Besøkstall

5 644 denne måneden

5 516 601 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Lovlig med kjønnsdelt svømming på Orkanger barneskole

018_1.JPG

Fylkesmannen slår fast at Orkanger barneskole har lov til å dele svømminga i gutte- og jentegrupper. FrP krevde såkalt lovlighetsvurdering av vedtaket siden Opplæringsloven som hovedregel avviser kjønnsdeling. Bakgrunnen for saken er krav fra foreldre til to muslimske jenter.

Dermed kan barneskolen fortsatt gi gutter og jenter svømmeopplæring hver for seg.

Alternativet var å gi de to muslimske jentene svømming alene.

Dette gikk flertallet i hovedutvalg for fortvaltning inn for. Men i formannskapet snudde flertallet og støttet skolens beslutning om kjønnsdelt svømming.

FrP-politikerne Torstein Larsen, Ann Inger Stølhaug og Reidar Aas ba staten (fylkesmannen) undersøke om ordningen er lovlig.

Konklusjonen er at begrenset kjønnsdeling basert på sømmelighetshensyn er tillatt.

Den delte svømmeundervisninga omfatter bare 19 timer årlig. I tillegg må skolen ha kjønnsdelt opplæring i matematikk i 19 timer. (Matematikk når den ene gruppen har svømming og omvendt).

"Sømmelighetshensyn" er begrunnelse siden foreldrene til to muslimske jenter har sagt fra at de ikke kan la barna svømme sammen med gutter av overbevisngsingsgrunner.

Flere skoler blant annet i Oslo skal ha innført kjønnsdelt svømming av samme grunn - og fått dette godkjent.

Orkanger barneskole er mottaksskole for flyktninger og innvandrere. Antall fremmedspråklige elever ligger på ca 40 (15 prosent) hvert år.

Kommunens dilemma er dette:
* Ingen kan påtvinge jentene svømming sammen med gutter. Samtidig har de krav på svømmeopplæring.

Svømming sammen med andre jenter er bedre integrering enn svømming alene - basert på tro.

 

 

 

Publisert 30.06.2011


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

Agnete Togstad 02.07.2011 14:32
Har selv vært på kønnsdelt svømmeopplæring, i min oppvekst. Og faktisk, matematikk for jenter/gutter. Dette var da ikke for å ta religiøse hensyn, men man hadde en annen tankegang bak det. Min opplevelse av det, den gang var positiv. Det kan faktisk være en bra ting, å dele på jenter og gutter, av og til.

Kai Normannseth 30.06.2011 22:29
Kjenne æ bli provosert av den herre avgjørelsa..Kjønnsdelt opplæring! Kolles århundre er det vi lever i? Snakk om å gå baklengs inn i fortia. 2 persona bestemme i virkligheten hvordan svømmeundervisninga og matematikk ska foregå..de har krav til svømmeundervisning ja!... meningen tvinger de?? Integrering?? Ka me tilpasning, respekt og en smule ydmykhet til landet som tar imot folk som trenger hjelp? Skolen, kommunepolitikera og fylkespolitikera e så svak at æ skjæmmes.Dæm e konstant livredd for at rasistkortet blir spællt ut! I mitt hode er alle mennesker like mye verd,, da får vi også handle deretter å da!

Sondre Kjøren 05.07.2011 22:46
No tru æ dau må ro dæ ned et par hakk... Det e te ingen skade for nånn eleva at det bli kjønnsdelt svømming, og æ har sjøl opplevd å ha kjønnsdeltsvømming og vi hadde ingen problema med det. Vi va heller positiv te det, fordi det ga et positivt bånd te guttan i klassen med å ha nånn tima i året sammens ( det teoretiske faget mens jentene har svømming ), og det samme følt jentan. Og det e ikke sikkert at det e BARE dem to jentan som gjør te at det bli kjønnsdelt svømming, for det kan vær andre jenta i klassen som e med å støtte det like my.

Kjell Ivar Gumdal 01.07.2011 23:07
Bra Kai !!

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse