Besøkstall

66 716 denne måneden

17 050 861 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Del 7: Adrenalin, takk!

      Etterforsker Gunn Helen Lindell holdt fram mobilen. ”Vi vil ha nøtter til politikerne”, lyste det fra displayet.

”Var det du som sendte denne SMS'en til servitør Ella Grüningen i Ungdomsrådet?” spurte Lindell.

Ordfører Gunnar Munkholm betraktet telefonen som om den var noe politikvinnen hadde plukket opp av toalettet.  Ansiktet hans bleknet inntil grensen til albinisme. Så kom bekreftelsen med et sukk fra den dypeste avgrunn:

”Eh, ja. Det er korrekt. Det der er nok min SMS. Det er riktig.”

Nede i gata fulgte ungdommene den nedsenkede Volvoen med øynene. Bilen stoppet ved Bingoen. To passasjerer gikk ut og dro forgjeves i døra til bingolokalet. Også her var det stengt. Ingen mulighet til å svi av litt penger på automatene.

På motsatt side av gata lå eiendommen Seterrømme – fortsatt uten annen bebyggelse enn et gårdstun. ”Dette er indrefileten i sentrum”, gjentok Passgjengerne til det kjedsommelige. ”Vi kan ikke bygge hva som helst her”.

Men politikken deres gikk ut på å gjøre null og niks for å omskape indrefileten fra kornåker til bysentrum. Riktignok vedtok de i kommuneplanen at Orkla kommune skal være en aktiv stedsutvikler. Men det var planen, det. I virkeligheten velsignet Passgjengerne alle ønsker om ekspansjon utenfor indrefileten. Der var tomtene billigere, og mange lokaler lå fint til nær hovedvegene. Så indrefileten ble selvsagt liggende brakk mens Passgjengerne satt med hendene i fanget.

Ungdommene ved solstudioet flirte litt av gjengen fra Fantrem som trodde Bingoen holdt åpent. De unge var så brune at bare det hvite i øynene og noen blottede fortenner syntes i skumringen. Orkla kommune hadde Norges bruneste tenåringer, viste nye målinger.

Det understreket også kommunen i den nye brosjyren som skulle lokke høyt utdannet arbeidskraft til sjukehuset og til Fisel Sunergy – hvis fabrikken noen gang kom. Brosjyren framhevet Orkla kommunes fortrinn:

1.
Her kan du drive med A) fotball og B) skihopping.

2. Hvis du ikke liker sport, kan du gå på C) bingo eller D) ta sol.

3.
Har du sære interesser som det å møte andre mennesker på kafé? Ønsker du opplevelser som rock, billedkunst, visesang, dans, revy og teater samlet for eksempel i et kulturhus? Har du behov for å gå på kino kombinert med et restaurantbesøk sammen med venner uten å kjøre bil? Trenger du å føle pulsen fra folkeliv uten å gå på OTI – stedet der kjentfolk møtes? Da har vi løsningen for deg som vil bo i Orkla kommune:
Ta bussen til Trondheim!

Arbeiderpartiet og Småbylista Orkla syntes strategien var vel defensiv. Men Passgjengere fra Munkholms UBUFP-parti, fra Sp, Venstre, KrF og nå Høires nye stjerne Syrstadbakk parerte en hver kritikk: ”Vi kan ikke kaste bort penger på kultur slik at de gamle sulter i hjel og lærerne må sparkes.”

Det var et uslåelig argument. Investeringer i kultur og møteplasser for mennesker vil drive oss lukt inn i Svartedauen.

Ordfører Munkholms egen upolitiske politiske liste var sterkt for å beholde kinoen like ved hans eget Bårdsborg Slott. Her på rådhuset hadde man jo allerede et kulturhus med integrert sjokoladeautomat. Hva mer kan bygdefolk egentlig forlange?

Munkholm var selvsagt hylende inhabil, og sa fra om det. Men i hvert fall Elizabeth Lundemælen på UBUFP visste godt – via en SMS – hva som var beste stedsvalg.

Nå satt Munkholm overfor et større problem enn mulig habilitetskrøll, og en verre SMS enn gode råd som kunne så tvil om rolleblanding: ”Vi vil ha nøtter til politikerne.”

Ordfører Munkholm svelget unna sitronvann og startet på en forvirrende forklaring:

”Altså. SMS´en var ikke sånn ment. Jeg sa det muntlig til servitørene også – at politikerne skulle ha nøtter.”

”Javel?” spurte Lindell.

”Ja, jeg hadde ordnet med nøttene selv. De skulle komme med desserten. Det var en overraskelse på tampen av middagen.”

”Ja, det får man si er overraskende når en av deltakerne er hyperallergisk mot nøtter”, repliserte Lindell beskt.

”Ja. Jeg mener nei. Nei, men det var ikke sånn.”

Lindell: ”Det ligger en livløs politiker her som har fått nøtter, selv om hun ikke skulle ha det fordi nøtter er gift for henne. Og du ga beskjed om at selskapet hennes skulle ha nøtter. Ikke sant?”

”Nei. Jo. Ja. Men jeg gjorde det ikke. Det var andre nøtter!”

I gangen bak middagssalongen lå nøtteallergiker Arja Tjelflott fra Småbylista Orkla fremdeles utstrakt på gulvet. Av og til kommer døden voldsomt og uventet. Unge menneskers brå bortgang er en del av arbeidsdagen til leger og paramedics, men noen vane blir det aldri. Tungsinnet forfølger vår venn ambulansesjåføren i dager og uker når han mister pasienter i sin beste alder. Han hadde sett folk dø av anafylaksi før - etter ormebitt, vepsestikk og inntak av egg.

Andre ganger makter ambulansepersonell å rive et menneske ut av dødens klør. Det utløser alltid en følelse av ren, uforfalsket lykke.

Denne kvelden hadde de sett gjenoppstandelsen i påsken anno 2011: En livløs kvinne. Ingen pust, ingen puls. Et dødt blikk forbi noen dyrekranier og opp i taket.

Så: En stor sprøyte adrenalin rett i blodet, og brystkassen hevet seg som hos en fridykker tilbake på overflaten etter et kvelende møte med dypet.

Arja Tjelflott slukte luft, øynene fikk liv, fargen vendte tilbake i kinnene, og hun utbrøt: ”Leve handlegata! Kulturhus i sentrum!”

Ambulansesjåføren klappet i hendene av lettelse. Adrenalin skremmer døden på flukt ved anafylaksi, også kjent som allergisk sjokk, men her sto det virkelig om sekunder. Utrop er karakteristisk ved plutselig gjenvunnet bevissthet. Budskapet i dette tilfellet fortalte sjåføren at hjernen etter alt å dømme var uskadd.

Uvitende om Tjelflotts retur til de levende fortsatte Lindell og Munkholm den forvirrende tautrekkingen.

Lindell: ”Altså. Politikerne skulle ikke ha nøtter fordi det kunne ta livet av Arja Tjelflott. Idrettsrådet skulle derimot ha sjokolade med nøtter. Fatene ble merket ”Nøtter” og ”Uten nøtter”. Men du ga beskjed om at politikerne likevel skulle ha nøtter. Det høres ut som et drap, Munkholm.”

Munkholm: ”Ja. Jeg mener nei. Politikerne skulle ha nøtter, men ikke hasselnøtter. De skulle ha påskenøtter. Jeg laget dem selv.”

Lindell: ”Skulle de spise påskenøtter?”

Munkholm: ”Nei, det var overraskelsen. Nøttene skulle ligge under desserten. Jeg laget spørsmålene og puttet dem inn i små, festlige plasthylser.”

”Bli her”, sa Lindell og trampet inn til Idrettsrådet i Jagtbaren. Der satt Thor Atle Johnson og fingret forbauset med en liten plastsylinder og en papirlapp – nærmest som et lodd ved åresalg.

Johnson myste på lappen og leste høyt: ”Påskenøtt 1: Hvorfor bør vi bygge ny bilbru fra OTI til Bårdsborg Vest?”

Lauritz Skullerud fra Venstre og Klatreklubben leste en annen lapp som hadde ligget under isen: ”Påskenøtt 2: Hvorfor bør vi satse 25 millioner på skihopping, og hvor mye blir det per hopper?”

”Gi meg lappene”, sa etterforsker Lindell og vendte tilbake til Munkholm, og nå ante hun at saken var oppklart.

Ordfører Munkholm stønnet: ”Jeg puttet påskenøtter i desserten der det sto ”Uten nøtter”. Men så glemte jeg det med nøtteallergien og sa at politikerne skulle ha dessert med nøtter. Sendte SMS også. Og så har sikkert Ella Grüningen tatt fatet der det sto ”Nøtter” med til oss politikere, og så har idrettsfolkene fått den med nøtter, jeg mener den uten nøtter, og etterpå…

”Greit”, avbrøt Lindell. ”Jeg vet du snakker sant”, og så hastet de begge raskt gjennom middagssalongen, forbi beveren og gnuen og flodhesten og Skålholm og Bong og Syrstadbakk og Yttergård fra Rotary og hele kostebinderiet og inn i gangen der de trodde den døde fortsatt lå utstrakt på eikeparketten.

”Sats på kultur! Kultur skaper liv!” siterte en nå energisk oppegående Arja Tjelflott fra Småbylista Orklas program, selv nylig gjenopplivet av adrenalin.

”Helt enig. Jeg stemmer ja!” utbrøt en lettet ordfører Gunnar Munkholm, og la til:

”Eller kanskje nei. Men, mine damer og herrer - nå tar vi dessert uten nøtter. Bårdsborg Slott spanderer mandelpudding!”

 

 

Publisert 16.04.2011


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse