Besøkstall

12 613 denne måneden

6 226 871 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Nye Knyken: Millioner kan ryke for Idrettsparken

Park4.jpg

* OILs Thor Arne Johnsen i ST 13. mai: - Vi har ingen problemer med finansieringa.
* OILs leder Oddbjørn Almli i ST 31. mai: - Vi har kontroll på økonomien.
* 1. juni: Sannheten er at Knyken sprekker med 18 millioner og er ute av kontroll, ifølge ordfører Gunnar H. Lysholm.
Bildet er fra Idrettsparken, som venter tålmodig på tribuner, friidrettsanlegg og dusj og garderober.

Det har gått rykter lenge om en dramatisk sprekk i Knyken, mens OILs ledelse har standhaftig avvist en hver antydning til problem.

Første fase av prosjektet har sprukket med hele 18 millioner. Det ligner total økonomisk kollaps. Entreprenører og leverandører skal ha oppgjør.

Ordføreren sier at han krever alle tall og fakta på bordet før han behandler en søknad om ekstrabevilgning.

Men kommunen kan ha satt seg i en tvangssituasjon gjennom tidligere bevilgninger og lånegarantier til Jorodd Asphjells gigantprosjekt.

Med et "ja" til hastesøknaden om fire millioner har Orkdal kommune nevilget nesten 12 millioner kroner til hoppbakker.

I tillegg garanterer kommunen for et lån på ca 12 millioner med sikkerhet i framtidige spillemidler.

Orkdal har folkehelse som ett av fire sastingsområder, men prioriterer altså en idrett nesten ingen driver med - og stort sett bare ett kjønn.

Hoppanlegget i Knyken - en knapp time fra Granåsen - er kostnadsberegnet til minst 25 millioner kroner.  Med et "ja" til hastesøknaden har Orkdal kommune betalt halvparten av dette, mens resten hovedsakelig kommer fra spillemidler og momsrefusjon.

De store sponsorene øremerker støtten sin til breddeformål. Både Orkdal Sanitetsforening (3 millioner) og Gjensidigefondet (3 millioner) rettferdiggjør sponsingen av Knyken med at pengene skal gå til en rulleskitrasé selv handikappede kan bruke. Altså folkehelse og bredde.

Første visepresident i Norges Idrettsforbund, Jorodd Asphjell, hevder i ST at fire millioner ut av  kommunekassen er en utgift til inntekts ervervelse for lokalsamfunnet. Det vil si at vi i Orkdal får mer penger tilbake hvis OIL får fire millioner ekstra.

Idrettsforbundets første visepresident legger til: "Vi ønsker ikke at vår søknad skal gå på bekostning av andre anlegg i kommunen."

Det vil søknaden gjøre all den tid Orkdal kommune ikke trykker penger.

På et møte med OIF i Klubbhuset i vinter avviste Jorodd Asphjell at et prosjekt som feks "friidrettselementet" på Orkdalsbanken stadion rammer andre (og meningsfylte) anlegg. Andre må bare vente litt lenger på spillemidlene, sa Asphjell.

Orkdal IL har allerede fått nesten 8 millioner kroner i direkte støtte til Knyken. Knyken alene sluker spillemidlene for minst seks år - trolig mer - og skaper voldsom konkurranse om sponsorkronene i Orkdal.

Fire millioner ut av fondet til idrettsformål betyr fire millioner mindre til:
* Friidrettsanlegg i Idrettsparken.
* Tribuner i Idrettsparken.
* Dusj- og garderobeanlegg ved hovedbanen.
* Svømmeanlegg ved Orklahallen.

Det siste er et tilbud til absolutt alle, og en oppskrift på å stimulere folkehelse. Hoppbakker er et eksempel på det stikk motsatte.

Likevel har Orkdals politikere latt seg lede ut på en galei der de bruker folkehelsepengene på en idrett for de ytterst få.

Nye Knyken har et kostnadsanslag på 54 millioner kroner. Jorodd Asphjell oppgraderer i ST i dag anlegget til "Et nasjonalt pionerprosjekt."

OIL-lederne sier at de må låne mer penger hvis de ikke får fire millioner kroner til av kommunen. ST kan jo spørre hvem som vil låne ut fire millioner. Hvor finnes sikkerhet for et slikt lån. I hoppbakkene?

Idrettslag får ikke en gang banklån tilsvarende kommende spillemidler uten kommunal garanti.

- Har dere kontroll på økonomien? spør ST.

- Ja det har vi, svarer OIL-leder Oddbjørn Almli, som også leder kommunestyregruppa til i Orkdal Senterparti.

En sprekk på 18 millioner - men kontroll.

Almli er selvsagt inhabil når det skal stemmes over hastesøknaden. Det er ikke resten av Senterpartiet.

Hans Kringstad.

Park2.jpg

 

Publisert 31.05.2011


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

Nånn må pakk.... 03.06.2011 10:02
snippvæska si å gå. Det hær høre itj heim nån stan. Ka e det som foregår? Har Orkdal il- patriot nr 1 bailltak på aill oppå kommunehuset? Æ bare spør.... S Y K T !

alvor 02.06.2011 19:55
Nå må våre folkevalgte forstå alvoret av hva som er i ferd med å skje. Tenk hvis andre idrettslag skulle drevet med samme spillet.

student 02.06.2011 13:08
Seriøse? Greit at Oil og Knyken jobber for anlegget der. Men når det setter andre idrettklubber på vent blir det problematisk. Idrettsparken trenger både garderober( 50 år gamle), tribuner og ikke minst kommunen trenger et skikkelig svømmeanlegg. En oppgradert Idrettspark,en oppgradert Orklahall og et svømmeanlegg for hele kommunen blit et tilbud til absolutt alle i Orkdal. Barn, unge, voksne og gamle. Det betyr mye mere for Orkdal kommune enn det et oppgradert Knyken vil bety. Man trenger ikke å være proffesor for å forståakkurat det.

Student 2 02.06.2011 14:58
Hva skal vi med et svømmeanlegg? dere sier vi har granåsen med hoppbakker 35 min unna. du skal ikke kjøre mange minutter ekstra før du har et fantastisk svømmeanlegg. Det er ikke mange her som satser videre på svømming enn at det er helt ok å leve med de bassengene som finnes i kommunen. Dessuten ville et NM i knyken virkelig satt Orkdal på kartet. og det å fått vist frem det fantastiske anlegget knyken blir, blir veldig viktig for idrettslinja på Orkdal VGS. Ser ikke at dette er negativt...Vi trenger ikke tribuner i idrettsparken. fasilitetene i idrettsparken er verdig et 6.div lag nok som det er :)

berit gjølmesli 03.06.2011 21:54
Et NM hvert 10. år kan ikke forsvare bruken av så mye av fellesskapets penger.

Ferdigutdanna 02.06.2011 17:42
Student 2 - du har misforstått poenget i denne saken. Det handler ikke nødvendigvis om satsing. Det handler heller ikke om avstand til fasiliteter andre steder i Trøndelag. Det handler om et felles løft som bidrar til bedre folkehelse i hele kommunen. Antallet hoppere i Norge er på promillenivå i forhold til andre idretter. Hopping er ikke for alle. Svømming og svømmedyktighet derimot kan i flere tilfeller være livsviktig. At du undergraver dette er ikke annet enn skremmende. Skihopping er en primært en vinteraktivitet. Svømming er en helårsidrett. Fannremsmoen er et lokalanlegg overøst med fasiliteter. Idrettsparken er et unikt anlegg i regionen som faller sammen. Dette er fakta, Student 2.

student 01.06.2011 23:58
Nå bør den vanlige mannen i gata få opp øynene og forstå hva som er i ferd med å skje. Oil og Knyken ødelegger for seg selv med dårlig planlegging og stor overskridelse i millionklassen kan så være. Det som alle må forstå er at denne uholdbare situasjonen ødelegger for andre seriøse idrettslag i orkdal kommune. Typisk nå som tidligere er at de Knykenansvarlige legger press og kort tidsfrist på våre folkevalgte. De knykenansvarlige gjemmer seg bak løgnen om at anlegget er et breddetilbud for alle i kommunen. Sannheten er at tilbudet i knyken kun er for noen få mennesker 3-4 måneder i løpet av et år.

Student 2 02.06.2011 11:18
Hvilke andre seriøse idrettslag? OIF har det de trenger. de har flere baner å spille fotball på. sommer og vinter. Det er fortsatt like unødvendig med tribuner i parken som svømmehall i parken. 3-4 måneder? sett deg inn i en sak, deretter kommenter. Tydlig at du ikke har fulgt den oppskriften. Knyken vil bli brukt på sommerstid. Det blir en av norges lengste rulleskiløyper (om ikke den lengste) Og det blir plastbakker, med andre ord det blir en perfekt mulighet for langrennsløpere, skiskytter og hoppere. En annen fordel for dere uten forståelse for at idrettsutøvere må trene; Det blir færre rulleskiløper langs veiene.

Ferdigutdanna 02.06.2011 14:51
Jeg blir sjokkert over hvor lite innsiktsfull du egentlig er, Student 2. Folkehelseinstituttet har svømming og svømmehaller som førsteprioritet for bedre folkehelse og de to svømmehallene som ligger i Orkdal i dag råtner bort og har sprengt kapasiteten. Det kommer familier fra Skaun og helt fra Hitra/Frøya for å deltapå baby-svømming i Orkdal. Ikke kom her og si at Orkdal ikke trenger ny svømmehall. At Idrettsparken ikke har behov for en tribune? Feil. Hvorfor har Fannremsmoen tribuner? Orkanger Idrettspark er betegnet som sentralidrettsanlegg i regionen, men har en løpebane som gror igjen og ingen fasiliteter til å huse garderober. Hundrevis av barn og unge samles hvert år for å løpe for eksempel TineStafetten på dette stedet. Det er flaut å presentere et slikt anlegg når til og med Ørland har løpedekke. Og til andre. Orkla Fotballklubb eier per definisjon kunstgressbanen på Orkanger. OIF må betale i dyre dommer for å få bruke den. Men å i det heletatt å påstå at hopp og rulleski har en bredere appell for alle i kommunen til fordel for svømming for nyfødte, eldre, funksjonshemmede og vanskeligstilte, og garderobeanlegg i regionens største idrettspark som har en løpebane som gror igjen - den må du lengre ut på bygda med.

Student 2 20.06.2011 01:38
De kommer sikkert i store flokker fra hitra/frøya..hehe! Det er jo selvfølgelig riktig at tribunen står på fannrem og ikke i en gjengrodd idrettspark. Orkla som (etterhvert) spiller alle sine hjemmekamper på Orkdalsbanken stadion. Er det eneste laget i Orkdal som kan kalles en satsingsklubb på fotball. Orkla har et 4.div lag der alle som ønsker å satse å gjøre det så bra som mulig. de har også et veldig sterkt damelag. Dere kommer selvfølgelig til å fortelle meg at OIF er en satsingsklubb som er altfor god til å spille i 6.div. og jeg skal ikke nekte for det. Dere er kanskje et middels godt 5.div lag, men uansett, dere kan ikke si at en eneste på oif satser på fotballen. Åherre. om hopp, langrenn og skiskyting er for få personer noen mnd i året (Som er pisspreik) Hva er da Tine-stafetten? Jo, det er en dag i året der lokale skoler treffes for å ha en sosial dag med personer som ikke omgås daglig. Jepp, de løper rundt banen et par ganger. Men ikke mange av barna har veldig stort behov for tartan-dekke. sorry, det var ikke akkurat diamond league og Usain Bolt du trakk frem... Hehe!

Tore 01.06.2011 21:17
Gubbefotball? Jeg er 27 år..blir tidlig gubbe da sikkert :)

veteran 02.06.2011 10:36
en viss fotballklubb har i er tiår forklart nedturen med at eldre og rutinerte spillere mangler i klubben.

Gi knyken penger 20.06.2011 01:47
off, du er vell en fotballgubbe. du spiller for å ha det gøy. på samme måte som raymond kvisvik koser seg med fotball. bare i en helt annen skala. Men om du skal være pirkete, skal vi kalle det hobbyfotball? fornøyd da?

berit gjølmesli 01.06.2011 20:44
Dette handler ikke om Fannrem og Orkanger, men hva vi skal skal bruke våre skattekroner til. Hvis alle idrettsgrener skal bli tilgodesett kan ikke alle ha store anlegg i hver en krok og lita grend. Med et større hoppanlegg 30 min. unna er det svært ufornuftig bruk av mine og dine penger å bygge så stort i Knyken. Ta vare på skitradisjonene - ja, men se hvor du er og hva du gjør.

oppgitt 01.06.2011 18:03
Meget synd, og det som er tragisk er at det går voldsomt utover andre idrettslag i kommunen. Prosjekt og utvikling andre steder som favner og gavner alle innbyggenre i kommunen kan bli satt på vent i mange år fremover på grunn av dårlig styring rundt knykenprosjektet. Hadde lignende foregått i det private næringsliv hadde de fleste ansvarlige måtte gått på dagen.

Harry Potter 01.06.2011 21:29
For eksempel hva?

hei Harry 02.06.2011 21:43
kan du ikke bare ta Tryllestaven din og fikse dette, eller alternativt overlate dette til voksne?

Harry Potter 20.06.2011 01:43
Hehe! Du må ha flere komikerpriser på hylla. Makan til morsom type... ;) Jeg og du skal begge sitte på sidelinjen og se at de voksne får i stand et gedigent nasjonalanlegg i knyken :)

Økonom 01.06.2011 16:50
Når kommunen itj hadde råd te å gi Vannspeilet 2011 400 000 kr,så skjønne allj at kommunen itj har 4 mill te Knyken

Gi knyken penger 01.06.2011 12:45
Det er bare sytsytsyt på denne siden. Det er jo kun sjalusi for at knyken ikke ligger på 7300? å aller helst skulle vi trykt alt ned i parken. Men for guds skyld. verden handler ikke kun om fotball. Vi trenger muligheter for å få frem talenter i hopp å langrenn og skiskyting. Der har vi tross alt mulighet til å lykkes internasjonalt. I fotball har vi mulighet til å bli topp 30 med en del flaks. Å for å ta det. I denne regionen har vi like mange om ikke flere talenter på ski og hopp som i fotball. Vi har fotballbaner i massevis, og vi har Orkdalsbanken stadion som er et moderne anlegg med tribuner og det som trengs for det nivået fotballen spilles på i dalen. I idrettsparken spilles det stort sett gubbefotball i 6. div... Det trengs ikke større anlegg enn det dere har for å spille miniputt og gubbefotball. Forresten; hva skal vi med svømmehall, når vi har pirbadet 40 mins kjøretid unna...

Sååå d... 01.06.2011 16:42
Bare te opplysning så e det kortar vei te Granåsen. Tenk før du skriv.

Harry Potter 20.06.2011 01:50
Hehe! Det har jeg vel også påpekt? jeg sa 40min unna? og ifølge gule sider tar det 38min å kjøre orkanger-pir... Sååå d...;)

Hva skal vi med Knyken? 01.06.2011 15:30
Når vi har et nasjonale anlegg i Granåsen som er bare 30 minutter unna? Knyken er KONKURS, OIL er konkurs, det vil si at Orkla FK BLIR konkurs. Røvva bar!

Nasjonalt pionerprosjekt? 01.06.2011 04:04
Pionerprosjekt i konkurs da? Vi har sett nok av uansvarlige idrettsledere i Norge - nå må noen snart stoppe kjeften på Asphjell og jeg vil foreslå at hans nærmeste samarbeidspartnere gjør det - før dette blir et nasjonalt pionerprosjekt i å skjemme ut både OIL og dalføret! Erik Prestmo

orkdaling 31.05.2011 21:36
Skandale og toppen av frekkhet dette.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse