Besøkstall

12 613 denne måneden

6 226 871 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Knyken-skandalen: Lysholm & co ønsket ikke mer info

defaultimage_3.jpgOrkdal Arbeiderparti krevde at Jorodd Asphjell skulle dokumentere økonomien i Nye Knyken før kommunen garanterte for lån på 12 millioner.

De borgerlige - anført av ordfører Gunnar H. Lysholm - stemte ned APs forslag i kommunestyret. Lysholm & co stolte på Asphjell.

Nå ruller millionene ut av kommunekassa og inn i fem hoppbakker.

I går (onsdag) møtte Jorodd Asphjell i formannskapet for å orientere om krisen i Knyken. Det følgende baserer seg på annehånds info siden møtene går på dagtid (i arbeidstida):

                          Ordføreren: - Tillitsbrudd

* Asphjell varslet at søknaden om ekstrastøtte blir redusert fra 4 til 2,5 millioner kroner.

* En krisepakke forutsetter imidlertid store ekstralån fra kommunen - trolig helt uten sikkerhet.

* Ordfører Gunnar H. Lysholm brukte uttrykket "tillitsbrudd" om det som har skjedd i Knyken.

"Tillitsbrudd" er en sterk karakteristikk overfor første visepresident i Norges Idrettsforbund.  Men mye tyder på at Jorodd Asphjell og Thor Arne Johnsen kan ha holdt tilbake informasjon, og dermed satt Orkdal kommune i en tvangssituasjon.

Orkdal kommune har imidlertid en undersøkelsesplikt. Denne ville stortingsrepresentant Jorodd Asphjells partifeller (!) bruke i fjor høst.

AP foreslo i kommunestyret at Orkdal kommune skulle kreve mer innsyn og bedre dokumentasjon fra OIL/Nye Knyken før man garanterte for lån på 12 millioner kroner.

Allerede da var det kjent at masseutakene ble mye mer omfattende enn planlagt.

På borgerlig side var det ingen interesse for å sikre seg. Gunnar H. Lysholm, Arne Grønset med flere valgte å stole på at Knyken hadde kontroll.

                                 Lederne bløffet i ST

Nåværende OIL-leder Oddbjørn Almli fra Senterpartiet sitter også i kommunestyret. Almli påsto i ST tirsdag at Knyken har kontroll på økonomien. Han la seg plutselig flat onsdag.

Prosjektleder Thor Arne Johnsen løy som kjent i ST 13. mai og sa at "Det er ingen problemer med finansieringa."

Orkdal kommune sitter nå med svarteper. Følgende skjer trolig:

1. OIL reduserer søknaden om ekstrastøtte til 2,5 millioner. Da unngår man å tømme fondet til andre idrettsanlegg, og det ser penere ut. Men totalt betyr det at kommunen har kjøpt hoppbakker for 10,2 millioner kroner!

2. Verre: Orkdal kommune garanterer for et nytt lån i størrelsesorden 11 millioner kroner til Knyken. Orkdal sparebank overtar ansvaret for det første lånet på 12 millioner.

3. Problemet for kommunen: Bankens lån er sikret ved full utbygging fordi det da kommer inn 12 millioner i spillemidler øremerket nedbetaling. Kommunens nye lån er trolig usikret. Ingen kan ta pant i en hoppbakke, fordi ingen vil kjøpe den.

4. Orkdal kommune er på nytt prisgitt løftene fra Jorodd Asphjell og Thor Arne Johnsen om at de har kontroll og greier å betale ned lånet.

Orkdal Idrettslag/Nye Knyken skal altså hente inn ekstra inntekter som dekker renter og avdrag på et kjempelån - som muligens må suppleres med enda flere lån.

Denne gangen kommer politikerne i Orkdal helt sikkert til å kreve dokumentasjon på hvordan dette skal skje. Men nå er kravet verdiløst. Det er for seint å stoppe utbygginga av de fem (!) hoppbakkene.

Bordet fanger. Uten utbygging uteblir spillemidlene som sikrer det første lånet.

                     Kommunen satser 21 millioner

Jorodd Asphjell kan smile og tegne og forklare. Men hvis Orkdal IL likevel ikke klarer å betale ned, så må kommunen ta regninga.2523418637_ba946e463d_1_1.jpg

Orkdal kommune sitter snart med et ansvar på ca. 21 millioner kroner i Nye Knyken. Dette beløpet satser kommunen på hoppbakker som noen få gutter og nesten ingen jenter bruker.

APs Atle Olav Sognli forteller følgende: - Jeg stemte for kravet om innsyn og bedre dokumentasjon i kommunestyret. Daværende OIL-leder Magne Fossbakk kritiserte meg for det da jeg møtte ham etterpå.

Magne Fossbakk har nå gått av som leder for OIL og Orkdal Idrettsråd, men fortsetter i klubben og Knyken. Han forsvarte i vinter kuppet mot OIF i idrettsrådet.

Etter kuppet er OIL/Knyken-leder Thor Arne Johnsen leder i idrettsrådet. Ny OIL-leder Oddbjørn Almli er leder i Senterpartiets kommunestyregruppe.

Varaordfører Oddbjørn Bang (Sp) var inntil nylig styreleder hos långiver Orkdal sparebank - som krevde garanti fra Orkdal kommune.

Hans Kringstad

 

Publisert 02.06.2011


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

Per Post 04.06.2011 06:51
Kommunevalg det hjelper ikke. Folk bruker ikke stemereten sin. Får håpe at folk stemmer så kansje vi får fortgang i Kommunen. Orkdal kommune har et enormt potensiale. Så bruk stemeretter i kommunevalge!

Bang? 03.06.2011 17:45
Hvorfor er det slik at Bang - som er ordførerens lommekalkulator i alle spørsmål, og som er knallhard på at økonomien må på plass og være i orden FØRST, i alle saker borstett fra dette, ikke finner ETT spørsmål å stille, ikke har EN innvending å komme med og ikke ETT forslag til personskyfter i konkursstyret? Her stinker det til himmels. Godtfolk det er snart Kommunevalg, fei dem ut! Erik Prestmo

terje 03.06.2011 15:02
Idagens lokalavis fortsetter skrytet fra lederne av Knykenprosjektet. Største og beste anlegg i hele landet? Hva er det for noe. Handler dette om å bli størst ilandet på bekostning av det meste ellers på lokalt idrettsplan? I en slik situasjon bør ydmykhet være førsteprifor Knykengeneralene. Men de fortsetter i samme sjølgode sporet, og mange av politikerne våre henger seg på videre. Skammelig !

Tafatt formannskap 03.06.2011 11:32
Nitrist å lese Søra fredag. Arne Grønset og Oddbjørn Bang prestere å rose Knykengjengen for godt arbeid siden torsdag.(Gutter, det er vel heller arbeidet året i forveien som burde vært vurdert!) Torstein Larsen mente det var forventet at kommunen måtte bidra.(Larsen, kommunen HAR allerde gitt sitt bidrag og vel så det: Først 7 mill, så nesten 1 mill. på ny søknad til vei!) Her er ikke våre lokalpolitikere seg sitt ansvar besvisst. Dette var anledningen til å komme med KRAV til Knykenmafiaen om kompetanse inn i prosjektet. Her hadde det passet å komme fram til ei løsning der kommunen tar over styringa og får hoppbakkene såpass ferdig at spillemidler blir utbetalt. Deretter bør det settes en kraftig sluttstrek for galskapen i Knyken. Håper Wordals ønske om å la rådmannen regne på hva DRIFTA vil koste blir tatt til følge. Ikke uventa er det noe Knykenfolket selv ikke har regna på.

bortforklaringer 02.06.2011 19:52
Oif var i møte med Asphjel for en stund tilbake. Da kom Orkanger aktivum, oif hånball, orkanger vel og leder i oif med konkrete spørsmål og begrunnet kritikk til Asphjel. Samtlige fikk bortforklaringer og latter til svar. Vil politikere, banksjefer og entreprenører få samme svar tilbake?

Dessverre 02.06.2011 17:54
Her er ingen vei utenom : Nye Knyken og OIL må SLÅES KONKURS! Det vil åpne vei for rettslig forfølgelse fra bostyret, slik at de ansvarlige kan trekkes for retten og fradømmes retten til å drive næringsvirksomhet og til å inneha styreverv i Norge. Det er viktig fordi hovedaktøren her sitter i en rekke styreverv i en rekke bedrifter og offentlige tiltak. Med en slik fremferd, på grensen til kriminell fraskrivelse av ansvar og kriminell tilbakehold av regnskaper og økonomiske fakta vis-a-vis det offentlige, er det viktig å få fjernet slike aktører fra slike posisjoner, så de ikke kan kjøre flere og viktigere virksonheter inn i et lignende uuføre.... Jeg har tidligere sittet i bostyre som ansatte-representant i et selskap som var kjørt konk av adm.dir, det dreidde seg on i underkant av 2 mill. Her viser et anslag av Kringstad i dag at ca 21 mill mangler foreløpig, det bør si sitt om alvoret her. Erik Prestmo

leder 02.06.2011 16:37
Politikere og næringslivledere blir jo holdt for narr i denne saken, som så mange andre saker tilknyttet samme personene. Maken til naivitet. Nå bør det skje drastiske ting, slik at det blir fred mellom idrettslagene våre.

innfløtter 02.06.2011 13:18
Utrivelig at ledere i Oil og Knyken turer frem som de vil. Hemmeligholdelse om reelle tall og planer er en ting. Så snart noen stiller kritiske spørsmål blir det rabalder og bråk. Kritikere blir kalt sytkopper. Så kupper de idrettsrådets største idrettslag OIF fordi de stilte kritiske spørsmål. Nå må både politikere og folk flest forstå at slik framferd skaper en voldsom grendestrid og splid mellom idrettslagene. Til slutt. Knyken er bra for kommunen vår, men Knykens tilbud er ikke et breddetilbud. Det er et tilbud til kun få utøvere, derfor blir denne saken mere og mere latterlig og patetisk.

VeteRAN 02.06.2011 12:25
Samme gjengen som regna på hallsaken,betryggende. Ingen som ville ha en kvalitetsikret risikoanalyse. Håpe det går bedre denne gangen da. Hilsen en som har blitt referert til som "sytpeis" , "avoinsjuk", "tuppåt" og "paranoid" når man bare er bekymret.

BTW. 02.06.2011 17:03
In Idrettsrådet we trust! V.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse