Besøkstall

12 613 denne måneden

6 226 871 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Lørdagskveld i sentrum: Tomt i gata - stengt

sentrum3.jpg

Her ser du sentrum i regionsentret Orkdal en vanlig lørdagskveld. Fire åpne restauranter med totalt fem gjester. Og "kulturhuset" er like utadvendt som en tysk bunker. Antall biler på den store p-plassen: Null.

Orkanger Vel har hevdet i flere år at handlegata må overleve dersom vi skal få en bykjerne med attraktive møtesteder. Vi har også påstått at Orkdal kommune må føre en aktiv politikk for å stimulere gata. Men partiene som bestemmer sier nei til alle forslag.

Det mest nærliggende tiltaket er å bygge et kulturhus eller et mindre ambisiøst flerbrukshus i gata. Målet er åpne dører og aktiviteter både dag og kveld. Men Orkdalslista, Senterpartiet, Venstre og KrF vil ikke. De mener at framtidas møtested er kinoen på rådhuset. Slik så gata ut klokka 21 lørdag:

sentrum1.jpg

I år kan det skje noe. Arbeiderpartiet har vedtatt et detaljert program. Ett av punktene gjelder kjøp av ST-gården for å utvikle lokaler for kulturhus/kulturskole. Overraskende nok har ST aldri omtalt nyheten.

Også den nye Småbylista Orkdal varsler at kulturhus i sentrum blir en kampsak. Nok en gang står Orkdal foran en lokaliseringskamp - sentrum mot periferi. Partiene med minst tilhengere på Orkanger vil ikke ha noe annet hus som kan stimulere kulturliv og sentrumsfunksjoner. Kinoen er bra nok.

Et hvert sted som vil trekke til seg unge og moderne mennesker har et pulserende kulturhus der mange kulturuttrykk og aktiviteter gir opplevelser hver dag og kveld.

"Kulturhuset" i Orkdal fungerer tvert imot avvisende. Det ligger brutalt innadvendt i et rådhus adskilt fra andre sosiale tilbud.

kino1.jpg

Her er en uvitenskapelig opptelling ca. kl. 21 lørdag:

* Fire restauranter: To av dem tomme. Henholdsvis tre og to gjester i de andre.
* To pubgjester.
* En parkert bil i gata.
* En jogger.

* Kulturhuset stengt.
* P-plassen ved kulturhuset: Tom.
* Hotellet eneste sted med en del parkerte biler.

Gunnar H. Lysholm sa etter konkursen ved restauranten Tre Venner (der Boao er i dag) for noen år siden at det skyldes at orkdalingene drar til byen på restaurtant og kino.

Ja, men hvorfor gjør vi det? Skal politikerne la sentrum seile sin egen sjø, eller stimulere til sentrumsdannelse og utvikling av møteplasser?

kino3.jpg

PS: Søndag er kinokveld.

Hans K.

 

Publisert 02.04.2011


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

Orkdal Ap ønsker kulturhus i ST-kvartalet 03.04.2011 15:04
Hei. Vil bare minne om at Orkdal Ap ønsker kulturhus i ST-kvartalet. Dette er hva vi skriver om kulturhus i våres partiprogram "I tillegg ønsker Orkdal Arbeiderparti å bygge nytt kulturhus i sentrum som vil gi rom for kulturskolen og sang-, musikk- og dramaundervisninga. Slik sambruk av bygg er smart bruk av fellesskapets penger. Et kulturhus som er skole på dagtid vil frigjøre ytterligere skoleareal for å kunne ta imot flere elever i Orkanger skolekrets. Orkdal Arbeiderparti vil arbeide for kommunalt kjøp av arealer i ST-kvartalet for å sikre areal til kulturhus. Kulturbasert næring har et stort potensial i regionsenteret. Med samme argumentasjon som da industriområdene på Grønøra ble etablert, ønsker Arbeiderpartiet nå å investere i bygninger og infrastruktur slik at kulturbasert næring kan vokse. Her vil kulturhuset bli det viktigste offentlige bidraget. Det vil fungere som en katalysator og inspirasjon til både frivillige og de som lever av kulturbasert aktivitet. Innenfor denne næringsgruppen finner vi alt fra butikker og handelsvirksomheter, husflids- og håndverksvirksomheter, hotell-, restaurant-, kafé og pub-virksomhet, eventbyrå, lokalavis, reklamebyrå, konsertarrangører, idrettslag og opplevelsesselskaper. Et levende kulturhus skal samle et mangfold av brukere og et bredt spekter av aktiviteter. Kulturhuset skal være et allbrukshus som tiltrekker seg barn og eldre, skolerevyer og rikskonserter, amatører og profesjonelle, innflyttere og de av oss som har bodd i bygda hele livet. I vår visjon er kulturhuset et kinderegg: • Det skal virke samlende og fungere som et viktig trivselstiltak og et viktig forebyggende tiltak. • Det skal styrke lokal identitet og samtidig bidra til integrering. • Et sentralt plassert kulturhus skal være en integrert del av grunnskolen, voksenopplæringa, biblioteket og idrettsanlegget" Hele våres partiprogram finner du på denne linken http://www.orkdal-arbeiderparti.no/index.php?artikkelvalg=vis_innhold&visning=1&id=335&kat=0 Eller du kan gjør det enkelt å gå innpå www.orkdal-arbeiderparti.no Også ser du på høyresiden en sak som heter "Orkdal Aps program for 2011-2015" Mvh Atle Olav Sognli

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse