Besøkstall

70 068 denne måneden

35 957 104 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Del 2: Flatt batteri

Småbylista Orklas førstedame gispet etter luft. Hun holdt fortsatt en sølvskje av merket Ophøiet Rose i venstre hånd. Men så falt skjeen mot bordet, danset et øyeblikk på hvit damask før den snurret utfor kanten og traff parketten med en skarp klang.

Arja Tjelflott sperret øynene opp og strakte hodet bakover. Tyngdepunktet forskjøv seg langsomt helt til den høyryggede stolen tok overbalanse. Elleve politikere, samlet under hodet til en utstoppet gnu skutt av minister Thames, fulgte fallet uten et ord. Alle satt som støpt i betong. Ingen grep inn idet Tjelflott lot til å vippe baklengs inn i evigheten.

Fremskrittspartiets Tjostolv Larson brøt stillheten: ”Ka faen?”

”Nøtter”, svarte Berit Solum fra Ap.

”Hva?” spurte Munkholm, som med ett håpet at journalist Catharina Marken likevel ikke ville forevige dette forsøket på å fremstå som en samlende figur hevet over kjedelig politikk. Bildet av en død motstander ved middagsbordet på ordførerens eget hotell tar seg særdeles dårlig ut i avisen.

”Førstehjelp!” ropte Johan Sølvberg fra SV.

Men ingen husket teknikken ved hjertelungeredning. (Og det gjør heller ikke forfatteren av disse linjer. Johan Bojer jr. lærte i sin tid førstehjelp av sykehjemsbestyrer Arnfinn Nesset, som på tidspunktet for kurset hadde begått sju drap, ifølge dommen. Nok om det).

Forsamlingen satt som forstenet inntil Munkholms nye høyre hånd grep inn. Jørgen Yttergård, nyrekruttert til Upolitisk Bygdeliste Uten Fastlagt Politikk (UBUFP), hadde ledet helse- og sosialetaten i Orkla kommune i en liten mannsalder. Nå gikk Yttergård av for aldersgrensen og ordfører Munkholm så sitt snitt til å fylle ett av hullene øverst på UBUFP-lista foran årets valg.

De to var mangeårige venner fra Rotary. Orkla Rotary talte 18 medlemmer, hvorav en ordfører, en helse- og sosialsjef, en prost, en fylkesmann, en rektor, en banksjef – og tre kvinner. En av de tre damene arbeidet på ordførerens Bårdsborg slott.

”Hjertestarter!”, utbrøt Yttergård. ”Hjertestarter!”, gjentok han. ”Fins det en hjertestarter her?”

Jo, det gjorde visst det, mente Munkholm. Han tørket seg om munnen med en gul påskeserviett, la servietten pent ned ved dessertskålen og forsvant sidelengs ut av værelset.

”Ring 112”, foreslo Arne Grønoset. ”Det er 110”, protesterte Gjengangås. Varaordfører Bong insisterte på at riktig nummer er 113. Joar Syrstadbakk, som gikk med en varaordfører i magen, mente forsamlingen kunne stemme over spørsmålet. Det ble flertall 6-4 for 113.

Ordfører Munkholm vendte tilbake med de to servitrisene fra ungdomsrådet og en gul koffert.  Berit Solum leste høyt fra instruksjonen i kofferten: ”Fjern klærne fra pasientens overkropp.”

”Nei, det går da ikke an. Foran alle som ser på?”, protesterte Gjengangås fra KrF.

”Vi kan votere over det”, foreslo Syrstadbakk – varaordfører in spe. Han ble nedstemt av en talende taushet denne gangen.

”Nøtter!” ropte Berit Solum igjen.

”Ønsker du peanøtter eller chilinøtter? Jeg tror det er noen pakker i baren”, svarte Munkholm.

”Nei, hold opp!  Hun er allergisk. Hyperallergisk. Det sto jo på invitasjonen at ingen måtte by på nøtter”, freste Solum.

Og det stemte. Arja Tjelflott led av en så velutviklet nøtteallergi at en åpnet pakke på bakerste seterad var nok til å gi henne anfall om hun satt fremst på et fly. Inntak førte til hjerte- og pustestans. Det absolutte nøtteforbudet sto presisert i middagsinvitasjonen fra Bårdsborg slott.

Jørgen Yttergård fra UBUFP åpnet kofferten og slo på strømmen. Han ventet forgjeves på den hylende lyden som varslet lading.

”Flatt batteri”, konstaterte Yttergård, og man kunne fornemme at noen trakk et lettelsens sukk.

Del 3: Satans Hus

 

 

 

Publisert 18.04.2011


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse