Besøkstall

37 057 denne måneden

10 484 867 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Del 2: Da nissen råkjørte

Månen hadde fin utsikt. Den så ned på hele jordkloden. Det var kveld og mørkt nå, men det skinte i julegater og juletrelys og julestjerner i vinduene til folk. Gatelysene lyste også. Månen syntes det var veldig fint.

orkanger_by_night_1__1.JPG

Når han kikket godt etter så han Orkanger. Utenfor et hus sto det et par karer og røyket sigaretter som var så farlige at de snart kom til å bli innlagt på aldersheimen på Fannrem med dårlig pust og svake føtter.

Månen la også merke til noen som kom ut av Hjørnet Tapasbar, gode og mette. Dama med sparken hadde kommet seg på beina igjen. Hun så etter julegaver i vinduet til Orkanger parfymeri. Etterpå krysset hun gata over til bingoen, og spilte bort mye av gavepengene sine. Hun vant ikke noe.

En gruppe ungdommer gikk inn på et solstudio og kom ut igjen etter ei stund. De var nesten gule i fjeset, og månen lurte på om det bodde mange kinesere på Orkanger. Utenfor ST-gården sto en mann og leste avisa som hang i vinduet.  Ellers var det lite folk å se i den eneste ordentlige gata. Men bilene kjørte hele tida fram og tilbake mellom noen svære varehus.

- Menneskene må passe på så de ikke ødelegger jordkloden med forurensing, for da blir det like øde på jorda som her oppe hos meg, tenkte månen.  

Månen fulgte med på alt dette. Han var spesielt interessert i et stort grantre med mange lys. Månen visste ikke at det var julegrana på torget han så ned på. Og han fikk jo ikke til å dra ned til jorda for å besøke Orkanger selv.

Men nå oppdaget han noe virkelig rart. Eller han så egentlig to rare ting på en gang: Det gnistret og røyk av julegrana før lysene på den sloknet mens en guttunge lå og sprellet under treet. Og samtidig, høyt over Orkanger, fløy noe merkelig i full fart. Det var ikke en flokk med kråker. Og det var slett ikke småfugler. Noe helikopter var det heller ikke. Og det lignet ikke på et av disse bråkete flyene.

Nei, det for gjennom lufta i fine svinger uten å lage en eneste lyd. Først kom det fullt av dyr med fire føtter og store horn med mange tagger på. Og oppe i ei slags vogn bak dem satt en tjukk mann med hvitt skjegg.

- Jo, tenkte månen. Det lignet på julenissen. Han hadde sett ham før en gang på disse kanter. Det måtte være fire hundre år siden nå. Tida går fort for en som svever i ring rundt jorda og ser ned på alt det rare menneskene gjør.


Månen så litt bedre etter. Jo da, det var julenissen. Helt sikkert. Og det så ut som han råkjørte med reinsdyrene sine.
-    For en forferdelig fart han har. Er det så travelt? tenkte mannen i månen.

Onsdag: Julenissen bommet på Idrettsparken.

 

Publisert 13.12.2010


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse