.

Han lo og var åpen og tillitsfull. Du måtte like Sondre.

Engasjement er sunt. Likegyldighet er usunt og i verste fall farlig. Den jødiske fredsprisvinneren Elie Wiesel overlevde Hitlers terrorvelde. Wiesel fryktet likegyldighet mest av alt. Han skrev at "kampen mot likegyldigheten overfor hat er like viktig som kampen mot selve hatet."

Ungdommene på Utøya var besjelet av engasjement. De forholdt seg ikke likegyldige. De ønsket å lære mer om en politisk ideologi som har bidratt til å bygge verdens trolig beste land å leve i.

Drapsmannen valgte å stå utenfor dette demokratiet. Han kunne ha deltatt ved å skrive i avisa, kritisere makthaverne eller påvirke ved å ta verv der beslutninger fattes ved flertallsvedtak.

I stedet for åpen samfunnskritikk utviklet han et lukket samfunnshat som endte i den totale katastrofe.

Årets valgkamp blir ulik noen annen valgkamp i Norge. Men vi skal gjennomføre en valgkamp både i Orkdal og i alle de andre kommunene som har mistet unge, samfunnsinteresserte mennesker.

En måte å hedre ofrene fra Utøya på, er å delta i det demokratiet de ønsket å bygge videre. Da skal du ta deg bryet med å lese partienes programmer og putte stemmeseddelen i valgurnen, uansett hvilket parti du måtte mene er det beste for samfunnet.

Det er slik et folkestyre svarer på barbari.

Med vennlig hilsen
Hans Kringstad 

Publisert 29.07.2011


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

Ruth Astrid Mule 02.08.2011 23:09
Jeg husker det flotte leserinnlegget Sondre skrev bare noen dager før han døde. Sondre's minne bør hedres ved at alle gode krefter i den lille kommunen vår samarbeider til beste for kommende generasjoner. Jeg kjenner få personer, men følger med så godt jeg kan og vet at det er mange flotte ildsjeler i OIF, OIL og i Orkanger Vel. Vær så snill og snakk med hverandre i stedet for å skrive om hverandre. Tenk hva dere kan få til i Orkdal dersom samler kreftene!

knoffen 30.07.2011 16:39
Dette beskriver du på riktig måte Hans. Det som det har blitt fokusert mye på i ettertid av tragedien er akkurat det med åpenhet, ærlighet og demokrati. Det blir den store utfordringen i fremtidens Orkdal. Både innenfor politikken og idrettent snakkes det i store ord om disse kjernepunktene. Men ofte viser handlingene og utførelsene det motsatte. Nå har alle muligheten til å jobbe videre med drømmene og ønskene til alle de flotte ungdommene Norge mistet. Mere åpenhet, fellesskap og demokrati.

eva haugen 30.07.2011 10:48
veldig fint skrevet Hans og så rett.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse